Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
28.1.Novosti SRS in nove računovodske direktive
30.1.Priprava dokumentacije za namene davčnih olajšav za raziskave in razvoj (R&R)
10.2.Denarni tok je krvni obtok podjetja - poskrbite zanj
10.2.Prodaja ali nakup ali prenos podjetja na naslednje generacije – pravni, davčni in praktični vidiki
10.2.Zadnje spremembe na področju transfernih cen: vsebina in dokazovanje
12.2.Nova obdavčitev nepremičnin: DDV in drugi davki
6.3.Spremenjena pravila gotovinskega prometa in dokazovanje denarnih tokov
10.3.Seminar DDPO in izdelava davčnega obračuna za leto 2014 - tudi za začetnike
12.3.Davki in finančne spodbude pri obratovanju malih elektrarn (proizvodnji elek. Energije iz obnovljivih virov)
9.4.35. davčno izobraževalni dnevi in 4. kongres davčnih svetovalcev
12.5.32. Finančna konferenca
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
28.1.2015
Tema dneva

Združeni goljufi proti slovenskim bankam

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-CERT) opozarja, da v teh dneh poteka najbolj množičen in sofisticiran napad spletnih goljufov s tako imenovanim ribarjenjem (phishing) na komitente bank v Sloveniji.

27.1.2015
Pogovor

Dr. Aleksandra Lobnik: Napredek, ki si ga še ne predstavljamo

27.1.2015
Tema tedna

Računovodska obravnava pogodb o gradbenih delih po MRS 11 – prihodki in odhodki po pogodbah o gradbenih delih

Tokrat povzemamo določila Mednarodnega računovodskega standarda 11 – Pogodbe o gradbenih delih, ki se nanašajo na pogodbene prihodke in pogodbene stroške. Glede na specifiko gradbenih pogodb, ki se običajno sklepajo za daljša obdobja in obdobja, ki niso nujno enaka računovodskemu obračunskemu obdobju, je potrebno obračunavanju prihodkov in stroškov posvetiti še posebno pozornost. Vedeti je namreč treba, kakšne prihodke je sploh mogoče doseči po posamezni gradbeni pogodbi in na drugi strani, katere stroške ji je mogoče pripisati.

27.1.2015
Pravni članki

Fleksibilna delovna razmerja - je naša delovnopravna zakonodaja res (pre)toga?

Miha Šercer, univ. dipl. pravnikMiha Šercer, univ. dipl. pravnik

V zadnjem času se v medijih zopet pojavljajo razne lestvice konkurenčnosti in fleksibilnosti in pri vseh Slovenija zaostaja za ostalimi razvitimi državami. Nas bo večja fleksibilnost pri zaposlovanju izstrelila proti vrhu teh lestvic?

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 28. januarja (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo oz. zavrnilo pobudi nekdanjega policista Vladana Obrenoviča za začetek postopka ocene ustavnosti dela kazenskega zakonika. Obrenovič, ki so ga zaradi nedovoljenega prometa z orožjem pravnomočno obsodili na dve leti zapora, kazenskemu zakoniku očita možnost arbitrarnosti organov oblasti pri pregonu kaznivih ravnanj.

Več o novici

Ljubljana, 28. januarja (STA) - V prvi obravnavi novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, s katero SDS predlaga uvedbo vajeništva, se je večina poslanskih skupin zavzela za vajeništvo. Kot razlog navajajo potrebo, da se tovrstno izobraževanje približa gospodarstvu. A nekateri opozarjajo, da predlog ni usklajen s partnerji in področja ne ureja sistemsko.

Več o novici

Ljubljana, 28. januarja (STA) - DZ se je danes seznanil z že tretjim predlogom zakona o fiskalnem pravilu, s katerim se bo določilo izvajanje te zahteve, zapisane v ustavi. Po zavrnitvi dveh predlogov SDS ima tokrat na mizi osnutek zakona, ki ga je pripravila vlada, po besedah premierja Mira Cerarja pa določa zelo strog okvir za vodenje javnofinančne politike.

Več o novici

Ljubljana, 28. januarja (STA) - Naša civilizacijska norma je, da pokopljemo mrtve, zato je lahko zakon o dostojnem pokopu korak k uresničevanju sprave v slovenskem narodu, se strinjata predsednica NSi Ljudmila Novak in starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman. Kdor bi temu predlogu nasprotoval, bi mu lahko le iz političnih, ideoloških ali prestižnih razlogov, meni Oman.

Več o novici

Ljubljana, 28. januarja (STA) - DZ obravnava že tretji predlog zakona o fiskalnem pravilu, s katerim se bo določilo izvajanje te zahteve, zapisane v ustavi. Po zavrnitvi dveh predlogov SDS ima tokrat na mizi osnutek zakona, ki ga je pripravila vlada, po besedah premierja Mira Cerarja pa določa zelo strog okvir za vodenje javnofinančne politike.

Več o novici

V 1. odstavku vesti je izid glasovanja 54 glasov proti in 18 za (IN NE 54 za in 18 proti). Popravljeno vest objavljamo v celoti.

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Državni zbor je danes s 54 glasovi proti in 18 glasovi za zavrnil predlog novele zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, ki ga je v DZ vložila SDS. Koalicijske stranke so v razpravi pritrdile stališču vlade, ki se je izrekla proti noveli. Odklonilo stališče sta izrazili tudi ZL in ZaAB, NSi pa je predlog SDS podprla.

Več o novici

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Državni zbor je danes s 54 glasovi za in 18 proti zavrnil predlog novele zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, ki ga je v DZ vložila SDS. Koalicijske stranke so v razpravi pritrdile stališču vlade, ki se je izrekla proti noveli. Odklonilo stališče sta izrazili tudi ZL in ZaAB, NSi pa je predlog SDS podprla.

Več o novici

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Koalicija za gozd je danes na resorno ministrstvo naslovila odprto pismo z zahtevo po javni obravnavi izhodišč za zakon o gozdovih v lasti države. Glede na kratek čas, ki je ostal do napovedane predložitve izhodišč vladi, sklepa, da jih namerava ministrstvo posredovati v vladno obravnavo brez predhodne javne razprave.

Več o novici

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Varuhinja Vlasta Nussdorfer se je danes pred evropskim dnevom varstva osebnih podatkov, ki bo v sredo, sestala z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Poudarili sta, kako pomembno se je zavedati pasti, ki na tem področju prežijo na uporabnika medmrežja, še zlasti na starejše, ki so pri internetu manj vešči.

Več o novici

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Predlogu novele zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, ki prihaja iz poslanske skupine SDS, se obeta neuspešni konec zakonodajne poti. Koalicijske stranke so na današnji prvi obravnavi pritrdile odklonilnemu stališču vlade do novele. Od opozicijskih strank sta se proti noveli izrekli ZL in ZaAB, NSi pa jo je podprla.

Več o novici