Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
20.4.Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih - s predstavitvijo zadnjih sprememb novele ZIZ-J
21.4.ZDR 1 – izkušnje izvajanja zakona – stališča sodišča, oblastvenih organov in stroke
22.4.Ureditev letnega dopusta in regresa za letni dopust po ZDR-1 - seminar s publikacijo
23.4.Vse zakonodajne zahteve pri graditvi, obvezno zagotavljanje varnosti in inšpekcijski nadzor
7.5.Kako pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi izkoristiti elemente prožnosti, ki jih ponuja ZDR-1? - seminar s knjigo
19.5.Atipične oblike dela po zdr-1 - seminar s knjigo
21.5.Vsa pogodbena razmerja pri gradnji objektov in FIDIC pogodbe
28.5.XIV. Dnevi delovnega prava in socialne varnosti 2015
10.6.PASTI in PREDNOSTI internih PRAVILNIKOV - nuja ali samo nepotrebno zlo za podjetja in druge organizacije
10.6.Ali res znate pravilno odpovedati pogodbo o zaposlitvi v skladu z ZDR-1 - seminar s knjigo
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
Certifikati poslovne odličnosti
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
17.4.2015
Tema dneva

Težave z davčno kulturo

Sogovorniki na okrogli mizi v okviru Dnevov računovodij 2015 so podali različne ocene stopnje davčne kulture v Sloveniji, večinoma pa so se strinjali o zapletenosti postopkov, ki zavezancem otežujejo izpolnjevanje obveznosti. Predsednik OZS Branko Meh je tako poudaril, da država sama z visokimi davki in prispevki prispeva k rasti sive ekonomije.

14.4.2015
Pogovor

Mag. Nina Betetto: Trajni mandat je civilizacijska pridobitev

14.4.2015
Tema tedna

Uvedba davčnih blagajn v Sloveniji

Ministrstvo za finance je 4.3.2015 na svojih spletnih straneh objavilo Predlog Zakona o potrjevanju računov, s katerim bodo v bistvu uvedene davčne blagajne v Sloveniji. Gre za ukrep v boju proti sivi ekonomiji, s katerim se želi zagotoviti, da bodo podatki o izdanih računih in o prometu davčnih zavezancev odražali dejansko stanje ter ne bo prihajalo do brisanja prometa brez revizijske sledi. Spreminjanje in brisanje prometa posledično pomeni nižje davčne obremenitve oziroma davčne utaje. Predlagatelj zakona v oceni stanja in razlogih za sprejem zakona navaja, da podatki davčnih nadzorov kažejo, da je problem sive ekonomije še posebej težaven pri dejavnostih, kjer se posluje z gotovino.

14.4.2015
Pravni članki

Sorazmernost začasnega zavarovanja odvzema premoženjske koristi v kazenskem postopku

dr. Primož Gorkičdoc. dr. Primož Gorkič, član Katedre za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani

Sodišče, ki odloča o predlogu za začasno zavarovanje odvzema premoženjske koristi, ne sme zavarovati več, kot bo v kazenskem postopku dopustno odvzeti. Pri tem mora ravnati v okviru navedb državnega tožilca o višini pridobljene premoženjske koristi.


Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 17. aprila (STA) - Novelo zakona o zunanjih zadevah bo DZ obravnaval po nujnem postopku, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. O predlogu bodo poslanci predvidoma odločali že na redni aprilski seji prihodnji teden. Hkrati so predstavniki poslanskih skupin zavrnili predlog NSi, da se novela zakona o prikritih vojnih grobiščih obravnava po skrajšanem postopku.

Več o novici

Ljubljana, 16. aprila (STA) - Vlada nasprotuje štirim zakonodajnim predlogom SDS. Gre za novele zakona o odvetništvu, notariatu, socialno varstvenih prejemkih in subvencioniranju študentske prehrane, piše v sporočilu za javnost po seji vlade. Mnenja bodo posredovali v državni zbor.

Več o novici

Ljubljana, 14. aprila (STA) - Odbor DZ za delo je na današnji seji obravnaval peticijo nevladnih organizacij Slovenija potrebuje celovit sistem pomoči žrtvam nasilja. Poslanci so podprli peticijo in se zavzeli za ničelno toleranco do nasilja. Odbor vladi predlaga, naj do konca leta za javno razpravo pripravi ključna dokumenta za celovito ureditev sistema pomoči žrtvam nasilja.

Več o novici

Ljubljana, 14. aprila (STA) - Odbor DZ za delo je na današnji seji obravnaval peticijo nevladnih organizacij Slovenija potrebuje celovit sistem pomoči žrtvam nasilja. Poslanci so podprli peticijo in se zavzeli za ničelno toleranco do nasilja. Odbor vladi predlaga, naj do konca leta za javno razpravo pripravi ključna dokumenta za celovito ureditev sistema pomoči žrtvam nasilja.

Več o novici

Ljubljana, 12. aprila (STA) - Parlamentarni odbor za zunanjo politiko bo v sredo pripravil prvo javno predstavitev mnenj o osnutku deklaracije o slovenski zunanji politiki. Mandatno-volilna komisija bo v četrtek odločala o soglasju k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja ZZZS, v petek pa bo preiskovalna komisija za Teš 6 nadaljevala dogovarjanje o svojem delu.

Več o novici

Ljubljana, 10. aprila (STA) - Kolegij predsednika DZ je na današnji seji soglašal s predlogom vlade, naj poslanci predlog zakona o poroštvu za obveznosti Darsa obravnavajo po nujnem postopku. Prav tako se je strinjal s skrajšanim postopkom obravnave predloga novele zakona o omejevanju porabe alkohola, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina ZaAB.

Več o novici

Ljubljana, 09. aprila (STA) - DZ je nocoj po nekajurni za javnost zaprti razpravi z 68 glasovi za in 11 proti na predlog premierja Mira Cerarja razrešil obrambnega ministra Janka Vebra. Cerar je večino poslancev, razen SD in ZL, prepričal v najmanj netransparentno ravnanje Vebra. A za zdaj kaže, da bo koalicijski trojček ostal skupaj. Tako predlaga tudi prvak SD Dejan Židan.

Več o novici

Ljubljana, 09. aprila (STA) - Vlada je danes Tomaža Glažarja imenovala za generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje. Glažar, ki je direktorat vodil kot vršilec dolžnosti, je imenovan za dobo petih let, in sicer do 14. aprila 2020 z možnostjo ponovnega imenovanja. Pred tem je Glažar vodil Zdravstveni dom Vrhnika.

Več o novici

Ljubljana, 09. aprila (STA) - Reforma sistema dolgotrajne oskrbe je tesno povezana z reformo zdravstvenega zavarovanja, saj se skoraj polovica javnih sredstev za ta sistem zagotavlja iz zdravstvene blagajne. Ministrstvo, pristojno za socialne zadeve, je zato uskladilo dinamiko priprave zakona s predvidenimi aktivnostmi ministrstva za zdravje, so pojasnili za STA.

Več o novici

Ljubljana, 08. aprila (STA) - Poslanci NSi so danes v DZ vložili predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, s katerim želijo pomagati pri izpolnjevanju civilizacijske norme, kot so pokop mrtvih, pravica do groba in pravica do spomina, je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Pričakuje, da bo zakon sprejet, "glede na to, da ga podpira tudi predsednik vlade".

Več o novici