Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel zakon o socialnem vključevanju invalidov

torek, 17.4.2018

Ljubljana, 17. aprila (STA) - DZ je z 58 glasovi za in enim proti sprejel vladni predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki invalidom prinaša nekatere dodatne pravice. Med drugim širi krog invalidov na osebe s hudimi avtističnimi motnjami, zanje določa pravico prejemati nadomestilo za invalidnost ter pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu.

Sprejeti zakon širi krog invalidov na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim ta onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Krog upravičencev širi tudi na gluhoslepe in na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo in okvaro.

Invalidi s statusom po tem zakonu bodo imeli pravico do nadomestila za invalidnost. Imeli bodo tudi pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu, prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje pa jim bo kril proračun.

Zakon bo omogočil invalidom prehod v zaposlitev in po prenehanju zaposlitve ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost. Če bo invalid prejemal plačo, mu bo kljub temu pripadlo nadomestilo do višine neto minimalne plače.

V ponedeljkovi razpravi so zakon podprli v vseh poslanskih skupinah. Erika Dekleva (SMC) je spomnila, da predlagani zakon nadomešča 35 let star zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, kar dovolj zgovorno pove, da je trenutna ureditev zastarela.

Po besedah Marije Bačič (SD) gre za težko in dolgo pričakovan zakon. Toliko bolj je z njim zadovoljna zato, ker bo invalidom, kot najbolj ogroženi skupini ljudi, prinesel precej izboljšav za polnejšo in kakovostnejše življenje.

"Zakon morda ni toliko v nebo vpijajoč, kar zadeva medije, je pa še kako pomemben za 10.000 invalidov in njihove družine, pa tudi za družbo kot celoto," je dejal Uroš Prikl (DeSUS).

Marijan Pojbič je v imenu poslanske skupine SDS zakon pozdravil, a obžaloval, da je bil pripravljen šele zadnji mesec mandata te vlade. Kljub temu meni, da gredo rešitve v pravo smer.

V NSi po besedah Jožefa Horvata posebej pozdravljajo rešitev, da bodo lahko do statusa invalida upravičene tudi osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo in okvaro.

Tudi Luka Mesec (Levica) je menil, da zakon prihaja pozno, a je napovedal, da ga bodo podprli. Violeta Tomić (Levica) je sicer edina glasovala proti. Podporo pa so napovedali tudi v poslanski skupini Nepovezanih poslancev.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window