Čestitka 2015
Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
18.12.2014
Tema dneva

V celoti razveljavljen uklonilni zapor

Ministrstvo za pravosodje pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, ki je v postopku za oceno ustavnosti na zahtevo varuha človekovih pravic v celoti razveljavilo ureditev uklonilnega zapora. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pa je kot organ v sestavi ministrstva že začela z vsemi postopki izvršitve te odločbe, so za STA sporočili z ministrstva. US je odločilo tudi, da se ustavijo vsi postopki odločanja o uklonilnem zaporu, ki do objave te odločitve v Uradnem listu RS še niso bili končani.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 18. decembra (STA) - Koalicija je v prvi obravnavi novele zakona o delovnih razmerjih, s katero SDS predlaga ukinitev volonterskih pripravništev, izrazila nasprotovanje predlogu. Podprli so sicer cilj novele, saj so tudi sami proti neplačanim pripravništvom, a način v noveli ni pravi, menijo. Postopek obravnave novele se bo tako verjetno končal že po prvem branju.

Več o novici

Ljubljana, 18. decembra (STA) - Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je danes na ministrstvi za pravosodje in za kulturo podalo predlog za spremembo kazenskega zakonika in zakona o medijih v delih, ki se nanašajo na kazenski pregon novinarjev in podeljevanje statusa samostojnega novinarja.

Več o novici

Ljubljana, 18. decembra (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica (OZS) je zadovoljna, da je DZ sprejel novelo zakona o matični evidenci zavarovancev in upokojencev, po kateri se upokojencem, ki še opravljajo dejavnost, prehodno obdobje za uskladitev statusa zavarovanca podaljšuje do konca leta 2015. Poziva pa, da bi problematiko upokojenih obrtnikov čim prej sistemsko uredili.

Več o novici

Ljubljana, 18. decembra (STA) - DZ decembrsko sejo nadaljuje z vnovično razpravo o izvedbenem zakonu uveljavitve fiskalnega pravila. SDS je namreč znova vložila podoben predlog kot poleti, ko ga je DZ zavrnil, in tudi tokrat se mu obeta enaka usoda. Koalicija ter opozicijski ZL in ZaAB mu nasprotujejo, vlada je medtem pripravila svoj predlog.

Več o novici

Ljubljana, 18. decembra (STA) - Koalicija je po burni razpravi in ostrem nasprotovanju opozicijskih strank na kolegiju predsednika DZ danes odločila, da bodo sveženj sprememb zakonov s področja pravosodja obravnavali po skrajšanem postopku. Trdijo, da razlogi za to pijejo vodo, saj gre za manjše popravke. Opozicija meni nasprotno in svari, da si predlogi zaslužijo širšo razpravo.

Več o novici

Ljubljana, 17. decembra (STA) - Ministrstvo za pravosodje pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, ki je v postopku za oceno ustavnosti v celoti razveljavilo ureditev uklonilnega zapora. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pa je kot organ v sestavi ministrstva že začela z vsemi postopki izvršitve odločbe ustavnega sodišča, so za STA sporočili z ministrstva.

Več o novici

Ljubljana, 17. decembra (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter za oceno ustavnosti in zakonitosti poslovnika KPK. Razlog za takšno odločitev sodišča je v tem, da upravičeni predlagatelj ne obstaja več. Zahtevo je namreč vložila skupina 36 poslancev iz prejšnjega sklica državnega zbora.

Več o novici

Ljubljana, 17. decembra (STA) - Skupina 61 poslancev iz SD, SMC, ZaAB, ZL in DeSUS je danes na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, so za STA potrdili v SD. V ZaAB pa ob tem izpostavljajo, da je treba "odpraviti določila, ki nas uvrščajo med najbolj nazadnjaške države v Evropi".

Več o novici

Ljubljana, 17. decembra (STA) - Poslanci so s 50 glasovi za in 20 proti podprli novelo zakona o odvetništvu, ki so jo obravnavali po nujnem postopku. Z novelo se omejujejo na novo določene odvetniške tarife za odvetniške storitve pri zastopanju po uradni dolžnosti in pri brezplačni pravni pomoči, in sicer v višini 50 odstotkov tarife.

Več o novici

Ljubljana, 17. decembra (STA) - DZ je danes sklenil, da predlog novele zakona o graditvi objektov, ki ga je vložila Mirjam Bon Klanjšček (ZaAB), ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Namen je bil skrajšati postopke pridobivanja gradbenega dovoljenja s spremembami pri udeležbi stranskih udeležencev, a vlada napoveduje sistemske spremembe.

Več o novici
Obvestila
Revija Sodnikov informator
VŠR
STA