Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM sodba I Cpg 493/2016 - upravnik - pasivna legitimacija - dolžnost plačila stroškov upravljanja - odškodninska odgovornost

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
28.2.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM sodba I Cpg 493/2016
INTERNA OZNAKA (*)
VSM0023354
SENAT, SODNIK
Alenka Kuzmič
INSTITUT VSRS
upravnik - pasivna legitimacija - dolžnost plačila stroškov upravljanja - odškodninska odgovornost
PODROČJE VSRS
STANOVANJSKO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da njen izrek sedaj v celoti glasi: - „I. Sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani, opr. št. VL 31577/2015 z dne 23.3.2015, se v delu, v katerem je toženi stranki kot dolžniku naloženo, da v roku 8 dni po vročitvi sklepa o izvršbi poravna tožeči stranki kot upniku glavnico v znesku 415,04 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od zapadlosti posameznih terjatev dalje do plačila, in stroške izvršilnega postopka v znesku 130,00 EUR s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi, razveljavi in tožbeni zahtevek zavrne. II. Tožeča stranka je dolžna v roku 8 dni po prejemu sodbe sodišča druge stopnje toženi stranki povrniti stroške prvostopenjskega postopka v znesku 314,13 EUR, v primeru zamude s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega dne po preteku roka za prostovoljno izpolnitev obveznosti dalje do plačila.“ II. Tožeča stranka je dolžna v roku 8 dni po prejemu sodbe sodišča druge stopnje toženi stranki povrniti stroške pritožbenega postopka v znesku 220,79 EUR, v primeru zamude s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega dne po preteku roka za prostovoljno izpolnitev obveznosti dalje do plačila.
JEDRO
Ureditev upravnikovega dolžnostnega ravnanja po citirani zakonski določbi predpostavlja, da ima tretji veljavno sklenjeno pogodbo z etažnimi lastniki. - Domet določbe drugega odstavka 71. člena SZ-1 ni v tem, da bi zaradi izostanka dolžnega ravnanja upravnika on po samem zakonu postal materialnopravni zavezanec za plačilo stroškov napram tretji osebi. Upravnik je na tej podlagi odgovoren (zgolj) odškodninsko, za ugotovitev takšne njegove odgovornosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window