Navigacija
Portal TFL

STA novice / V EU dogovor o ciljni rabi obnovljivih virov

četrtek, 14.6.2018

Bruselj, 14. junija (STA) - Predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in držav članic so danes dosegli dogovor, da bo ciljni delež rabe obnovljivih virov do leta 2030 v EU 32 odstotkov.

"Obnovljivi viri so dobri za Evropi in danes je Evropa dobra za obnovljive vire energije. Dogovor je težko izbojevana zmaga v naših prizadevanjih za odkritje pravega potenciala tranzicije Evrope v čisto energijo," je dogovor prek družbenega omrežja Twitter sporočil evropski komisar za podnebje in energijo Miguel Arias Canete.

Dogovor morata potrditi še Svet EU, ki združuje članice, in Evropski parlament.

Evropska komisija je sprva predlagala cilj pri 27 odstotkih, Evropski parlament je želel 35 odstotkov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Delež obnovljivih virov v EU trenutno znaša 17 odstotkov.

Cilj je zmanjšati porabo fosilnih goriv, ki so med povzročitelji toplogrednih plinov, v skladu z mednarodnimi zavezami EU. Unija se je v okviru pariškega podnebnega sporazuma zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida za 40 odstotkov glede na leto 1990.

Okoljevarstvene organizacije menijo, da je cilj glede obnovljivih virov premalo ambiciozen. Kot so za dpa povedali v Greenpeaceu, je 32-odstotni delež mnogo prenizek in bo proizvajalcem elektrike omogočil, da se še naprej oklepajo fosilnih goriv.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window