Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
24.11.2014
Tema dneva

Skupno javno naročilo za zdravila

Ministrstvo za zdravje pripravlja novo skupno javno naročilo za zdravila, ki se bo začelo izvajati v začetku prihodnjega leta. Z njim bodo za bolnišnice nabavili vsa zdravila, ki niso vključena v skupno javno naročilo, ki se izvaja že eno leto. Po novem se bodo morale vključiti vse bolnišnice v državi. Prvo skupno naročilo je ministrstvo pripravilo leta 2011 za tista bolnišnična zdravila, ki so najbolj pogosto uporabljena ali draga. Zaradi številnih pritožb farmacevtskih podjetij je postalo pravnomočno šele dve leti pozneje, tako da je v praksi začelo veljati z začetkom letošnjega leta. Na ta račun naj bi vključene bolnišnice letno privarčevale skupno 12 milijonov evrov.

18.11.2014
Pogovor

Genovefa Ružić: Naj vas ne bo strah podatkov, še bolj jih uporabljajte!

18.11.2014
Tema tedna

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku – FATCA

Tema tedna je tokrat namenjena kratki seznanitvi s sporazumom FATCA, katerega izvajanje uzakonja ZDavP-2H. FATCA je davčni sporazum, ki zagotavlja spoštovanje ameriške davčne zakonodaje na mednarodnem nivoju. S podpisom tega sporazuma se države podpisnice zavežejo, da bodo njihove finančne inštitucije izvajale zahtevano poročanje po sporazumu FATCA.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 23. novembra (STA) - Potem ko je DZ v preteklem tednu opravil redno novembrsko sejo, poslance v prihodnjem tednu čaka več sej delovnih teles. Zakonski predlog bodo imeli na mizi le člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki se bodo v sredo po skrajšanem postopku lotili novele zakona o graditvi objektov, ki prihaja iz poslanske skupine ZaAB.

Več o novici

Ljubljana, 21. novembra (STA) - DZ je s 76 glasovi za in brez glasu proti danes potrdil novelo zakona o kazenskem postopku, ki deloma dopolnjuje pravila prevajanja in tolmačenja v predkazenskem in kazenskem postopku. Prav tako so med drugim posodobljena določila o pravnem pouku in o pritožbi zoper policijsko pridržanje, ki traja več kot šest ur.

Več o novici

Ljubljana, 21. novembra (STA) - Poslanke in poslanci so danes s 48 glasovi za in 27 proti potrdili sklep pristojnega odbora DZ, da predlog novele zakona o volitvah v DZ ni primeren za nadaljnjo obravnavo. S tem je končana zakonodajna pot predloga Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki bi po njihovem prepričanju zagotovil odločilen vpliv volivcev na izvolitev poslancev.

Več o novici

Ljubljana, 21. novembra (STA) - DZ je s predstavitvijo stališč poslanskih skupin končal razpravo o predlogu novele zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. S predlogom, ki je bil zavrnjen že na matičnem odboru, so predlagatelji iz vrst ZaAB želeli določiti, da obsojen poslanec ne more opravljati nadzora nad organi pregona, ki zoper njega vodijo postopke.

Več o novici

Ljubljana, 21. novembra (STA) - Nekatere stranke so se ostro odzvale na odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju sklepa o prenehanju poslanskega mandata Janeza Janše. V ZL in ZaAB pozivajo k čim prejšnji končni odločitvi, ki pa jo je po oceni vodje poslancev SD Matjaža Hana sodišče že nakazalo in pokazalo, da je "nagnjeno na desno". V DeSUS in NSi odločitev spoštujejo.

Več o novici

Ljubljana, 21. novembra (STA) - Ustavno sodišče je v obravnavo sprejelo pritožbo Janeza Janše na ugotovitev DZ, da mu je prenehal poslanski mandat. Do končne odločitve pa je zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se Janša za zdaj vrača v poslanske klopi. Začasno zadržanje začne učinkovati z dnem vročitve sklepa DZ in Državni volilni komisiji.

Več o novici

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Pristojni ministri so se na današnjem sestanku o interventnem zakonu dogovorili, da ukrepov, ki bi na področju vzgoje in izobraževanja pomenili odpuščanja, ne bo. Prav tako je umaknjen predlog, ki zadeva ukinjanje pravne subjektivitete javnim zavodom z manj kot 15 zaposlenih, čemur so zlasti nasprotovali v kulturi.

Več o novici

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Pristojni ministri so se na današnjem sestanku o interventnem zakonu dogovorili, da ukrepov, ki bi na področju vzgoje in izobraževanja pomenili odpuščanja, ne bo. Prav tako je umaknjen predlog, ki zadeva ukinjanje pravne subjektivitete javnim zavodom z manj kot 15 zaposlenih, čemur so zlasti nasprotovali v kulturi.

Več o novici

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga novele zakona o državni upravi. Z njim pravzaprav uzakonja reorganizacijske spremembe v državni upravi, predvidene že v zakonu o vladi, torej s spremembo ministrstev.

Več o novici
Vlada o gospodarskih temah
Vir: STA, 20.11.2014 17:23

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Vlada je potrdila predloga novel za zvišanje davkov na finančne storitve in od prometa zavarovalnih poslov, s katerima bi se po ocenah v proračun 2015 nateklo dodatnih 30 milijonov evrov. Potrdila je tudi predlog novele zakona o davčnem postopku, ki naj bi povečala preglednost poslovanja z gotovino.

Več o novici
Obvestila
Najuglednejši strokovnjak 2014 - rezultati
VŠR
STA