Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba IV Ips 26/2009, IV Ips 71/2009 - vožnja pod vplivom alkohola - bistvena kršitev določb postopka - prepoved reformatio in peius - začetek teka roka - kršitev materialnih določb zako...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
23.3.2010
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba IV Ips 26/2009, IV Ips 71/2009
INTERNA OZNAKA
VS2005175
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
vožnja pod vplivom alkohola - bistvena kršitev določb postopka - prepoved reformatio in peius - začetek teka roka - kršitev materialnih določb zakona - identiteta med sodbo in obdolžilnim predlogom - pravna opredelitev prekrška - psihofizično stanje udeležencev cestnega prometa - povzročitev prometne nesreče - prednost na križišču - odločanje višjega sodišča - rok za pridobitev novega vozniškega dovoljenja
PODROČJE VSRS
PREKRŠKI - PREKRŠKOVNO PROCESNO PRAVO - VARNOST CESTNEGA PROMETA
IZREK
Zahtevama za varstvo zakonitosti se ugodi in se izpodbijani pravnomočni sodbi spremenita tako, da se storilca S.O. spozna za odgovornega prekrška po osmem odstavku 135. člena Zakona o varnosti cestnega prometa, ki ga je storil s tem, da je dne 22.12.2006 ob 17.05 uri, vozil v cestnem prometu osebni avtomobil znamke VW Passat po 3,25 metra širokem smernem vozišču, 6,5 metra široke glavne ceste I. reda št. 1 izven naselja Ožbalt v smeri Maribora in ko je pripeljal v križišče na Čermenico, v odsek 244, pri KM6.478 je z vozilom pričel zavijati v levo, pri tem pa ni pustil mimo osebnega avtomobila znamke Renault Laguna, ki ga je iz nasprotne smeri pripeljal G.B. in v križišču vozil naravnost, kar je imelo za posledico, da je kljub zaviranju voznika G.B. med njima prišlo do čelnega trčenja in sicer sta vozili trčili s sprednjima levima deloma, ter je tako S.O. povzročil prometno nesrečo II. kategorije, v kateri je G.B. utrpel lahke telesne poškodbe, S.O. pa je imel ob povzročitvi prometne nesreče v organizmu 0,72 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka s tem je kršil določila drugega odstavka 46. člena ZVCP-1 in drugega odstavka 130. člena ZVCP-1 ter se mu na podlagi sedmega odstavka 46. člena ZVCP-1 določi globa v višini 208,65 EUR, na podlagi d) točke četrtega odstavka 130. člena ZVCP-1 globa v višini 500,75 EUR in na podlagi osmega odstavka 135. člena ZVCP-1 18 kazenskih točk v cestnem prometu ter se mu izreče enotna globa v višini 709,40 EUR, 18 kazenskih točk v cestnem prometu s prenehanjem veljavnosti vozniškega dovoljenja.
JEDRO
Prepoved reformatio in peius je kršena tudi, če prvostopenjsko sodišče, ki znova odloča o isti stvari, v kateri je drugostopenjsko sodišče na obdolženčevo pritožbo razveljavilo predhodno sodbo o prekršku, izreče sankcijo, ki obdolžencu v prvi (razveljavljeni) sodbi ni bila izrečena.

Osmi odstavek 135. člena ZVCP-1 določa kvalificirano obliko (sestavljenega) prekrška za strožje kaznovanje voznikov, ki vozijo v vinjenem stanju in pri tem povzročijo prometno nesrečo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window