Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
23.7.2014
Tema dneva

Verjetni mandatar začenja pogovore

Predsednik zmagovite stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je vse nove parlamentarne stranke, z izjemo SDS, povabil na prva srečanja, so potrdili v SMC. Srečanja, ki jih gre razumeti kot začetek pogovorov za novo koalicijo, bodo potekala od četrtka do sobote. SMC bo imela 36 poslanskih sedežev, SDS 21, DeSUS 10, SD in Združena levica po šest, NSi pet in ZaAB štiri poslance.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 22. julija (STA) - Po zadnjih volitvah se bodo na novo razdelila sredstva v višini 2,5 milijona evrov, ki so v proračunu namenjena sofinanciranju političnih strank. Glede na volilni rezultat bo največ sredstev, več kot 60.000 evrov na mesec, prejemala SMC. Do proračunskega denarja bodo med drugim upravičene tudi štiri stranke, ki so ostale pred vrati parlamenta.

Več o novici

Ljubljana, 19. julija (STA) - Konec leta 2011 uveljavljen zakon o voznikih je uvedel možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se udeleži enega od rehabilitacijskih programov. V dobrih dveh letih se je izobraževalnih in psihosocialnih delavnic udeležilo okoli 11.000 voznikov, so za STA pojasnili na agenciji za varnost prometa.

Več o novici

Ljubljana, 08. julija (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je izrazila oster protest proti nepreglednemu sprejetju uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. Uredbo, ki bo po oceni GZS škodila konkurenčnosti gospodarstva, je vlada sprejela v petek, ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa GZS ni ustrezno vključilo v njeno sprejemanje.

Več o novici

Ljubljana, 05. julija (STA) - Veljati začenjata noveli zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima se zvišuje prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev s 50.000 evrov na 100.000 evrov, hkrati pa zvišujejo normirani stroški s 70 na 80 odstotkov. A podjetniki bodo na učinkovanje ukrepa morali počakati, saj se bo začel uporabljati z novim davčnim letom.

Več o novici

Ljubljana, 04. julija (STA) - Poslanci so z 59 glasovi za in nobenim proti potrdili predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero naj bi pospešili in hitreje zaključili izvršilne postopke. Tako bo po novem pri nepremičninah izklicna cena na prvi dražbi postavljena pri 70 odstotkih ocenjene vrednosti, ukinja se tretja javna dražba in spreminjajo določbe varščine.

Več o novici

Ljubljana, 04. julija (STA) - DZ dnevnega reda izredne seje DZ ni razširil z obravnavo poročila preiskovalne komisije Krpan in vmesnega poročila preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. So pa poslanci potrdili mandata nadomestnima poslancema Anžetu Logarju (SDS) in Romanu Žvegliču (SLS) ter razglasili odločitev, sprejeto na referendumu o arhivski noveli.

Več o novici

Ljubljana, 04. julija (STA) - DZ bo na izredni seji danes obravnaval dva zakona, razglasil rezultat referenduma o arhivih in imenoval dva poslanca namesto Romane Tomc in Franca Bogoviča. DZ bo odločil tudi o tem, ali bo sejo razširil z obravnavo poročil o delu preiskovalne komisije Krpan in komisije o ugotavljanju zlorab v bankah, ali pa bo DZ o tem razpravljal po volitvah.

Več o novici

Ljubljana, 01. julija (STA) - DZ bo na izredni seji v petek obravnaval dva zakona, razglasil rezultat referenduma o arhivih in imenoval dva poslanca namesto Romane Tomc in Franca Bogoviča. Ne bo pa DZ obravnaval predloga SDS za spremembo zakona o kazenskem postopku in ne predloga poslancev ZaAB za spremembo zakona o vladi. Zadnji nimajo podpisov za zahtevo sklica izredne seje.

Več o novici

Ljubljana, 27. junija (STA) - Predsednik DZ Janko Veber bo predvidoma za prihodnji petek sklical izredno sejo, na kateri bo DZ obravnaval predlog novele zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter zakona o izvršbi in zavarovanju. DZ bo verjetno imenoval tudi nova poslanca, ki bosta nadomestila Romano Tomc in Franca Bogoviča, ki sta bila izvoljena v Evropski parlament.

Več o novici

Ljubljana, 26. junija (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na današnji dopisni seji izdala uredbo o finančnih zavarovanjih pri javnem naročanju, s katero se določajo vrste in instrumenti finančnih zavarovanj, ki se lahko zahtevajo pri javnih naročilih. S podzakonskim aktom se ureja nesorazmerne in celo pretirane zahteve glede finančnih zavarovanj pri javnem naročanju.

Več o novici