Navigacija

Uredba o cestninskih cestah in cestnini

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 77-3302/2016, stran 11174 DATUM OBJAVE: 2.12.2016

RS 77-3302/2016

 
 

3302. Uredba o cestninskih cestah in cestnini

 
 
Na podlagi četrtega odstavka 3. člena, 10. člena, drugega odstavka 12. člena, drugega odstavka 23. člena, prvega, drugega, četrtega in sedmega odstavka 37. člena, prvega odstavka 39. člena in šestega odstavka 42. člena Zakona o cestninjenju (Uradni list RS, št. 24/15) izdaja Vlada Republike Slovenije
 

U R E D B O 
o cestninskih cestah in cestnini

 

I. SPLOŠNE DOLOČBE

 

1. člen

(vsebina)

 
(1)
Ta uredba določa cestninske ceste v Republiki Sloveniji, cestninske razrede za plačilo cestnine, obliko, vsebino, prodajno ceno in druge značilnosti vinjet, namestitev vinjet, način njihove izdaje in uporabe ter ureja druga vprašanja, povezana s cestninjenjem z vinjetami.
 
(2)
Ta uredba določa tudi način in postopek namestitve in odstranitve tehnične naprave, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo, ter višino stroškov njene namestitve, odstranitve ali poškodovanja.
 

2. člen

(pomen izrazov)

 
(1)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tej uredbi, imajo naslednji pomen:
 
1.
bivalno vozilo je motorno vozilo, katerega največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s posebno nadgradnjo in stalno opremo, ki omogoča prevoz in prebivanje oseb, s priklopnim vozilom ali brez njega;
 
2.
prevozna razdalja je s to uredbo določena dolžina cestninske ceste ali njenega odseka, za katerega se plačuje cestnina na izstopni cestninski postaji pri zaprtem cestninskem sistemu oziroma na vstopno-izstopni cestninski postaji pri odprtem cestninskem sistemu;
 
3.
proizvajalec vozil je pravni subjekt, ki izdeluje vozila ali izvaja njihovo nadgradnjo;
 
4.
višina vozila nad prvo osjo je razdalja med podlago in najvišjo točko vozila v ravnini, ki poteka pravokotno skozi simetralo osi prednjih koles.
 
(2)
Izrazi, uporabljeni v tej uredbi, katerih pomen ni določen v prejšnjem odstavku, imajo enak pomen kakor v predpisih, ki urejajo ceste in cestninjenje.
 

3. člen

(cestninske ceste)

 
(1)
Cestninske ceste, za katere se plačuje cestnina glede na prevoženo razdaljo po cestninski cesti, so določene v prilogi, ki je sestavni del te uredbe, pri čemer se za vsako cesto določijo tudi prevozne razdalje in cestninske postaje, na katerih poteka cestninjenje vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg.
 
(2)
Cestninske ceste, za katere se plačuje cestnina glede na določen čas uporabe cestninske ceste, so vse avtoceste in hitre ceste, ki so v upravljanju Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji in so v ta namen posebej označene s predpisano prometno signalizacijo.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window