Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
2.9.2014
Tema dneva

Ugled v politiki in zgled za ljudi

“Dobrodošli nazaj, spoštovani bralci, verjamem, da je pred nami velik izziv.” Tako zaključuje današnji uvodnik TFL Glasnika, ki bo kot prvi po počitnicah izšel danes popoldne, direktorica družbe Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar. Tudi zaradi intervjujev, ki jih že četrto sezono pripravljamo in si sledijo iz tedna v teden, ima naš portal vse več zvestih bralcev. Na portalu Tax-Fin-Lex uvajamo nove vsebine: davčnim in finančnim strokovnim člankom se v našem e-tedniku TFL Glasnik pridružujejo še pravni članki, v nadaljevanju pa bo sledila še vrsta drugih novosti. Pohvalimo pa se lahko še z nečim: v politiko je vstopil trikratni prejemnik naziva Najuglednejši pravnik, dr. Miro Cerar, ki je ta naziv po vašem izboru prejel zadnja tri leta zapored.

2.9.2014
Pogovor

Zlata Tavčar: Ugled v politiki in zgled za ljudi

2.9.2014
Tema tedna

Spremembe in dopolnitve Slovenskih računovodskih standardov

Strokovni svet Slovenskega inštituta za revizijo je v mesecu maju posredoval v javno razpravo Spremembe in dopolnitve Slovenskih računovodskih standardov (v nadaljevanju spremembe SRS). Vsi zainteresirani so lahko svoje predloge in pripombe posredovali do 30. avgusta. Spremembe SRS se nanašajo na poslovne združitve, skupne aranžmaje (do predlaganih sprememb - skupni podvigi), finančne naložbe, dolgove in z navedenimi temami povezano računovodsko informiranje.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 02. septembra (STA) - Čebelarjem se obeta pet evrov podpore na čebeljo družino za nakup zdravila z oksalno kislino za zimsko zatiranje varoze, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega na spletnih straneh vlade. Neugodne vremenske razmere so namreč vplivale na povečan razvoj bolezni in škodljivcev, za podporo čebelarjem pa se bodo zagotovilo do 476.690 evrov.

Več o novici

Ljubljana, 02. septembra (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v teh dneh objavila drugi osnutek strategije pametne specializacije. Gre za enega strateških dokumentov, ki bodo podlaga za koriščenje sredstev evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020.

Več o novici

Ljubljana, 01. septembra (STA) - Poslanci, ki so pred mesecem dni nastopili mandat, morajo do danes Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijaviti svoje premoženjsko stanje. To velja tudi za poslance prejšnjega sklica državnega zbora, ki jim je z nastopom novega sklica mandat prenehal.

Več o novici

Ljubljana, 01. septembra (STA) - ZaAB bo danes v državni zbor vložila predlog novele zakona o vladi, ki predvideva, da funkcijo premiera, ministra ali državnega sekretarja ne more opravljati posameznik, ki je pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora. Novelo so v zakonodajni postopek vložili že pred volitvami, a se je postopek končal ob zaključku prejšnjega sklica DZ.

Več o novici

Ankaran/Koper, 31. avgusta (STA) - Občina Ankaran v konstituiranju bo na oktobrskih lokalnih volitvah dobila svoje organe, polno pa bo začela delovati s prvim januarjem prihodnje leto. V tem obdobju bo ena od njenih nalog tudi delitvena bilanca z Mestno občino Koper (MOK), o kateri se bodo skušali sporazumeti, pravi predsednik Krajevne skupnosti Ankaran Gregor Strmčnik.

Več o novici

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Eno od vprašanj, s katerim se bodo nove občinske oblasti soočile po lokalnih volitvah, so zagotovo tudi občinske finance. Sistem financiranja občin je poskušala spremeniti že odhajajoča vlada, z njim pa niso zadovoljni niti zdajšnji župani, ki opozarjajo, da so se občinam namenjena sredstva ob krizi zmanjšala, nalog pa imajo vse več.

Več o novici

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Medtem ko se prihodki občin iz vseh ostalih virov v zadnjih letih večinoma zmanjšujejo, pa postajajo evropska sredstva vse pomembnejši vir financiranja občinskih proračunov. Po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije Antona Štihca so celo edini vir za naložbe. V letu 2013 so občine prejele skupno 157,2 milijona evrov evropskih sredstev.

Več o novici

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Skorajšnje vladne partnerice SMC, DeSUS in SD bodo po napovedih v torek parafirale koalicijski sporazum. Kot navajajo, so ga vsebinsko že uskladili, česar pa ni mogoče trditi za kadrovski del. Doslej je znana le polovica imen potencialnih ministrskih kandidatov, a razdeljevanje resorjev utegne zaplesti seznam kandidatov za evropskega komisarja.

Več o novici

Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Ministrstvo za delo želi v prihodnje pri nadaljnjih spremembah socialne zakonodaje uvesti informativne izračune socialnih prejemkov, in sicer sprva za pravice na letni ravni. S tem bodo po besedah ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak poenostavili sistem ter se izognili velikemu številu pritožb.

Več o novici

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Poslanke in poslanci so na današnji seji s 49 glasovi za in osmimi proti potrdili novelo zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in vsaj še enega, a največ tri ministre brez resorja. Na novo bosta ustanovljeni ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor, še nekaj ministrstev pa se bo preoblikovalo.

Več o novici