Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za interventni odvoz dela odpadne embalaže in sveč še naprej ni zanimanja

ponedeljek, 20.5.2019

Ljubljana, 20. maja (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor tudi v ponovljenem razpisu za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč ni dobilo ponudb za del nakopičenih odpadkov. Naslednji koraki bodo izvedeni skladno z možnostmi, ki jih omogoča zakon o javnem naročanju, kot so na primer pogajanja ali ponoven razpis, so pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo je na ponovljenem razpisu iskalo izvajalca za odvoz in ustrezno obdelavo odpadnih sveč, pri čemer je naročilo ponovno razdelilo na dva dela, območje A in območje B. Kot so za STA povedali na ministrstvu, interesa tudi tokrat, kot že v sklopu prvega razpisa, ni bilo.

Zakon, ki ureja interventni odvoz odpadne embalaže in nagrobnih sveč, je sicer najvišjo ceno za odvoz odpadnih sveč postavil pri 200 evrih na tono brez davka.

Je pa ministrstvo v prvem razpisu uspelo najti interesente za odvoz dela nakopičene odpadne embalaže, in sicer z območja pomurske, podravske, koroške, savinjske, zasavske, posavske statistične regije ter statistične regije jugovzhodne Slovenije. Za preostali del države pa je v ponovljenem javnem razpisu razpis razbilo na štiri dele.

Okoljski minister Simon Zajc je namreč ob objavi razpisa pojasnjeval, da so se v drugem poskusu na ministrstvu odločili sklope razdeliti na manjše količine: "Menimo namreč, da je bil problem v tem, da so bile količine prevelike."

Tokrat so se javili interesenti za odvoz iz dveh od štirih razpisanih območij, in sicer za odvoz iz obalno-kraške, primorsko-notranjske in dela osrednjeslovenske statistične regije. V tem delu poteka postopek obravnave prispelih ponudb. Če bodo te ocenjene kot ustrezne, bi lahko do podpisa pogodb z izbranimi izvajalci prišlo v 30 dneh, so povedali na ministrstvu.

Za odvoz odpadne embalaže iz gorenjske in goriške statistične regije ter dela osrednjeslovenske in primorsko-notranjske statistične regije pa zanimanja še naprej ni.

S tem se je uresničila napoved predsednika Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Sebastijana Zupanca, ki je konec aprila za STA izrazil dvom, da bo država z razbitjem razpisa na manjše dele kaj bolj uspešna.

"Glede na to, da je glavnina predelovalnih obratov za odpadno embalažo v vzhodnem delu Slovenije, je težko pričakovati, da se bo kaj bistveno spremenilo s ponovljenim razpisom. Morda bo ministrstvo uspelo pridobiti ustrezne ponudbe za osrednjeslovensko in morda še primorsko regijo, zelo pa dvomim, da bo tolminski in goriški del zanimiv za predelovalce," je takrat povedal Zupanc.

Zakon o interventnih ukrepih je namreč omejil ceno za odstranjevanje teh odpadkov na 120 evrov plus DDV, cena pa vključuje tako logistične stroške kot stroške obdelave. Zahodna Slovenija pa je logistična občutno bolj zahtevna in stroškovno potratna glede odvoza odpadne embalaže kot vzhodna ali denimo osrednja Slovenija.

Na ministrstvu so dodali, da bodo izvedli naslednje korake glede na možnosti, ki jih daje zakon o javnem naročanju - to so na primer pogajanja ali ponoven razpis.

Drugi razpis je bil objavljen 15. aprila, rok za oddajo ponudb se je iztekel v petek.

Z interventnim zakonom, v DZ sprejetim decembra lani, je država odgovorila na odpadkovno krizo, ki se je razplamtela lani poleti. Potem ko so družbe za ravnanje z odpadki zaradi po njihovem izpolnjenih kvot prenehale prevzemati odpadno embalažo, so se tone te embalaže namreč kopičile na dvoriščih komunal. Slednje so svarile pred nevarnostjo okoljske in zdravstvene katastrofe.

Na podlagi interventnega zakona je bilo za odvoz označenih 13.700 ton odpadne embalaže in 696 ton odpadnih sveč.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window