Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II DoR 128/2016 - Poškodba hrbtenice - vtoževana je škoda zaradi napačne fiksacije hrbtenice s ploščami in vijaki pri 3. od 5. vijakih; tudi po operac...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Daljše zdravljenje v ambulanti.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II DoR 128/2016
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002646
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
2 operaciji v splošni anesteziji.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Splošna anestezija 2x, antibiotično zdravljenje, vnetje v predelu operacije, RTG slikanja, večtedenska mavčna imobilizacija, nevšečnosti zaradi bivanja v bolnišnici, poskus vstavitve protibolečinskega stimulatorja v vratno hrbtenico.
OPOMBA
II DoR 128/2016 Predlog za dopustitev revizije tožeče stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazal odstopa od sodne prakse. Prvič je Vrhovno sodišče v zadevi odločilo z odločbo II Ips 35/2011 z dne 11. 12. 2014. V ponovljenem sojenju je bil predmet odločitve le še zavrnjeni del zahtevka; postavljalo se je namreč vprašanje ali je bila nestrokovno izvedena ne le druga, ampak tudi prva operacija - odgovor je bil pritrdilen. Zaradi posledic nestrokovno izvedene druge operacije je bilo tožniku pravnomočno
OŠKODOVANEC
Moški, star 67 let.
POŠKODBA
Poškodba hrbtenice - vtoževana je škoda zaradi napačne fiksacije hrbtenice s ploščami in vijaki pri 3. od 5. vijakih; tudi po operacijah je prisotna bilateralna dislokacija vretenc C6 in C7, mielomalacija in močan pritisk na živčevje. Gre za pomemben vpliv neuspelih operacij - vsaj 70% verjetnost - na to, da tožnik ni dosegel izboljšave nevrološke okvare po Frankovi lestvici - vsaj stopnje D).
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice
STRAH
2.500 EUR Prisojena odškodnina le za tisti del škode zaradi strahu, ki ni posledica padca samega (50%). Hud strah, da bo hrom od ramen navzdol, ki se je ponovil potem, ko je izvedel, da bo potrebna še druga operacija - 3 tedne, blažji strah - 4 mesece.
TELESNE BOLEČINE
20.000 EUR Prisojena odškodnina le za tisti del škode zaradi telesnih bolečin, ki ni posledica padca samega (50%); hude telesne bolečine - 2 tedna.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti - skaženost
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
40.000 EUR Prisojena odškodnina le za tisti del škode, ki ni posledica padca samega (35%). Ne more hoditi brez palice. Nima moči v rokah. Pri osebni higieni potrebuje pomoč. Le spredaj se lahko umije sam. Pri umivanju nog in zadnjega dela telesa potrebuje pomoč, prav tako tudi pri oblačenju in obuvanju. Leži lahko le na hrbtu. Spolnega življenja od poškodbe dalje ima. Opustil je domače in podjetniško delo ter vožnjo avtomobila, družabno življenje je pomembno zmanjšano.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window