Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 528/99 - Odprt zdrobitveni zlom spodnje tretjine leve stegnenice in odprt zlom leve pogačice ter razpad nezaraščenega zdrobitvenega zloma leve ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 528/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000708
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Dvakrat je bil hospitaliziran. Več operativnih posegov, nošnja mavčne tutor longete, antibiotična terapija, dolotrajna uporaba bergel, obiskovanje številnih kontrolnih pregledov, in rentgenskih kontrol, razgibavanje in redno kopanje, glede na več kot leto trajajoče zdravljenje je moral ponavljati razred.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 528/99. Reviziji tožene stranke je bilo delno ugodeno, odškodnina za strah je bila z 1.000.000,00 SIT znižana na 700.000,00 SIT.
OŠKODOVANEC
Fant, telesno poškodovan v prometni nesreči. V času škodnega dogodka je bil star 17 let.
POŠKODBA
Odprt zdrobitveni zlom spodnje tretjine leve stegnenice in odprt zlom leve pogačice ter razpad nezaraščenega zdrobitvenega zloma leve stegnenice in usločitve fiksacijske ploščice.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
1000000 SIT Poškodba je pri tožniku zapustila dve brazgotini. Ena brazgotina sega od stegnenice do kolena, druga pa čez koleno. Obe brazgotini sta dobro vidni. Tožnik tudi šepa. 
SKUPINA
poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
700000 SIT Primarni strah je trajal en dan. Vse do ponovnega padca je trpel zmerni sekundarni strah, ki se je kazal v zaskrbljenosti za izid zdravljenja, bal se je trajnih posledic, padca čez dober mesec pa se je močno prestrašil, bal se je usode ponovno okvarjene, še ne zazdravljene stegnenice, pa tudi operativnga posega, ki je bil potreben, za kar je trpel močnejši sekundarni strah, pozneje nadaljnja dva meseca pa zmerni sekundarni strah, kateri je bil vezan na obe poškodbi.
TELESNE BOLEČINE
2000000 SIT Trajno hude 6 dni, srednje močne trajne 14 dni, srednje močne občasne 21 dni, lažje stalne 18 dni, nadaljnjih 5 mesecev in pol pa še lažje fizične bolečine. Fizične bolečine se bodo pojavljale tudi v bodoče.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4500000 SIT Zaradi posledic poškodbe je moral tožnik opustiti vse športne aktivnosti, težje hodi in počepa, pri večjih obremenitvah pa mu zateka noga. Manj je sposoben za opraavljanje del, ki so povezana z dvigovanjem in prenašanjem ali se morajo opraviti kleče ali čepe (po poklicu avtomehanik). Tudi pri hoji po neravnem terenu, navzdol, navzgor in po stopnicah ima težave. Njegova splošna življenjska aktivnost je zmanjšana za 25%. Za toliko odstotkov več truda bo moral vlagati, če bo hotel doseči enak delovni rezultat kot pred poškodbo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window