Zakonodajni supervizor
O portalu
Elektronske publikacije
Hitre povezave do vsebin
Iz Uradnega lista
Revija Pamfil
Revija Odvetnik
Revija Denar
Revija Poslovodno računovodstvo
Tax-Fin-Lex v tujini
Aktualni seminarji
  • Pravno področje
  • Davčno-finančno področje
  • Eko-energetsko področje
 
Lex-Novice izhajajo vsak delovni dan ob 9.00 uri. Naročite jih brezplačno tudi na vaš e-naslov!
20.10.2014
Tema dneva

Javna objava transakcij javnih podjetij

Uprava RS za javna plačila je v skladu z določbami 10.a člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) pripravila spletno aplikacijo, prek katere bodo dostopne informacije javnega značaja o transakcijah, ki jih opravijo javni gospodarski zavodi, javna podjetja, poslovni subjekti v 100-odsotni lasti oseb javnega sektorja in drugi proračunski uporabniki. Prvi podatki bodo objavljeni danes, in sicer  za transakcije v breme računov zavezancev za informacije javnega značaja z datumom valute 17. oktober.

14.10.2014
Pogovor

Prof. dr. Miha Juhart: Pravo ni matematika

14.10.2014
Tema tedna

Vloga revizorja pri odkrivanju prevar

Vlogo revizorja pri odkrivanju prevar določa Mednarodni standard revidiranja 240 – Revizorjeve naloge, povezane z obravnavanjem prevar pri reviziji računovodskih izkazov. Odgovornost revizorja, skladno z določili MSR, je pridobitev sprejemljivega zagotovila, da je celota računovodskih izkazov brez pomembno napačnih navedb, ki bi bile posledice prevar ali napak. Vsekakor pa zaradi naravnih omejitev revizije obstaja tveganje, da nekaterih pomembno napačnih navedb v računovodskih izkazih revizor, kljub upoštevanju vseh zahtev MSR, ne bo odkril.

Koledar davčno-finančnih obveznosti Koledar veljavnosti pravnih aktov
 
 
Novice

Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Prihodnji teden za zdaj prinaša deset sej delovnih teles. Mandatno-volilna komisija (MVK) se bo sestala dvakrat. Več pozornosti bo deležna v torek, ko jo čaka drugo nadaljevanje seje o sumu korupcije pri kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko ter zamujeni prijavi premoženjskega stanja premierja Mira Cerarja in poslanca SMC Ivana Preloga.

Več o novici

Murska Sobota, 17. oktobra (STA) - Vlada se bo v soboto sestala na delovnem posvetu, ki bo po pojasnilih ministra za kmetijstvo Dejana Židana namenjen zlasti proračunu za prihodnje leto. Ministrski zbor bo tako po njegovih besedah pogledal nova izhodišča za ta dokument, ki bo sicer v DZ v januarju ali februarju.

Več o novici

Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo določbe lani prenovljenega zakona o finančnih zavarovanjih, ki omogočajo notarsko prodajo nepremičnin na podlagi neposredno izvršljivega notarskega zapisa. Če je notarska prodaja že stekla, a pogodba še ni bila sklenjena, jo lahko hipotekarni upnik nadaljuje ali pa vloži predlog za izvršbo.

Več o novici

Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Prenehanje poslanskega mandata Janezu Janši je zaznamovalo tudi današnjo sejo kolegija predsednika DZ. Jože Tanko (SDS) je vodstvu DZ znova očital, da v primeru Janše postopek ni potekal na pravni podlagi, ampak na podlagi subjektivne presoje. Predsednik DZ Milan Brglez pa je poudaril, da je postopek v največji možni meri sledil pravni normi.

Več o novici

Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Uprava RS za javna plačila je pripravila spletno aplikacijo, prek katere bodo dostopne informacije javnega značaja o transakcijah, ki jih opravijo javni gospodarski zavodi, javna podjetja, poslovni subjekti v 100-odsotni lasti oseb javnega sektorja in drugi proračunski uporabniki. Prvi podatki bodo objavljeni 20. oktobra.

Več o novici
Vlada o gospodarskih temah
Vir: STA, 15.10.2014 16:20

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Vlada je danes sprejela osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto in ministrstvo za finance pooblastila, da ga pošlje Evropski komisiji v oceno. Rok za posredovanje proračunskih osnutkov se po novih pravilih za proračunski nadzor v območju evra izteka prav danes. Seznanili so se tudi s poročilom o zadolževanju občin.

Več o novici

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Na izredni seji DZ o usodi poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše, ki zaradi obsodbe v zadevi Patria prestaja zaporno kazen, se je v začetku zapletlo s proceduralnimi predlogi SDS. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je namreč zahteval pojasnila glede domnevne postopkovne napake pri obravnavi sklepov na mandatno-volilni komisiji.

Več o novici

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Predlog zakona o partnerski skupnosti, ki ga je ministrstvo za delo danes posredovalo v javno razpravo, ureja partnersko skupnost kot skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki skleneta partnersko skupnost. Ta ima enake pravne posledice kot sklenjena zakonska zveza med dvema osebama različnega spola. Javna razprava je predvidena do 15. novembra.

Več o novici

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije ob danes začetem sodnem postopku zoper novinarko Dela Anuško Delić poudarja, da je odgovornost novinarja do javnosti nad odgovornostjo do oblasti. Pridružujejo se pozivu Društva novinarjev Slovenije, da tožilstvo in sodišče nemudoma prekineta pregon novinarke.

Več o novici

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravljajo predlog Društva novinarjev Slovenije (DNS) za spremembe kazenskega zakonika v delu, ki omogoča pregon novinarjev, ki so objavili tajne podatke. V ZNP menijo, da je varovanje tajnih podatkov naloga državnih organov in ne novinarjev. Ti lahko takšne podatke objavijo, če gre za javni interes.

Več o novici
Obvestila
Glasovanje za najuglednejšega strokovnjaka 2014
Odločitve Državne revizijske komisije
Revija Odvetnik
VŠR
STA