Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
28.7.2014
Tema dneva

Nepremičninske dajatve po starem

Potem ko je ustavno sodišče spomladi razveljavilo davek na nepremičnine, Davčna uprava RS (Durs) nepremičninske dajatve na podlagi podatkov občin odmerja po starem, zaenkrat pa odmera poteka brez zapletov, so povedali na Dursu. Doslej so odmerili za okoli 120 milijonov evrov teh dajatev. Glede na podatke Dursa iz preteklega tedna je bilo doslej v nekaj več kot 100 občinah odmerjenega fizičnim osebam za okoli 17,5 milijona evrov, pravnim osebam pa za 101,5 milijona evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Poleg tega je bilo doslej odmerjenega za 1,27 milijona evrov davka od premoženja. Podatkov o doslej odmerjeni pristojbini za vzdrževanje gozdnih cest za letos na Dursu še nimajo.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Karlsruhe, 28. julija (STA) - Nemško ustavno sodišče bo pod drobnogled vzelo bančno unijo, kar bi lahko povzročilo nove nestabilnosti pri evropskem soočanju s finančno krizo, saj je bančna unija pri tem eden ključnih mehanizmov. Kot danes poroča britanski Financial Times, je ustavno presojo sprožilo pet nemških akademikov. V Bruslju so se že postavili v bran.

Več o novici

Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na današnji dopisni seji izdala uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Med skupinami dejavnosti je v okviru turizma na kmetiji novost t. i. api turizem s področja čebelarstva, uredba pa poenostavlja tudi postopke pridobitve dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti.

Več o novici

Ljubljana, 27. julija (STA) - V Sloveniji trenutno deluje 48 skupnih občinskih uprav, v katere je vključenih 195 občin. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, ki bdi nad področjem lokalne samouprave, je njihovo število naraščalo od leta 2005, ko je država del sredstev za njihovo delovanje zagotovila iz proračuna, zdaj pa se je ustalilo.

Več o novici

Ljubljana, 27. julija (STA) - Zakonodaja občinam določa več kot 300 nalog. To je preveč, meni strokovnjak za lokalno samoupravo Stane Vlaj. Podobnega mnenja so tudi občine, med katerimi so zaradi različnih velikosti sicer velike razlike. Predsednik Skupnosti občin Slovenije Anton Štihec izpostavlja nujnost sprememb in kot vmesno obliko lokalne samouprave vzpostavitev pokrajin.

Več o novici

Ljubljana, 23. julija (STA) - Dan po uveljavitvi novele arhivskega zakona so na ministrstvu za kulturo opozorili na prve objave, ki že upoštevajo določbe novele. Kot so zapisali, si je na spletu med drugimi možno ogledati poročilo o delovanju nekdanje Službe državne varnosti (SDV) iz leta 1972, ki ga prej ni bilo dovoljeno objaviti.

Več o novici

Ljubljana, 22. julija (STA) - Po zadnjih volitvah se bodo na novo razdelila sredstva v višini 2,5 milijona evrov, ki so v proračunu namenjena sofinanciranju političnih strank. Glede na volilni rezultat bo največ sredstev, več kot 60.000 evrov na mesec, prejemala SMC. Do proračunskega denarja bodo med drugim upravičene tudi štiri stranke, ki so ostale pred vrati parlamenta.

Več o novici

Ljubljana, 19. julija (STA) - Konec leta 2011 uveljavljen zakon o voznikih je uvedel možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se udeleži enega od rehabilitacijskih programov. V dobrih dveh letih se je izobraževalnih in psihosocialnih delavnic udeležilo okoli 11.000 voznikov, so za STA pojasnili na agenciji za varnost prometa.

Več o novici

Ljubljana, 08. julija (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je izrazila oster protest proti nepreglednemu sprejetju uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. Uredbo, ki bo po oceni GZS škodila konkurenčnosti gospodarstva, je vlada sprejela v petek, ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa GZS ni ustrezno vključilo v njeno sprejemanje.

Več o novici

Ljubljana, 05. julija (STA) - Veljati začenjata noveli zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima se zvišuje prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev s 50.000 evrov na 100.000 evrov, hkrati pa zvišujejo normirani stroški s 70 na 80 odstotkov. A podjetniki bodo na učinkovanje ukrepa morali počakati, saj se bo začel uporabljati z novim davčnim letom.

Več o novici

Ljubljana, 04. julija (STA) - Poslanci so z 59 glasovi za in nobenim proti potrdili predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero naj bi pospešili in hitreje zaključili izvršilne postopke. Tako bo po novem pri nepremičninah izklicna cena na prvi dražbi postavljena pri 70 odstotkih ocenjene vrednosti, ukinja se tretja javna dražba in spreminjajo določbe varščine.

Več o novici