Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
28.11.2014
Tema dneva

Tudi študentsko delo šteje

Z dogovorom, ki so ga sklenili predstavniki študentov in vlade, bodo študentsko delo uredili v skladu z načelom vsako delo šteje. Študenti bodo odslej zdravstveno in pokojninsko zavarovani, kar prinaša tudi vrsto novih prispevkov. Minimalna bruto urna postavka naj bi bila 4,5 evra. Vlada je sprejela predlog zakonske spremembe na področju študentskega dela in zaposlovanja mladih za nedoločen čas. S spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ se uveljavlja plačevanje prispevkov, na področju zaposlovanja mladih za nedoločen čas pa je vlada podaljšala možnost uveljavljanja začasne spodbude.

25.11.2014
Pogovor

Zlata Tavčar: V praznične dni z mislijo na prihodnost

25.11.2014
Tema tedna

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku – še nekatere spremembe

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (v nadaljevanju ZDavP-2H), ki ga je Ministrstvo za finance objavilo na svojih spletnih straneh, prinaša nekatere novosti pri:

  • elektronskem vročanju,
  • davčni izvršbi in
  • določanju načina izračuna akontacije dohodka za osebno dopolnilno delo.
Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog sprememb zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s katerim bi rok za uskladitev statusa zavarovanca za nekatere skupine upokojenih samostojnih podjetnikov podaljšali za eno leto, torej na 31. december 2015.

Več o novici

Ljubljana, 27. novembra (STA) - NSi je vložila zahtevo za sklic nujne seje treh parlamentarnih odborov, na kateri bi poslanci spregovorili o posledicah uvedbe davka na sladke pijače za slovensko gospodarstvo. Prepričani so, da se z uvedbo davka na sladke pijače ne bo pripomoglo k zmanjšanju debelosti med otroci, bi pa to dodatno ohromilo živilskopredelovalno industrijo.

Več o novici

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini. Osnovni cilj konvencije je ustvariti Evropo brez nasilja nad ženskami in nasilja v družini, so v izjavi za javnost pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Več o novici

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada se je danes odločila, da bo osnutek zakona o izvajanju fiskalnega pravila pred sprejemom predstavila opoziciji, je po vladni seji povedal premier Miro Cerar. Finančni minister Dušan Mramor bo opozicijske stranke z besedilom seznanil v prihodnjih dneh, vlada pa naj bi ga nato predvidoma sprejela na prihodnji seji.

Več o novici

Ljubljana, 26. novembra (STA) - Vlada bo v četrtek obravnavala osnutek prenovljenega zakona o bančništvu. Ta v slovenski pravni red vnaša nova evropska pravila o nadzoru, obvladovanju tveganj in strožjih kapitalskih zahtevah. Poleg tega za prehodno obdobje uvaja tudi nekatera določila za sanacijo in reševanje bank, prinaša pa še nekatera nova pravila glede bančnih nadzornikov.

Več o novici

Ljubljana, 26. novembra (STA) - Kolegij predsednika DZ se je danes dogovoril o sklicu dvodnevne izredne seje, ki se bo začela 4. decembra. Na njej bo DZ obravnaval pet vladnih novel: zakona o davku na finančne storitve, zakona o davku od prometa zavarovalnih poslov, zakona o davčnem postopku, zakona o tujcih in zakona o državni upravi. Za vse je kolegij izglasoval nujni postopek.

Več o novici

Ljubljana, 26. novembra (STA) - Vodje koalicijskih strank in poslanskih skupin bodo danes ob obravnavi aktualnih odprtih vprašanj predvidoma znova razpravljali o zakonu o izvajanju fiskalnega pravila. Zakonski predlog naj bi vlada obravnavala v četrtek, naslednji teden pa naj bi ga predstavili tudi opoziciji. Koalicijski partnerji naj bi danes spregovorili tudi o DUTB.

Več o novici

Rim, 25. novembra (STA) - Spodnji dom italijanskega parlamenta je danes kljub velikemu nasprotovanju sindikatov potrdil sporno reformo trga dela, ki predvideva lažje odpuščanje. Potrditi jo mora še senat, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Več o novici

Ljubljana, 25. novembra (STA) - Predsedniki koalicijskih strank in poslanskih skupin bodo po nedeljskem srečanju in današnji predstavitvi osnutka zakona o izvajanju fiskalnega pravila poslancem koalicije o tej temi predvidoma razpravljali tudi v sredo. Predstavitev zakona opoziciji, ki je bila sprva napovedana za sredo, pa naj bi bila naslednji teden.

Več o novici

Ljubljana, 25. novembra (STA) - Odbor za notranje zadeve je na današnji seji potrdil sklep, da se opravi javna predstavitev mnenj o oceni stanja in morebitnih spremembah ureditve volitev v Sloveniji. Člani odbora so se strinjali, da so spremembe sistema potrebne, niso pa si bili enotni v oceni, ali lahko še ena javna predstavitev mnenj k temu v resnici pripomore.

Več o novici
Obvestila
Najuglednejši strokovnjak 2014 - rezultati
VŠR
STA