Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
27.2.2015
Tema dneva

41 tisoč državnih uradnikov

Vlada je na seji sprejela nov skupni kadrovski načrt organov državne uprave, oseb javnega prava, pravosodnih organov in nevladnih uporabnikov proračuna za letošnje leto. Večjih sprememb v številu zaposlenih ne predvidevajo, razen v pravosodnih organih. Skupaj pa načrt predvideva 41.393 zaposlenih.

24.3.2015
Pogovor

Leopold Šmit: Naj vsak pometa pred svojim pragom

24.3.2015
Tema tedna

Obračun davka od dohodkov pravnih oseb pri nepridobitnih organizacijah – ugotavljanje odhodkov

V prejšnji številki TFL Glasnika smo napisali nekaj o ugotavljanju obdavčljivih prihodkov v nepridobitnih organizacijah, ki opravljajo nepridobitno in pridobitno dejavnost. Danes se bomo posvetili ugotavljanju odhodkov, ki se skladno z določbami Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) priznajo le v višini, ki se nanaša na obdavčljivo – pridobitno dejavnost.

24.3.2015
Pravni članki

Zavrnitev priznanja krivde zaradi napačne pravne opredelitve v obtožbi

dr. Primož Gorkičpiše: dr. Primož Gorkič
Pravilna pravna opredelitev dejanja, ki je predmet obtožbe, je odločilna za veljavnost obdolženčevega priznanja krivde in dejansko ter pravno pravilnost obsodbe. Sodišče zato priznanja krivde za dejanje, ki je napačno pravno opredeljeno, ne sme sprejeti.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 27. februarja (STA) - Gospodarska rast v lanskem letu, ki je bila po prvih ocenah statističnega urada 2,6-odstotna, bo vplivala tudi na zneske različnih prejemkov in pravic s področij, ki jih ureja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Spremembe bodo uveljavili z letom 2016, so na ministrstvu pojasnili za STA.

Več o novici

Ljubljana, 25. februarja (STA) - Državni svet je na današnji seji soglasno potrdil predlog za vložitev zahteve za oceno ustavnosti četrtega člena zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ. Izrazil je pozitivno mnenje glede izločitve Slovenske turistične organizacije iz agencije Spirit in glede predloga, po katerem bi odslej 25. oktobra praznovali dan suverenosti.

Več o novici

Ljubljana, 24. februarja (STA) - V državnem zboru se v tem tednu nadaljujejo priprave na drugo branje predloga izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, vendar pa stranke stališča še usklajujejo. V kratkem se na predlog poslancev NSi obeta tudi izredna seja na temo sanacije bank, najverjetneje se bo z istim vprašanjem v DZ kmalu ukvarjala še nova preiskovalna komisija.

Več o novici

Ljubljana, 24. februarja (STA) - SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uvaja domoljubno vzgojo od vrtca do zaključka srednje šole. Novela prav tako udejanja odločbo ustavnega sodišča iz decembra 2014 glede financiranja javno veljavnih programov v zasebnih šolah.

Več o novici

Ljubljana, 24. februarja (STA) - Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) predlaga spremembo kazenskega zakonika tako, da se iz njega izključi možnost kazenskega pregona novinarjev zaradi njihovega novinarskega dela. Prav tako predlagajo, da ne bi bil več mogoč kazenski pregon za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime.

Več o novici

Ljubljana, 20. februarja (STA) - Ekonomsko-socialni svet (ESS) je na današnji seji obravnaval predlog z delodajalske strani, da bi zneske regresnih zahtevkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v določenih primerih omejili. Predloga ni sprejel. Delodajalska stran bo tako do ene od prihodnjih sej pripravila natančnejši predlog rešitev, so povedali po seji.

Več o novici

Ljubljana, 20. februarja (STA) - Ukrepom za uravnoteženje javnih financ občin, ki posegajo v več zakonov, se obeta podpora parlamentarne večine. Kot so danes na seji DZ napovedali v predstavitvi stališč, jih bodo podprli koalicijski poslanci. Po njihovem mnenju predlogi prinašajo mnoge koristi. V ZaAB se bodo glede podpore še odločili, v SDS, ZL in NSi zakonu ostro nasprotujejo.

Več o novici

Ljubljana, 19. februarja (STA) - Po mnenju notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar je nesprejemljivo, da policija ne bo imela dovolj sredstev za izvajanje temeljnih zakonskih nalog. Nakazana proračunska perspektiva duši funkcionalni razvoj policije, opozarja. Premier Miro Cerar pa zagotavlja, da bodo poskrbeli za vse državotvorne resorje in za nemoteno delovanje države.

Več o novici

Ljubljana, 19. februarja (STA) - V rebalansu proračuna za 2015, ki ga obravnava DZ, ni denarja za plačilo učne pomoči in subvencije za šole v naravi, a bo vlada zagotovila sredstva za izpolnjevanje zakonskih obveznosti, trdi šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar. Dodatna sredstva bodo po njenih besedah dobili z ministrstva za finance in prihodnji teden o tem obvestili šole.

Več o novici

Ljubljana, 19. februarja (STA) - Minister Karl Erjavec pravi, da po uvodnem delu obravnave rebalansa proračuna za 2015 na seji DZ ni miren. Pričakoval je, da bo premier Miro Cerar jasno povedal, da se bodo ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti pokojnine usklajevale. "Tega nisem slišal, zato pri nas vlada precejšnja negotovost, kako bomo podprli rebalans proračuna," je dejal.

Več o novici