Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII DoR 78/2018 - Poškodbe hrbtenice - zdrobljen zlom telesa petega vratnega vretenca, poka (zlom brez premika) telesa četrtega in šestega vratnega v...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Pregledi pri lečečem zdravniku (21x9, raznih specialistih (12x).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII DoR 78/2018
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS00027024
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Zahtevna operacija v splošni anesteziji.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Odstranitev šivov iz rane na vratu in iz odvzemnega mesta v predelu medenice; previjanje ran (4x); kateter v mehurju (10 dni), nošenje trde opornice za vrat (4 tedne), ležanje na intenzivnem oddelku (2 dneva) in v bolniški sobi po premestitivi (14 dni) - v tem času odvisnost od pomoči drugih, tudi pri obračanju v postelji; uporaba vozička (20 dni), nato hoja z opiranjem na voziček in s hojico (14 dni), več dni tudi z berglami; prejemanje infuzij, nesteroidnih zdravil proti bolečinam in kortikosteroidov, zdravil proti strjevanju krvi (1 mesec), širokospektralnih antibiotikov, pomirjeval; RTG (12x), računalniška tomografija (1x), magnetna resonanca (4x),
OPOMBA
VIII DoR 78/2018 Predlog za dopustitev revizije tožeče stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazala odstopa od sodne prakse.
OŠKODOVANEC
spol: moški, starostna skupina: od 14 do 18 let, Po poklicu viličarist.
POŠKODBA
Poškodbe hrbtenice - zdrobljen zlom telesa petega vratnega vretenca, poka (zlom brez premika) telesa četrtega in šestega vratnega vretenca, obtolčenina vratnega dela hrbtenjače, delna ohromelost vseh štirih okončin zaradi poškodbe. V bolniškem staležu skoraj dve leti.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice
STRAH
3.000 EUR Izjemno hud primarni strah ob dogodku (agresiven dogodek z močnimi bolečinami in zaradi nenadne skoraj popolne ohromelosti spodnej desne okončine in izpad funkcij ostalih treh okončin), ki je trajal več ur vse do operacije; zelo hud sekundarni strah 3 tedne, srednje hud strah 1,5 meseca, blag strah 1 leto.
TELESNE BOLEČINE
30.000 EUR Hude telesne bolečine - 1 mesec, srednje hude telesne bolečine - 2 meseca, lahke, pretežno stalne lahke telesne bolečine - 3 mesece. Tudi v bodoče bo trpel občasne lahke telesne bolečine pri dolgem sedenju v prisiljenem položaju, pri dolgi stoji, pri ponavljajočih se gibih v vratu, ob poskusu dviga bremen težjih od 15 kg in ob spremembi vremena. Ima pogoste boleče krče v desni zgornji in spodnji ekstremiteti zaradi poškodbe hrbtenjače, ki jih bo imel tudi v bodoče.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
30.000 EUR Anatomske trajne posledice: - zatrditev od 4. do 6. vretenca z nesposobnostjo pregibanja med 4. in 5. ter 5. in 6. vretencem. Vretenca so se daj povezana v blok; - izguba manjšega koščka kostnine v predelu grebena leve črevnice na mestu odvzema kostnine; - stanjšanje mišic v predelu desne strani prsnega koša, zgornje in spodnje desne okončine, ukrivljenost prsne hrbtenice s konveksiteto desno lažje stopnje; - trakasta tkivna sprememba na desni strani vratnega dela hrbtenjače v višini med 5. in 6. vretencem. Funkcionalne trajne posledice: - srednje huda zavrta gibljivost vratu v desno; - oslabljena moč stiska desne roke, poslabšana koordinacija prstov desne roke z motnjami oprijema z desnico; - slabša občutljivost na toploto, bolečino in dotik leve strani telesa od prsne bradavice navzdol do spodnje okončine. Stanje se bo zaradi degenerativnih sprememb hrbtenice in njene ukrivljenosti poslabševalo, vendar ne bistveno. Nesposoben je za aktivnosti, ki so povezane s tekom, poskoki, kot so različne športne aktivnosti in ples. Za opravljanje poklica viličarja je trajno nesposoben. Sposoben je za nezahtevna dela, dela z velikimi predmeti zaradi fine in grobe motorike; sposoben je za dela, ki ne zahtevajo dolge stoje, hoje, ki omogočajo menjavo položajev in potekajo s krajšimi odmori; bremena lahko dviguje, če le občasno presegajo 10 kg.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window