Dnevne zakonodajne novosti / 12. oktober 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 25/2019 z dne 19.4.2019
TEMA DNEVA
Težke posledice uničenja dokazov
Tema dneva

Vlada je sprejela mnenje glede predloga za oceno ustavnosti določb zakona o kazenskem postopku, ki govorijo o roku za uničenje prikritih preiskovalnih ukrepov. Vlada pritrjuje stališču generalnega državnega tožilca Draga Škete, da bi zaradi razlage, ki se je uveljavila v sodni praksi, lahko nastale težko popravljive posledice. Šketa je konec septembra na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti četrtega odstavka 153. člena in drugega odstavka 154. člena zakona ter predlagal začasno zadržanje obeh določb.

Vasilka Sancin pravnica leta
V okviru Dnevov slovenskih pravnikov v Portorožu je razprava tekla tudi o dilemah pri privatizaciji bank. Na okrogli mizi, na kateri sta sodelovala nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar in bivši finančni minister Dušan Mramor, so v luči trenutnih okoliščin izpostavili med drugim potrebo po okrepljenem delovanju Slovenije na ravni EU. Stanovsko društvo pa je na srečanju tudi podelilo priznanja za delo in dosežke. Priznanje za življenjsko delo je dobil Albin Igličar, za pravnika leta je priznanje prejela Vasilka Sancin, priznanje mlademu pravniku je dobila Petra Weingerl, priznanje za delo v Zvezi društev pravnikov Slovenije pa je prejel Franci Rupret.

Socialna pomoč ne bo nižja
Vlada je potrdila predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ohranja denarno socialno pomoč in varstveni dodatek na enaki višini kot doslej tudi po 1. januarju 2019. Polna denarna socialna pomoč bo tako znašala 392,75 evra, varstveni dodatek pa 577,34 evra. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da je glavni namen predlagane spremembe ohranitev socialne varnosti upravičencev. Kot je pojasnila, se ji "ne zdi smiselno in upravičeno, da bi v času, ko v Sloveniji beležimo eno višjih gospodarskih rasti, ogrozili socialno varnost najšibkejšega dela družbe".

Napoved spremembe ZKP
Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu na prejšnji teden objavljeno poročilo Sveta Evrope o pravosodnih sistemih v evropskih državah ocenili, da je poročilo odlično izhodišče pri načrtovani pripravi zakonodaje o organizaciji sodniške in tožilske službe. V zvezi s tem so opozorili na vprašanja optimalnosti trenutne mreže ter ustreznosti vzvodov za doseganje enakomernejše obremenitve kadra. Za prihodnje leto pa so napovedali tudi spremembe zakona o kazenskem postopku. Podobno kot že poročilo vrhovnega sodišča je namreč tudi Svet Evrope opozoril, da se zaostanki ne zmanjšujejo na kazenskem področju.

Preprečevanje pranja denarja
Svet EU je potrdil novo direktivo za preprečevanje pranja denarja, ki naj bi obsojenim med drugim onemogočila dostop do financiranja. Sodišča bodo namreč obsojenim zaradi pranja denarja lahko naložila dodatne sankcije, na primer odvzem pravice do pridobivanja sredstev iz javnih skladov. Odgovornost za določene dejavnosti, povezane s pranjem denarja, bodo lahko nosile pravne osebe, ki bodo tudi lahko predmet sankcij, med drugim v obliki sodnega nadzora. Za izboljšanje preiskovalnih postopkov pa želi Svet EU odpraviti ovire za čezmejno sodno in policijsko sodelovanje. Nova zakonodaja natančno določa, čigava zakonodaja se uporablja v takšnih primerih in kako vpletene države sodelujejo.

Novo ime že pred operacijo za spremembo spola
Italija je kršila pravice osebi, ki je spremenila spol, ker ji ni dovolila ženskega imena že pred operacijo za spremembo spola, je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Oseba je že bila videti kot ženska in je v vsakdanjem življenju uporabljala žensko ime, ko ji je sodišče v Rimu maja 2001 odobrilo operacijo spola. A uradno imena ni smela spremeniti, dokler sodišče leta 2003 ni ugotovilo, da je bila operacija izvedena. Italija je sicer od takrat spremenila zakonodajo, tako da sodišča odobrijo spremembo imena, ko odobrijo operacijo za spremembo spola.(TFL)