Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
31.3.E-hramba dokumentov v luči zakonodaje, korakov uvedbe, e-računov in pravil
7.4.Konkurenčno pravo - Koncentracije podjetij in omejevanje konkurence
16.4.XIII. Dnevi civilnega in gospodarskega prava
17.4.Odvetniška šola 2015
22.4.Ureditev letnega dopusta in regresa za letni dopust po ZDR-1 - seminar s publikacijo
23.4.Vse zakonodajne zahteve pri graditvi, obvezno zagotavljanje varnosti in inšpekcijski nadzor
19.5.Atipične oblike dela po zdr-1 - seminar s knjigo
21.5.Vsa pogodbena razmerja pri gradnji objektov in FIDIC pogodbe
28.5.XIV. Dnevi delovnega prava in socialne varnosti 2015
10.6.Ali res znate pravilno odpovedati pogodbo o zaposlitvi v skladu z ZDR-1 - seminar s knjigo
10.6.PASTI in PREDNOSTI internih PRAVILNIKOV - nuja ali samo nepotrebno zlo za podjetja in druge organizacije
  • Davčno-finančno področje
2.4.Novosti pri obračunu dohodkov fizičnih oseb 2015
8.4.Finančno vodenje evropskih projektov
9.4.Izmenjava informacij na področju davkov Konec bančne tajnosti za davčne namene in vpliv na postopke odmere davka od nenapovedanih dohodkov ter odvzema premoženja nezakonitega izvora
9.4.35. davčno izobraževalni dnevi in 4. kongres davčnih svetovalcev
17.4.Za zavarovalnice: računovodske in poslovne informacije za izračun odškodnine zaradi izpada dohodka
21.4.Konferenca o analizi poslovanja
21.4.Novosti iz davčnega postopka in obdavčitev premoženja v tujini
23.4.Slovenski računovodski standardi - osvežitev znanja s konkretnimi primeri iz prakse začinjeni z novostmi
12.5.32. Finančna konferenca
13.5.Menica in izterjava na podlagi menice
20.5.Šola davka na dodano vrednost
18.9.4. davčna akademija Ivana Simiča
  • Eko-energetsko področje
Certifikati poslovne odličnosti
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
27.3.2015
Tema dneva

DZ zavrnil razpis referenduma

Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Kot meni večina poslancev, se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten.

24.3.2015
Pogovor

Boštjan Penko: Vsaj kanček idealizma mora ostati

24.3.2015
Tema tedna

Poslovno poročilo

Temo tedna smo namenili kratki predstavitvi vsebine, ki jo mora poslovno poročilo vsebovati. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) (Uradni list RS, št. 42/2006 do 82/2013) poslovno poročilo obravnava v 70. členu in navaja, da mora poslovno poročilo vsebovati vsaj pošten prikaz razvoja in izidov poslovanja družbe ter njenega finančnega položaja, vključno z opisom bistvenih tveganj in negotovosti, ki jim je družba izpostavljena. Pošten prikaz mora biti uravnotežena in celovita analiza razvoja in izidov poslovanja družbe ter njenega finančnega položaja, ki ustreza obsegu in vsestranskosti njenega poslovanja.

24.3.2015
Pravni članki

Pridržek lastninske pravice v stečaju

Matej Planincodvetnik Matej Planinc

Pridržek lastninske pravice ureja Obligacijski zakonik v 520. in 521. členu. Nesporno je, da pridržek lastninske pravice vselej učinkuje med pogodbenima strankama. Za učinke nasproti tretjim, to je kupčevim upnikom, pa OZ določa, da mora biti podpis kupca na pogodbi, ki vsebuje določilo o pridržku lastninske pravice, notarsko overjen pred kupčevim stečajem ali pred rubežem stvari.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 27. marca (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve je glede na četrtkov sklep DZ, ki je zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavil zbiranje podpisov za razpis, onemogočilo evidentiranje podpor volivcev za referendum v evidenci volilne pravice.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Koalicija Za otroke gre je v štirih dneh zbrala več kot 40.000 podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je za STA povedala sovoditeljica koalicije Metka Zevnik. Odločitev DZ, da zavrne razpis referenduma, pa so naknadno v koaliciji označili za protiustavno in nezakonito.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Kot meni večina poslancev, se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Državni zbor je zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Poslanci ZaAB so danes v parlamentarni postopek vložili predlog sprememb zakona o omejevanju porabe alkohola, s katerimi želijo omiliti prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Državni zbor po nekaterih uvodnih postopkovnih zapletih in več kot šestih urah izmenjave stališč počasi končuje razpravo o predlogu za zavrnitev referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, s katero bi se tudi zaustavilo zbiranje podpisov za referendum. O predlogu, ki se mu po napovedih obeta podpora, bodo poslanci glasovali še nocoj.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Koalicija Za otroke gre je v štirih dneh zbrala več kot 40.000 podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je za STA povedala sovoditeljica koalicije Metka Zevnik. Kdaj bodo podpise vložili v državni zbor, bodo sporočili na petkovi novinarski konferenci pred državnim zborom.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Poslanci na izredni seji DZ, na kateri sicer obravnavajo predlog zavrnitve referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, večinoma razpravljajo o vsebini novele. Večji del razprave se je vrtel okoli tega, da bodo istospolni pari lahko z novelo zakona posvojili otroke. Med drugim so letele pripombe tudi na to, da stari starši te pravice nimajo.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Večina poslanskih skupin je napovedala podporo predlogu zavrnitve razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, s katero bi se zaustavilo tudi zbiranje podpisov za referendum. Število zbranih podpisov na upravnih enotah se sicer približuje številki 40.000, kolikor jih potrebujejo za vložitev zahteve, so pojasnili pobudniki referenduma.

Več o novici

Ljubljana, 26. marca (STA) - Svoboda novinarskega izražanja in medijska avtonomija sta v Sloveniji pod vse močnejšim pritiskom, je v pogovoru za STA ob 110-letnici DNS opozoril njegov predsednik Matija Stepišnik. Poudaril je, da smo priča zelo brutalnemu medijskemu lastništvu, ki je pripeljalo do popolne erozije socialnega statusa novinarjev in prekarizacije poklica.

Več o novici