Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 597/2000 - Pretres možganov, trojen zlom spodnje čeljusti, telesa na stiku obeh polovic in čvršev s premaknitvijo, zlomi 2., 5. in 7. zoba desn...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Številni zobozdravstveni pregledi in posegi; kontrolni pregledi pri specialistih; 12-krat pri zdravniški komisiji; zdravljenje je trajalo s prekinitvami 2 leti.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 597/2000
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000901
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
32 dni; 3 operacije; imobilizacija čeljusti 1 mesec in pol;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
V času imobilizacije čeljusti je lahko jedel le tekočo hrano po slamici; po sprostitvi medčeljustne vezave je bilo zalo omejeno odpiranje ust, ko je lahko razmaknil sekalce le 1 centimeter in pol, kar je trajalo 1 leto; 2 tedna in pol vezan na posteljo; 38 RTG snemanj; doramenski mavec na operirani roki 43 dni; na drugi roki dokomolčni mavec 32 dni; 2 meseca in pol bergle.
OPOMBA
II Ips 597/2000. Reviziji tožeče in tožene stranke sta bili zavrnjeni.
OŠKODOVANEC
spol: moški, starostna skupina: od 25 do 30 let, Delavec v rudniku (po poklicu ključavničar).
POŠKODBA
Pretres možganov, trojen zlom spodnje čeljusti, telesa na stiku obeh polovic in čvršev s premaknitvijo, zlomi 2., 5. in 7. zoba desno spodaj in 1. zoba levo spodaj, okvara kron 1. in 2. zoba levo zgoraj, raztrganinsko udarninska rana na bradi, zlom desne koželjnice in odmaknjenega dela desne podlahtnice, zlom 1. dlančnice na levi strani, popustitev vezi med obema sramnicama, udarnina v predelu križnice in v predelu desnih dimelj ter odrgnina v predelu desnih dimelj, delna raztrganina sprednje križne vezi v desnem kolenu, kostnohrustančna okvara na notranjem čvršu stegnenice na desni strani, raztrganinsko udarninska rana na desnem kolenu.
REHABILITACIJA
zdravljenje je trajalo s prekinitvami 2 leti; doramenski mavec na operirani roki 43 dni; na drugi roki dokomolčni mavec 32 dni; 2 meseca in pol bergle; 40 fizioterapij; 
SKAŽENOST
225000 SIT Dve brazgotini pod ustnico in na bradi, dve večji postoperativni brazgotini na roki in tri manjše na kolenu. Ne more polno odpirati ust kot pred nesrečo. Zaradi komplikacij med zdravljenjem je že 4 leta brez enega sekalca. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe zob in čeljusti in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe okolčja in stegnenice in njihove posledice
STRAH
325000 SIT Nenaden lahek strah ob delni motenosti zavesti 1 teden, lahek strah pred prometom 2 leti, ki je nato prešel v neprijeten spomin; lahek sekundarni strah za izid zdravljenja 2 leti.
TELESNE BOLEČINE
3000000 SIT Hude 1 teden, srednje hude 3 tedne, lahke pol leta, občasne lahke pa bodo ostale trajno ob hoji po neravnem terenu, počepanju, poklekanju, v čeljustih ob močnejšem grizenju, ostali bodo tudi glavoboli.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4700000 SIT 33-odstotno ZŽA zaradi zmanjšane sposobnosti za fizična opravila z rokama (omejena gilbjivost lažje stopnje), zaradi zmanjšane sposobnosti za dolgo stanje in dolgo hojo. Trajna izguba treh zob in omejeno odpiranje ust lahke stopnje, saj lahko doseže razmik sekalcev le za 3,5 cm. Zaradi bolečin v čeljustnih sklepih ne more uživati trde hrane in sadja. Zaradi poškodovane medenice in bolečin v njej ima težave pri spolnih odnosih. Opustiti je moral športne aktivnosti, zlasti košarko in nogomet. Razvrščen je bil v III. kategorijo invalidnosti in razporejen na lažje delo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window