Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII Ips 53/2010 - Zlom desne senčnice , krvavitev pod trdo možgansko ovojnico, pretres možganov, manjša udarnina možganov. Posledice poškodbe so: okv...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
- številni zdravniški pregledi pri specialistih in svojem zdravniku - neprijetna fizioterapija - ambulantno psihiatrično zdravljenje, usmerjeno na primarne, že pred nesrečo prisotne nevrotične motnje (ki je ob izdaji prvostopenjske sodbe še trajajo)
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII Ips 53/2010
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002168
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
- 40 dni: odsotnost iz domačega okolja je bila za oškodovanca izrazito neugodna in psihično obremenjujoča - večkratno jemanje krvi in parentalno in peronalno jemanje zdravil, je povzročalo izrazito neugodnje - večkratno ioniziranje, od tega trikrat (3 x) računalniška tomografija - večkratna elektromiografija - večkratne preiskave sluha in ravnotežja - neprijetna uporaba vlažne komore v področju desnega očesa (več mesecev, tudi po koncu hospitalizacije) - psihiatrično zdarvljenje, ki je bilo glede na ireverzibilnost kognitivnih motenj ob odpustu zaključeno
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
VIII Ips 53/2010 Z revizijo je bila zvišanja odškodnina za telesne bolečine za 2.0000 EUR, t.j. na 10.000 EUR in za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti za 6.000 EUR, t.j. na 21.500 EUR in temu ustrezno spremenjen obrestni in stroškovni del odločbe.
OŠKODOVANEC
Moški, ob poškodbi star 53 let.
POŠKODBA
Zlom desne senčnice , krvavitev pod trdo možgansko ovojnico, pretres možganov, manjša udarnina možganov. Posledice poškodbe so: okvara obraznega desnega živca – motena funkcija mišic, ki jih oživčuje desni obrazni živec in občasna lažja negotovost ob hoji, trajna popolna izguba sluha na desnem ušesu in prizadetost ravnotežnega dela desnega notranjega ušesa, večja dovzetnost za glavobol v vročini in hrupu.
REHABILITACIJA
- neprijetna fizioterapija
SKAŽENOST
1.500 EUR Začasna skaženost zaradi okvare desnega obraznega živca, asimetrija obrazne mimike. Stanje se je sčasoma izboljšalo, tako da gre le še za spremembo videza. Odškodnina je bila dosojena, saj je ne glede na objektivno medicinsko in estetsko resnost spremembe videza, ponesrečeni zaradi osebnostnih lastnosti (negotovost, socialna bojazen, tesnoba ob komunikacijah) trpel relativno hude duševne bolečine – eno (1) leto zmerne, tri (3) leta blage.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice
STRAH
3.000 EUR Sekundarni strah do zaključka hospitalizacije (40 dni), lažji sekundarni strah pa še dodatnega pol leta. Zaradi izgube zavesti ob nesreči primarni strah ni bil dosojen.
TELESNE BOLEČINE
10.000 EUR Hude telesne bolečine do 7 dni, srednje hude telesne bolečine 30 dni, lažje telesne bolečine štiri do pet mesecev, le občasno pa tudi kasneje. Nevšečnosti med zdravljenjem:
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
21.500 EUR Splošne življenjske aktivnosti so zmanjšane, vendar v blažji meri in ga zaradi načina življenja in psihosocialnega funkcioniranja niso bistveno omejevale. Zaradi že prisotnih nevrotičnih motenj pa se je nanje poudarjeno odzval. Zaradi motenj ravnotežja ni sposoben za delo na višini, pri hoji po neravnem terenu je manj zanesljiv, ne vozi kolesa in avtomobila. Prikrajšan je pri vseh rekreativnih dejavnostih, ki zahtevajo gibalno spretnost. Zaradi okvare sluha je motena govorna komunikacija, zlasti v hrupnem okolju; težje spremlja televizijski in radijski program. Težave pri govorjenju in žvečenju so po koncu zdravljenja le še minimalne. Psihoorganski simptom je trajen.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window