Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikat vojakov pripravil, Čuš pa vložil predlog novele zakona o obrambi

sreda, 14.2.2018

Ljubljana, 14. februarja (STA) - Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je pripravil predlog novele zakona o obrambi, s katerim želi odpraviti pogodbe za določen čas v Slovenski vojski z rešitvijo za vojake po 45. letu starosti. Danes ga je v parlamentarno proceduro za sprejem po skrajšanem postopku vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, so sporočili iz SVS.

Glavni razlog za kadrovske težave v Slovenski vojski (SV) so po navedbah sindikata pogodbe o zaposlitvi za določen čas in omejitev dela za vojake do 45. leta. SVS je po predlogu zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske pripravil nov predlog zakona, po katerem bi se pogodbe o zaposlitvi za določen čas transformirale v pogodbe za nedoločen čas.

Za vse pripadnike Slovenske vojske bi po prenehanju izpolnjevanja pogojev za delo na obrambnem področju, kar bi veljalo tudi za vojake ob dopolnjenem 45. letu starosti, morali poiskati službo v okviru javnega sektorja. Ob prerazporeditvi na novo delovno mesto bi bivši pripadniki Slovenske vojske zadržali dosežen status javnega uslužbenca, vključno s plačo, so pojasnili v sporočilu za javnost.

S sprejetjem predlaganega zakona bi se po navedbah SVS odpravila diskriminatorna ureditev, ki vojake potiska ob rob družbe kot drugorazredne državljane. Pogodbe za nedoločen čas bi vojakom zagotovile socialno varnost in predvsem omogočile najemanje kreditov, s katerimi drugi državljani urejajo stanovanjski problem, so med drugim navedli.

"Za vložitev zakona o obrambi, ki so ga pripravili v sindikatu vojakov, sem se odločil predvsem zaradi tega, ker je Slovenska vojska trenutno talec politikantskega ping ponga med SDS in SD. Ocenjujem, da je čas, da se po 23 letih obljub končno realizira obljube in s tem povrne dostojanstvo pripadnikov Slovenske vojske," je za STA sporočil poslanec. Slovenska vojska je samo v zadnjih letih izgubila 600 pripadnikov, kar je v spremenjenih mednarodnih razmerah in migrantski krizi po Čuševih navedbah zelo zaskrbljujoče.

SVS pa je v ponedeljek na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske. Po zadnjih opozorilih o kritičnih razmerah v SV so na hitro pripravili zakon in pričakujejo, da bo v DZ vložen po nujnem postopku. Sicer računajo na pomoč poslancev, je dejal predsednik sindikata Gvido Novak.

Novaka je v ponedeljek sprejel predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS), ki je vojakom obljubil podporo.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window