Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
24.10.2014
Tema dneva

Otmar Zorn je podjetnik leta

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in revija Podjetnik sta podelili priznanje podjetnik leta. Tega je na sinočnji slovesnosti v Ljubljani prejel Otmar Zorn, lastnik podjetja Varsi, kjer izdelujejo t.i. varistorje, ki ščitijo pred udari strel. Zorn je komisijo prepričal s svojo zmagovalno formulo uspeha. Varsi je edino podjetje v Evropi, ki izdelujejo varistorje, ki zaščitijo vse od manjših naprav (TV, računalniki) do velikih transformatorjev, vetrnih elektrarn itd. pred udari strel.

21.10.2014
Pogovor

Nina Zidar Klemenčič: Vrhovno sodišče bi moralo nujno poenotiti sodno prakso

21.10.2014
Tema tedna

Vloga poslovodstva pri odkrivanju prevar

Glavno odgovornost za preprečevanje in odkrivanje prevar imajo tako pristojni za upravljanje organizacije kot poslovodstvo. Pomembno je, da daje poslovodstvo ob nadziranju, ki ga izvajajo pristojni za upravljanje, velik poudarek preprečevanju prevar, kar lahko zmanjšuje priložnosti za prevare, in svarilom pred prevarami, kar lahko prepriča posameznike, da jih ne zagrešijo zaradi visoke verjetnosti, da bodo odkrite in kaznovane. To vključuje kulturo poštenosti in etičnega obnašanja, ki jo lahko podkrepi dejavni nadzor pristojnih za upravljanje.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice
SDH odkupil premoženje od DSU
Vir: STA, 24.10.2014 16:22

Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Slovenski državni holding (SDH) je danes z družbo DSU sklenil pogodbe o odkupu njenih kapitalskih naložb, kot mu nalaga letos spomladi sprejeti zakon o SDH. Vrednost prevzetih naložb je približno pet milijonov evrov, je razvidno iz obvestila SDH, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Več o novici

Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Po mnenju poslanske skupine SDS ni sporno, da so v komisijo DZ za nadzor obveščevalnih služb predlagali tudi obsojenega prvaka SDS Janeza Janšo. Janša ima po zakonu in ustavi še vedno mandat, je v izjavi novinarjem zatrdil vodja poslancev SDS Jože Tanko in dodal, da pritožbeni postopki glede Janševega mandata potekajo.

Več o novici

Ljubljana, 23. oktobra (STA) - V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS so ogorčeni nad napovedjo vlade, da bo uvedla trošarine na sladke pijače. Kot je povedala Tatjana Zagorc iz zbornice, so šokirani. Medtem ko smo priča razvojnemu in zaposlitvenemu krču, pa vlada predlaga ukrepe, ki pomenijo dodatno obremenitev gospodarstva, menijo v zbornici.

Več o novici

Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) nasprotuje dodatnim obremenitvam gospodarstva, ki so predvidene v predlogu varčevalnih ukrepov vlade. Zvišanje davka na finančne in zavarovalne storitve bo povečalo stroške poslovanja, kar bo še poslabšalo konkurenčnost gospodarstva, nesmiselna se jim zdi tudi obdavčitev sladkorja v pijačah.

Več o novici

Bruselj, 23. oktobra (STA) - Slovenski premier Miro Cerar je ob prihodu na svoj prvi bruseljski vrh EU izrazil prepričanje, da bo slovenski proračunski načrt dobil zeleno luč od Evropske komisije. Proračunski načrt je predvidoma tudi ena od tem Cerarjevega pogovora s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, ki pravkar poteka.

Več o novici

Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Ukrepi, ki jih je vlada v sredo napovedala za rebalans državnega proračuna za leto 2015, Slovenije ne bodo peljali iz krize in bodo pomenili nova bremena gospodarstvu, ocenjujejo v GZS. Več investicij ne bo prineslo zagona, če bo vlada hkrati obremenjevala gospodarstvo in ne bo izvedla strukturnih reform, opozarjajo.

Več o novici

Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Vlada je danes sprejela sklep, da ne podpira novele zakona o volitvah v DZ, ki jo je v DZ marca lani v imenu 5000 volivcev vložila Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus). Vlada namreč meni, da je mogoče cilj, ki ga s predlogom kombiniranega volilnega sistema zasleduje predlagatelj, doseči s proporcionalnim sistemom s preferenčnim glasovanjem.

Več o novici

Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Vlada je danes določila besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku, ki usklajuje zakonodajo z evropskima direktivama. Evropska komisija je proti Sloveniji zaradi zamudi pri njihovi implementaciji že sprožila postopek opomina, zato je nujno čim prejšnje sprejetje novele, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Več o novici

Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Ustavno sodišče je odločilo, da je 29. člen novele zakona o prostorskem načrtovanju, ki omogoča širitev območij stavbnih zemljišč do 5000 kvadratnih metrov zgolj s sklepom občinskega sveta, neustaven. Sodišče je presodilo, da sta z omenjenim členom kršeni Aarhuška konvencija in ustava, saj ne vključuje javnosti. Izvajanje člena je prepovedalo.

Več o novici

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Finančno ministrstvo je objavilo predlog novele zakona o davku na finančne storitve in novele o davku od prometa zavarovalnih poslov. V obeh bi se davek zvišal s sedanjih 6,5 na 8,5 odstotka. Višji stopnji bi začeli veljati s prihodnjim letom.

Več o novici
Obvestila
Glasovanje za najuglednejšega strokovnjaka 2014
Odločitve Državne revizijske komisije
Revija Odvetnik
VŠR
STA