Navigacija

Uredba o načinih in pogojih za zagotavljanje pravic osebam z mednarodno zaščito

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 67-2884/2008, stran 9063 DATUM OBJAVE: 4.7.2008

RS 67-2884/2008

 
 

2884. Uredba o načinih in pogojih za zagotavljanje pravic osebam z mednarodno zaščito

 
 
Na podlagi drugega odstavka 89. člena, drugega odstavka 105. člena in drugega odstavka 117. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 111/07) izdaja Vlada Republike Slovenije
 

U R E D B O 
o načinih in pogojih za zagotavljanje pravic osebam z mednarodno zaščito

 

I. SPLOŠNE DOLOČBE

 

1. člen

(pravice oseb z mednarodno zaščito)

 
(1)
Ta uredba določa načine in pogoje za zagotavljanje pravic beguncev in oseb, ki jim je priznana subsidiarna zaščita (v nadaljnjem besedilu: osebe z mednarodno zaščito).
 
(2)
Osebe z mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji imajo pravico do pridobitve informacij o statusu ter pravicah in dolžnostih, ki iz statusa izhajajo, nastanitve v nastanitvenih zmogljivostih ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, denarnega nadomestila za zasebno nastanitev, zdravstvenega varstva, socialnega varstva, izobraževanja, zaposlitve in dela ter pomoči pri integraciji.
 
(3)
Begunci imajo pravico do stalnega prebivanja v Republiki Sloveniji. Odločba, s katero je bil osebi priznan status begunca, z dnem vročitve velja kot dovoljenje za stalno prebivanje.
 
(4)
Osebe s subsidiarno zaščito imajo pravico do začasnega prebivanja v Republiki Sloveniji. Odločba, s katero je bila osebi priznana subsidiarna zaščita, z dnem vročitve velja kot dovoljenje za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji za obdobje treh let.
 
(5)
Ministrstvo, pristojno za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), osebi s priznano subsidiarno zaščito 45 dni pred potekom tega statusa pošlje pisno obvestilo in obrazec, s katerim lahko uveljavlja podaljšanje subsidiarne zaščite v Republiki Sloveniji in je kot priloga 1 sestavni del te uredbe. Če je bila osebi subsidiarna zaščita podaljšana, odločba o podaljšanju velja kot dovoljenje za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji za obdobje dveh let z možnostjo podaljšanja.
 

2. člen

(pridobitev informacij)

 
(1)
Ministrstvo osebam z mednarodno zaščito zagotavlja informacije, potrebne za njihovo lažje vključevanje v okolje, predvsem s področja nastanitve, uveljavljanja denarne pomoči, socialnega in zdravstvenega varstva, izobraževanja, zaposlovanja ter brezplačne pravne pomoči, in sicer v slovenskem in njim razumljivem jeziku.
 
(2)
Ministrstvo zagotavlja informacije v obliki priročnikov, brošur ali v elektronski obliki, ki jih posreduje tudi organom, ki obravnavajo osebe z mednarodno zaščito, drugim državnim organom in nevladnim organizacijam.
 

II. NASTANITEV

 

3. člen

(nastanitev oseb z mednarodno zaščito)

 
(1)
Osebo z mednarodno zaščito se za obdobje najdalj enega leta od vročitve odločbe o pridobitvi statusa nastani v integracijski hiši oziroma drugi nastanitveni zmogljivosti ministrstva, razen če ima zagotovljeno zasebno nastanitev. V tem primeru stroške nastanitve krije oseba sama.
 
(2)
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se lahko na prošnjo osebe z mednarodno zaščito obdobje nastanitve v integracijski hiši oziroma drugi nastanitveni zmogljivosti ministrstva podaljša za najdalj šest mesecev, če so za to utemeljeni zdravstveni, socialno-ekonomski ali drugi razlogi.
 
(3)
Utemeljenost razlogov iz prejšnjega odstavka ugotavlja komisija, ki jo imenuje minister, pristojen za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: komisija). Komisijo sestavlja šest predstavnikov ministrstva s strokovnimi znanji s področja integracije oseb z mednarodno zaščito, po potrebi pa komisija k sodelovanju povabi tudi predstavnike nevladnih organizacij.
 
(4)
V primeru združitve družine po zakonu, ki ureja mednarodno zaščito, se postopek nastanitve družinskih članov prične z dnem prihoda družinskih članov. Zaradi celovitosti družine se oseba z mednarodno zaščito, ki je uveljavljala pravico do združitve družine, nastani skupaj z družino.
 
(5)
Ob nastanitvi se osebo z mednarodno zaščito seznani s pravicami in dolžnostmi, povezanimi z bivanjem v nastanitveni zmogljivosti ministrstva, ter se ji izroči izvod hišnega reda v njej razumljivem jeziku.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window