Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada sprejela uredbo o hrupu

četrtek, 14.6.2018

Ljubljana, 14. junija (STA) - Vlada je danes izdala novo uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Spremembe so bile potrebne, ker novelirani zakon o varstvu okolja pristojnemu ministrstvu ni več omogočal izdaje posebnih dovoljenj za čezmerno obremenjevanje s hrupom za gradbišča. Nova uredba sicer ne spreminja dosedanjih mejnih vrednosti hrupa.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je bilo treba uredbo, ki ureja področje mejnih vrednosti kazalcev hrupa v okolju, spremeniti zaradi sprememb zakona o varstvu okolja, s katerimi so bile opuščene določbe, ki so ministrstvu za okolje in prostor omogočale izdajo posebnih dovoljenj za čezmerne obremenitve okolja, te pa so se uporabljale tudi za čezmerno obremenjevanje s hrupom v obratovanju gradbišč.

"Takšna ureditev se je izkazala za neučinkovito in je pomenila administrativno oviro oz. obremenitev, saj bi bilo treba v Sloveniji izdajati posebna dovoljenja za veliko število gradbišč," so navedli.

Nova ureditev ne spreminja mejnih vrednosti kazalcev hrupa, kot so določeni v veljavni uredbi, so izpostavili.

Uredba za zmanjšanje oz. preprečitev škodljivih učinkov zaradi izpostavljenosti okoljskemu hrupu določa stopnje varstva pred hrupom, mejne vrednosti kazalcev hrupa v okolju, ukrepe varstva pred hrupom, ocenjevanje kazalcev hrupa, vsebino okoljevarstvenega dovoljenja, vsebino strokovne ocene skladnosti obratovanja virov hrupa, vsebino ocene obremenjenosti okolja s hrupom in začasne metode za ocenjevanje kazalcev hrupa in njihove prilagoditve, so še navedli.

Ministrstvo je spremembe uredbe pripravljalo od leta 2016, osnutek je bil v letih 2016 in 2017 dvakrat v javni obravnavi. Postopek so spremljala opozorila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in nevladnih organizacij ter Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window