Navigacija
Portal TFL

STA novice / V SDS za točenje neustekleničenega vina v gostinskih lokalih

petek, 9.11.2018

Ljubljana, 09. novembra (STA) - Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o vinu. Po predlogu bi majhnim vinogradnikom omogočili prodajo neustekleničenega vina brez nepotrebnih dodatnih stroškov, poslanci SDS pa predlagajo tudi znižanje kazni za prekrške po načelu sorazmernosti.

"V poslanski skupini SDS menimo, da prepoved točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih za manjše vinogradnike, ljubiteljske vinogradnike, predstavlja višje stroške pri pripravi vina za trg za manjše količine. S tem, ko so manjši vinogradniki prisiljeni stekleničiti vina, se zviša tudi sama cena vina," so zapisali in dodali: "Ob tem se postavlja vprašanje opuščanja vinogradništva s strani teh malih pridelovalcev, ki jih je v Sloveniji največ in so med drugim tudi vzdrževalci kulturne krajine."

Po mnenju poslancev SDS so tudi kazni v obstoječem zakonu previsoke in nesorazmerne s prekrški. "Tako visoke kazni nimajo odvračilnega namena, ampak zgolj pretirano strašilnega," so prepričani.

Zakon o vinu je bil spremenjen decembra 2013, veljati pa je začel januarja 2014. V skladu z zakonom se morajo vsi, ki se ukvarjajo s predelavo grozdja in vina ter obdelujejo vsaj 0,05 hektara vinogradov, vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina, ki ga vodijo upravne enote. Točenje neustekleničenega vina v gostinskih lokalih je prepovedano, kazni za različne prekrške pa se gibljejo od 75 evrov do 28.000 evrov.

V poslanski skupini SDS so že leta 2016 poskusili spremeniti obstoječo zakonodajo, a za to niso dobili dovolj podpore.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window