O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
23.4.2014
Tema dneva

Napoved sprememb zakona o kazenskem postopku

Predlog sprememb zakona o kazenskem postopku bo v tednu ali dveh na vladi, je včeraj v državnem zboru napovedal minister za pravosodje Senko Pličanič. Kot je pojasnil v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka, je tudi večina ostalih zakonov, ki jih na področju pravosodja predvideva aktualna koalicijska pogodba, tik pred sprejetjem. Na vlado tako prihajajo tudi zakon o sodiščih in sodniški službi, zakon o izvršbi in zavarovanju, zakon o dedovanju in zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.

15.4.2014
Pogovor

dr. Jožko Peterlin: Banke – slabe, dobre, predvsem pa zaupanja vredne

15.4.2014
Tema tedna

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost

Dne 17.3.2014 je bil na spletnih straneh Ministrstva za finance objavljen Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost. S spremembo se v slovenski pravni red prenašajo zadnje spremembe Direktive 2006/112/ES. Spremembe morajo biti uveljavljene najkasneje 1. januarja 2015, nanašajo pa se na posebna pravila glede kraja opravljanja telekomunikacijskih storitev oddajanja in elektronskih storitev, ki so opravljene osebam, ki niso davčni zavezanci.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 22. aprila (STA) - Predlog sprememb zakona o kazenskem postopku bo v tednu ali dveh na vladi, je danes v DZ napovedal minister za pravosodje Senko Pličanič. Kot je pojasnil v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka, je tudi večina ostalih zakonov, ki jih na področju pravosodja predvideva aktualna koalicijska pogodba, tik pred sprejetjem na vladi.

Več o novici

Ljubljana, 22. aprila (STA) - Državni zbor je v uvodu današnje seje na zahtevo poslancev SDS glasoval o odločitvi kolegija predsednika DZ, da se predlog novele zakona o ohranjanju narave obravnava po skrajšanem postopku. S 34 glasovi za in 43 proti je DZ zavrnil odločitev kolegija. Novelo bodo tako poslanci obravnavali po rednem postopku.

Več o novici

Ljubljana, 22. aprila (STA) - S poslanskimi vprašanji se bo opoldne začela redna aprilska seja DZ. Opozicija želi slišati pojasnila premierke o ukrepih za udejanjenje zavez v strateških dokumentih, podpori države malemu gospodarstvu in zagotavljanju ekonomske varnosti državljanov. Tudi koalicijsko vprašanje je gospodarsko obarvano, nanaša se na ukrepe za zagon gospodarstva.

Več o novici

Ljubljana, 20. aprila (STA) - Državni zbor bo v torek začel redno aprilsko sejo, ki prinaša 11 zakonskih predlogov. Med odmevnejšima sta zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter novela zakona o trošarinah. V četrtek pa se bo DZ sestal tudi na izredni seji in na podlagi odločbe ustavnega sodišča sprejel nov odlok o razpisu referenduma o arhivski noveli.

Več o novici

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Dogajanje na kolegiju predsednika DZ je po mnenju poslanke SDS Eve Irgl pokazalo, da koalicija skupaj s predsednikom DZ Jankom Vebrom dela vse, kar je v njeni moči, da prepreči izvedbo referenduma o arhivski noveli skupaj z evropskimi volitvami. Kljub temu pa, tako Irglova, še obstaja "bolj teoretična možnost", da bo referendum vendarle 25. maja.

Več o novici

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Kolegij predsednika DZ je na današnji seji določil časovnico aprilske seje DZ, ki se bo začela v torek. Kolegij je imel na mizi tudi zahtevo SDS za sklic izredne sej DZ o ustavitvi izplačil kohezijskih sredstev Sloveniji. Tako koalicijski kot opozicijski člani kolegija so soglašali, da se izredna seja izpelje 29. aprila.

Več o novici

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Usklajevanja o novem odloku o razpisu referenduma o arhivski noveli je pričakovati že danes. Predsednik DZ Janko Veber je v četrtek dejal, da najprej pričakuje pogovore v koaliciji. Bo pa po njegovih besedah veljalo prisluhniti tudi vsem ostalim strankam, zato da dosežejo dogovor, ki bo sprejemljiv za veliko večino v DZ.

Več o novici

Ljubljana, 17. aprila (STA) - Predsednik DZ Janko Veber je ocenil, da je ustavno sodišče z odločbo o odpravi odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli le "legaliziralo" prejšnje zadržanje odloka. Veber se je v izjavi za STA zavzel za to, da DZ o novem datumu referenduma najde čim širše soglasje, obudil pa je tudi razmislek o morebitni določitvi referendumskega dne.

Več o novici

Ljubljana, 17. aprila (STA) - Novela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih prinaša prefinjeno zapiranje arhivskega gradiva, saj bo z anonimizacijo zelo upočasnjeno njegovo pregledovanje, je na pogovornem večeru, ki ga je v Ljubljani pripravil mestni odbor SDS ocenil nekdanji ustavni sodnik in aktualni predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm.

Več o novici

Ljubljana, 17. aprila (STA) - V koaliciji so večinoma kritični do odločitve ustavnega sodišča o odpravi odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli. Zdi se, kot da je to sodišče dobilo zalet in da v Sloveniji namesto parlamentarne demokracije dobivamo vladavino (ustavnih) sodnikov, so zapisali v PS. Iz SD pa je bilo slišati primerjavo s stolpom v Pisi, ki ga vleče v desno.

Več o novici