Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 180/2011 - Zlom XII. prsnega vretenca. Poškodba je bila zdravljena operacijsko, zdravljenje pa je trajalo približno 20 mesecev (običajno 6 do 9...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
obiski splošnega zdravnika, travmatologa, fizikalna terapija
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 180/2011
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002538
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
operacija, 24 dni hospitalizacije
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
2 tedna nepokreten, odvisen od tuje nege in pomoči. Urinski kateter, nošenje mavčnega steznika ves čas zdravljenja, ki ga je izrazito slabo prenašal, uporaba bergel in zaradi tega delna odvisnost od tuje pomoči, jemanje analgetikov (ki jih bo jemal tudi v prihodnje ob večjih bolečinah).
OPOMBA
II Ips 180/2011 Revizija tožeče stranke je bilo delno ugodeno tako, da je bila višina odškodnine za pretrpljene telesne bolečine znižana za 5.000 EUR in odškodnina za duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske aktivnosti za 8.000 EUR.
OŠKODOVANEC
Mlad moški, ob škodnem dogodku star 38 let, gradbeni tesar.
POŠKODBA
Zlom XII. prsnega vretenca. Poškodba je bila zdravljena operacijsko, zdravljenje pa je trajalo približno 20 mesecev (običajno 6 do 9 mesecev).
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice
STRAH
Odškodnina ni bila revizijsko izpodbijana.
TELESNE BOLEČINE
15.000 EUR Hude stalne telesne bolečine - 5 dni, srednje hude občasne telesne bolečine - 3 tedne, stalne lahke telesne bolečine - 3 mesece, lahke občasne telesne bolečine pa od tedaj dalje in jih bo pri hoji, daljšem sedenju in večjih fizičnih obremenitvah tudi v prihodnje; trajno okvarjen ima namreč prsno ledveni segment.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine – zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
32.000 EUR ZŽA je 40%. Poškodovano vretence je ostalo deformirano - ostala je 30º kifoza v prsno ledvenem delu hrbtenice. Posledica je utesnjen hrbtenični kanal in nestabilnost; organizem se brani s posttravmatskimi sekundarnimi spremembami - izrastki med štirimi vretenci; to povzroča kronične funkcionalne motnje, kronični bolečinski lumbalni sindrom. Stanje je trajno. Okvarjeni sta dve križni korenini, kar povzroča senzibilnostne motnje v desni spodnji okončini. Gibljivost ledvene hrbtenice je za 55% omejena. Moč mišic prsno ledvene hrbtenice je oslabela, mišice so napete zaradi bolečinskega sindroma. Delovne sposobnosti so pomembno zmanjšane, kar je povzročilo motnje psihičnega ravnotežja. Zardi invalidnosti ima omejitev težkega fizičnega dela in od leta 2002 ne dobi več zaposlitve, zaradi česar ima psihične težave. Ni sposoben teka, skakanja, aktivnosti na višini, v prisilni drži, za dolgo sedenje in drugo fizično delo. Je zaskrbljen, pesimističen, umaknil se je iz socialnega življenja, napetost pa sprošča v družini; zato je poiskal je pomoč psihiatra in psihologa, čeprav ne razume zakaj bi bila ta potrebna, če je njegova poškodba fizična.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window