Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
29.8.2014
Tema dneva

Ugodnejša socialna zakonodaja

Z novim šolskim letom bodo začele veljati spremembe socialne zakonodaje, s katerimi bodo odpravljene določene pomanjkljivosti. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je pojasnila, da se bo med drugim upošteval bolj realen materialni položaj pri dodeljevanju pravic, s spremembami pa se bo širil tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Ministrstvo za delo želi v prihodnje pri nadaljnjih spremembah socialne zakonodaje uvesti informativne izračune socialnih prejemkov, in sicer sprva za pravice na letni ravni. S tem bodo po besedah ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak poenostavili sistem ter se izognili velikemu številu pritožb.

Več o novici

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Poslanke in poslanci so na današnji seji s 49 glasovi za in osmimi proti potrdili novelo zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in vsaj še enega, a največ tri ministre brez resorja. Na novo bosta ustanovljeni ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor, še nekaj ministrstev pa se bo preoblikovalo.

Več o novici

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Poslanke in poslanci iz vrst verjetne koalicije so napovedali podporo noveli zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in vsaj še enega ministra brez resorja. Izpostavljali so, da je za zagotavljanje učinkovitosti dela vlade prav, da si koalicija po svoje oblikuje organizacijsko strukturo. V opoziciji so do novele povečini zadržani.

Več o novici

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o prerazporeditvi nekaj manj kot 1,6 milijona evrov sredstev znotraj proračuna ministrstva za kmetijstvo in okolje. S tem je zagotovila dodaten denar za gozdarje in čebelarje, za popotresno obnovo v Posočju ter odpravo posledic neurja v Polhovem Gradcu.

Več o novici

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Poslanke in poslanci bodo na današnji izredni seji obravnavali predlog novele zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in še vsaj enega ministra brez resorja. V teh dneh se nadaljujejo tudi koalicijska usklajevanja o kadrovski razdelitvi, ki je potencialne vladne partnerice očitno še niso dorekle.

Več o novici

Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Večina članov odbora za notranje zadeve je danes potrdila novelo zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in vsaj enega ministra brez resorja. Prvopodpisana pod predlog Simona Kustec Lipicer (SMC) je poudarila, da je cilj novele večja učinkovitost dela vlade. V opoziciji so opozarjali, da več ministrstev še ni zagotovilo za boljše delo.

Več o novici

Koper, 27. avgusta (STA) - Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v zadnjem obdobju zabeležili očiten porast kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje s strani tujcev. Samo letos so zoper 30 oseb podali 39 kazenskih ovadb zaradi suma overitve lažne vsebine ali prepovedanega prehajanja meje.

Več o novici

Bruselj, 27. avgusta (STA) - Nekateri roki v priporočilih za proračunsko in reformno ukrepanje Slovenije se iztekajo, a v Bruslju pravijo, da je za ocene še prezgodaj. Izvajanje proračunskih zavez bodo ocenili novembra, do konca leta pa še uresničevanje preostalih priporočil. Zavedajo se, da je Slovenija v politični tranziciji, od nove vlade pa pričakujejo spoštovanje zavez.

Več o novici

Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Predstavniki sekcije za promet pri OZS so danes predstavili najbolj pereče težave, s katerimi se soočajo pri svojem delu. Tuji prevozniki niso dovolj nadzorovani, preveč je opozoril inšpektorjev in premalo kazni, poiskati pa je treba tudi domače prevoznike, ki kršijo pravila, in jih sankcionirati, je ocenil predsednik sekcije Andrej Klobasa.

Več o novici

Ljubljana, 27. avgusta (STA) - V Slovenijo bo v kratkem prišel prvi del marca ustavljenih izplačil iz proračuna EU, popolno sprostitev pa je pričakovati oktobra. Vodja vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko Andreja Kert ocenjuje, da bo finančnih popravkov za približno 35 milijonov evrov, a to ni izgubljen denar, saj ga bo mogoče preusmeriti drugam.

Več o novici