Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-218/96 - Ustavna pritožba T. L. zoper sklep Komisije II. stopnje za umetno prekinitev nosečnosti pri Univerzitetni ginekološki kliniki v Ljublja...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-218/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18011
GESLA
Predhodno izčrpanje vseh pravnih sredstev kot procesni pogoj za sprejem ustavne pritožbe v obravnavo. Izjemno odločanje po 2. odst. 51. čl. ZUstS, kumulativnost pogojev.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba T. L. zoper sklep Komisije II. stopnje za umetno prekinitev nosečnosti pri Univerzitetni ginekološki kliniki v Ljubljani z dne 20.6.1996
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Ustavna pritožba T. L. zoper sklep Komisije II. stopnje za umetno prekinitev nosečnosti pri Univerzitetni ginekološki kliniki v Ljubljani se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Pritožnik ne izkazuje očitnosti kršitve izpodbijanega akta v smislu procesne predpostavke iz drugega odstavka 51. člena ZUstS zaradi očitane kršitve 55. člena Ustave zaradi v njem (in v zakonu) določenega 6-mesečnega odložnega roka za opravo sterilizacije. Sodišče ne razpolaga z strokovno vednostjo o pravilnosti zatrjevanj pritožnika o zanesljivi reverzibilnosti opravljene moške sterilizacije. Ker kršitev ni očitna do te mere, da bi bilo sploh možno določiti brez ustreznih strokovnih mnenj, ni očitna v smislu procesnega pogoja iz drugega odstavka 51. člena ZUstS, še posebej, ker bo pritožniku postavljeni rok potekel (30. oktober 1996), še pred možno odločitvijo, ki bi temeljila na tako pribavljenih mnenjih. O implicitno vsebovani pobudi za oceno ustreznih določb ZZUUP, ki dloločata 6-mesečni rok za razmislek od odločitve pa do oprave sterilizacije, kot tudi prekršek in kazen zanj, v primeru nespoštovanja te določbe, pa bo Ustavno sodišče odločalo posebej.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window