Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ začenja sprejemanje proračuna za prihodnji dve leti

torek, 14.11.2017

Ljubljana, 14. novembra (STA) - DZ bo redno novembrsko sejo danes nadaljeval z obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti ter ostalih proračunskih dokumentov. Gospodarska gibanja so ugodna in vlada po desetletju primanjkljajev lahko spet načrtuje proračunski presežek, kljub temu pa v veljavi še ostajajo nekateri v krizi sprejeti ukrepi.

Proračun za leto 2018 je DZ sprejel že novembra lani, izboljšane makroekonomske okoliščine pa zdaj vladi vlivajo več optimizma pri načrtovanju prihodkov. Prihodnje leto naj bi se v državno blagajno steklo 9,68 milijarde evrov, kar je 409 milijonov evrov več od dosedanjih načrtov. Leta 2019 se bodo prihodki povečali na 9,75 milijarde evrov.

Hkrati vlada načrtuje tudi zvišanje proračunskih odhodkov, a za precej bolj skromnih 52 milijonov evrov. Vsi proračunski uporabniki bodo imeli v letu 2018 na voljo skupaj 9,63 milijarde evrov in v letu pozneje 9,70 milijarde evrov.

Medtem ko je letos v proračunu še pričakovati več kot 500 milijonov evrov primanjkljaja, se bo prihodnje leto izvil iz rdečih številk. Leta 2018 naj bi proračunski presežek znašal 51 milijonov evrov, leto pozneje pa blizu 54 milijonov evrov. V obeh primerih je to 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

To naši državi po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman omogoča nadaljevanje pospešene javnofinančne konsolidacije in zasledovanje cilja, ki je - doseči strukturno uravnotežene javne finance do leta 2020.

Zaradi uravnoteženja javnih financ vlada le postopoma odpravlja ukrepe, ki jih je sprejemala v času strogega varčevanja. Potem ko je bila januarja letos prvič po krizi spet izvedena redna uskladitev pokojnin, je za te zdaj predvidena tudi izredna uskladitev, blažijo se omejitve pri zaposlovanju v javni upravi, v celoti se sproščajo omejitve pri otroških dodatkih, zvišuje še tudi povprečnina, a ne še na zakonsko določeno raven.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window