Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
30.10.2014
Tema dneva

Vlada zavrnila poročilo DUTB

Vlada je včerajšnji seji kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zavrnila sprejetje letnega poročila DUTB za lani. Nekateri ministri so bili nezadovoljni s poročilom, zato je vlada zahtevala njegovo dopolnitev. S čim točno bo treba poročilo dopolniti, bo vlada dorekla do 3. novembra, DUTB pa bo nato imela čas, da poročilo spremeni. DUTB glede na letno poročilo, lani ni beležil prihodkov iz poslovanja, odhodki iz poslovanja so znašali 5,4 milijona evrov, čista izguba pa 5,8 milijona evrov. Med odhodki iz poslovanja znašajo 4,7 milijona stroški storitev, od tega 3,9 milijona evrov stroški svetovalnih storitev, stroški dela 500.000 evrov, drugi stroški iz poslovanja pa 200.000 evrov.

21.10.2014
Pogovor

Nina Zidar Klemenčič: Vrhovno sodišče bi moralo nujno poenotiti sodno prakso

21.10.2014
Tema tedna

Vloga poslovodstva pri odkrivanju prevar

Glavno odgovornost za preprečevanje in odkrivanje prevar imajo tako pristojni za upravljanje organizacije kot poslovodstvo. Pomembno je, da daje poslovodstvo ob nadziranju, ki ga izvajajo pristojni za upravljanje, velik poudarek preprečevanju prevar, kar lahko zmanjšuje priložnosti za prevare, in svarilom pred prevarami, kar lahko prepriča posameznike, da jih ne zagrešijo zaradi visoke verjetnosti, da bodo odkrite in kaznovane. To vključuje kulturo poštenosti in etičnega obnašanja, ki jo lahko podkrepi dejavni nadzor pristojnih za upravljanje.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 29. oktobra (STA) - Ministrstvo za finance je po besedah državne sekretarke Mateje Vraničar pripravilo nov osnutek predloga izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Pred razpravo v DZ pa ga želijo "v neformalni obliki" pregledati s strokovnimi službami Evropske komisije, kar se bo po pričakovanjih Vraničarjeve zgodilo prihodnji teden.

Več o novici

Ljubljana, 29. oktobra (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki ureja vprašanje neakreditiranih študijskih programov in pravice študentov. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar, predlagajo podaljšanje veljavnosti teh programov do 31. septembra 2018.

Več o novici

Ljubljana, 29. oktobra (STA) - V skladu z napovedmi je vlada danes sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Kot je že v začetku oktobra napovedal finančni minister Dušan Mramor, se bo primanjkljaj povečal za približno 200 milijonov evrov in bo znašal 1,2 milijarde evrov, izraženo v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) je to 3,4 odstotka.

Več o novici

Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo na današnji seji razpravljal o noveli zakona o volitvah v DZ, ki ga je že marca lani v imenu 5000 volivcev vložila Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus). Odbor se bo lotil tudi predloga novele zakona o vladi, ki so ga vložili poslanci ZaAB.

Več o novici
SDH odkupil premoženje od DSU
Vir: STA, 24.10.2014 16:22

Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Slovenski državni holding (SDH) je danes z družbo DSU sklenil pogodbe o odkupu njenih kapitalskih naložb, kot mu nalaga letos spomladi sprejeti zakon o SDH. Vrednost prevzetih naložb je približno pet milijonov evrov, je razvidno iz obvestila SDH, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Več o novici

Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Po mnenju poslanske skupine SDS ni sporno, da so v komisijo DZ za nadzor obveščevalnih služb predlagali tudi obsojenega prvaka SDS Janeza Janšo. Janša ima po zakonu in ustavi še vedno mandat, je v izjavi novinarjem zatrdil vodja poslancev SDS Jože Tanko in dodal, da pritožbeni postopki glede Janševega mandata potekajo.

Več o novici

Ljubljana, 23. oktobra (STA) - V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS so ogorčeni nad napovedjo vlade, da bo uvedla trošarine na sladke pijače. Kot je povedala Tatjana Zagorc iz zbornice, so šokirani. Medtem ko smo priča razvojnemu in zaposlitvenemu krču, pa vlada predlaga ukrepe, ki pomenijo dodatno obremenitev gospodarstva, menijo v zbornici.

Več o novici

Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) nasprotuje dodatnim obremenitvam gospodarstva, ki so predvidene v predlogu varčevalnih ukrepov vlade. Zvišanje davka na finančne in zavarovalne storitve bo povečalo stroške poslovanja, kar bo še poslabšalo konkurenčnost gospodarstva, nesmiselna se jim zdi tudi obdavčitev sladkorja v pijačah.

Več o novici

Bruselj, 23. oktobra (STA) - Slovenski premier Miro Cerar je ob prihodu na svoj prvi bruseljski vrh EU izrazil prepričanje, da bo slovenski proračunski načrt dobil zeleno luč od Evropske komisije. Proračunski načrt je predvidoma tudi ena od tem Cerarjevega pogovora s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, ki pravkar poteka.

Več o novici

Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Ukrepi, ki jih je vlada v sredo napovedala za rebalans državnega proračuna za leto 2015, Slovenije ne bodo peljali iz krize in bodo pomenili nova bremena gospodarstvu, ocenjujejo v GZS. Več investicij ne bo prineslo zagona, če bo vlada hkrati obremenjevala gospodarstvo in ne bo izvedla strukturnih reform, opozarjajo.

Več o novici
Obvestila
Glasovanje za najuglednejšega strokovnjaka 2014
Odločitve Državne revizijske komisije
Revija Odvetnik
VŠR
STA