Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 170/2011 - Zdrobljen zlom leve črevnice, izpah levega kolka v medenico, zdrobljen zlom leve kolčne ponvice, zlom leve sramne kosti, izpah leveg...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
2 leti ambulantne fizioterapije, limfne drenaže in razgibavanja
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 170/2011
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002513
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
5 hospitalizacij, prvič za skoraj 1 mesec; 3 operacije.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
3 dni na intenzivni negi, odvisnost od tuje pomoči pri negi, hranjenju; prejemanje analgetikov v obliki infuzij, injekcij in tablet ves čas zdravljenja, 30 RTG, več CT medenice, 3,5 leta hoje z dvema berglama
OPOMBA
II Ips 170/2011 Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Mlajši moški, v času škodnega dogodka star 24 let; po poklicu natakar; pred nezgodo je delal honorarno na RTV.
POŠKODBA
Zdrobljen zlom leve črevnice, izpah levega kolka v medenico, zdrobljen zlom leve kolčne ponvice, zlom leve sramne kosti, izpah levega komolca.
REHABILITACIJA
3x v zdravilišču zaradi fizioterapije; vaje je (poleg ambulantne ga razgibavanja) opravljal tudi doma.
SKAŽENOST
4.000 EUR Vidne brazgotine – groba na spodnjem delu medenice (30 x 4 cm), na zadnjici groba, temneje obarvana (30 x 10 cm). Vidno šepa, kar ga zelo moti; ljudje so radovedni tudi takrat, kadar mora uporabljati eno od bergel zaradi močnih bolečin. Na morju ne nosi kopalk, temveč hlače do kolen. Zaradi vsega tega duševno trpi.
SKUPINA
poškodbe okolčja in stegnenice in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice
STRAH
3.500 EUR Zelo hud primarni (v trenutku nezgode se je ustrašil, da bo pohabljen, saj ni bil v nezavesti) in zelo hud sekundarni strah za izid zdravljenja – dolgotrajno zdravljenje so spremljali številni zapleti z nepredvidljivim izidom – razvoj močne artroze, skrajšava leve spodnje okončine ... Zelo ga je bilo strah tudi pred menjavo kolka.
TELESNE BOLEČINE
25.000 EUR Zelo hude stalne telesne bolečine – 20 dni, hude telesne bolečine – 60 dni, stalne srednje hude telesne bolečine – 80 dni, občasne lahke telesne bolečine – še vedno.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine – zmanjšanje življenjske aktivnosti – skaženost - strah
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
23.000 EUR (poleg invalidnine 6.000 EUR) Gibljivost kolka je zmanjšana od srednje do hujše stopnje, upogib in izteg kolka je zmanjšana za 1/3 v primerjavi z zdravo stranjo, zunanja in notranja rotacija kolka prav tako. Noga je krajša za 2 cm. Lažje je zmanjšana gibljivost levega komolca. Oviran je pri stoječem delu, hojo po stopnicah in delu pri sedenju, zato poklica natakarja nikoli ne bo mogel opravljati. Sodišče je v zvezi s tem pri odmeri odškodnine upoštevalo, da tega poklica ni opravljal že pred nesrečo in in da ima možnosti za prekvalifikacijo. Opustiti je moral praktično vso rekreativno dejavnost, omejen je pri vseh življenjskih opravilih; moten je dvoročni prijem, omejen je pri zahtevnejši osebni higieni in oblačenju. Omejen je pri igri z otroci, problem je šepanje. Zapira se vase in ni več družaben kot prej. Sedi doma in razmišlja, je popadljiv, živčen in vzkipljiv. Ob bolečinah mora še vedno jemati močne analgetike ob poslabšanjih tudi ambulantno v obliki injekcij; zaradi bolečin včasih ne more niti ležati, še posebej pa je hudo v mrazu in ob spreminjanju vremena. Zaradi šepanja trpi bolečine v hrbtenici. Hodi z eno berglo, ob poslabšanju z obema.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window