Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 723/2008 - Zlom zoba II. vratnega vretenca, izpah kolka, pretres možganov s postkomocijskim sindromom, razpočna rana na ušesu in komolcu, udarn...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 723/2008
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002339
FISCHER
srednje hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
5 dni, naravnava kolka.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Splošna anestezija, oskrba ran v lokalni anesteziji, prevezovanje ran, večkrat odvzem krvi, nošenje minerva mavca (21 tednov) in trde vratne ortoze (6 tednov), hoja z berglami 1 do 2 meseca, šivanje rane za ušesom, po roki in nogi, odstranjevanje šivov, 45x RTG, sedem mesecev je potreboval pomoč pri negi in opravljanju fizioloških potreb.
OPOMBA
II Ips 723/2008. Reviziji tožene stranke je bilo delno ugodeno tako, da je bila odškodnina za škodo zaradi telesnih bolečin znižana s 3,600.000 SIT na 2,600.000 SIT in za ZŽA s 3,800.000 SIT na 2,600.000 SIT.
OŠKODOVANEC
Mlad moški, ob škodnem dogodku star 22 let, študent; v času sojenja je opravljal delo skladiščnika.
POŠKODBA
Zlom zoba II. vratnega vretenca, izpah kolka, pretres možganov s postkomocijskim sindromom, razpočna rana na ušesu in komolcu, udarnine obraza, leve ključnice in levega očesnega zrkla, odbite konice 5 zob.
REHABILITACIJA
21 dni fizioterapija v zdravilišču.
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice
STRAH
800.000 SIT Primarni zelo hud strah ob nesreči; sekundarni hud strah za izid zdravljenja – 1 leto.
TELESNE BOLEČINE
2,600.000 SIT Zelo hude stalne bolečine – nekaj ur, stalne srednje hude bolečine – 4 tedne, lažje stalne bolečine – 9 tednov, lažje občasne bolečine trpi še vedno.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti – strah
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
2,600.000 SIT ZŽA je deloma trajno, deloma začasno. Neprijetnosti pri nošenju mavca in vratne ortoze. V tem času se ni mogel ukvarjati ekstremnimi športi kot prej, ni zahajal v družbo. Zardi posttravmatske stresne motnje je jemal antidepresive in se zdravil pri psihiatru – čutil je napade panike, bil je tesnoben, nesproščen, bal se je vožnje z avtomobilom, pretirano razburljiv, nestrpen in občutljiv, kar je trajalo 2 meseca, nato pa ponovno približno 3 mesece v 2003. Še vedno ima moreče sanje. Ni se mogel umivati, težko je jedel, ni se mogel popraskati, učiti. Študij je končal v rednem roku a z veliko več vloženega truda. Daljša hoja ga utrudi, omejena je gibljivost vratu, poškodovanih ima tudi pet stalnih zob, zato bodo potrebna nadaljnja popravila. Izkazan je začetek okvare kolka.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window