Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII Ips 76/2014 - udarnina desnega zrkla in udarno-raztrganinska rana desne veznice in roba desne trepalnice; ostrina vida desnega očesa se je zmanjš...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII Ips 76/2014
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002581
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Manjši operativni poseg v dežurni službi - lokalna anestezija. Zdravljenje pri psihiatru zaradi posttravmatske stresne motnje.(začetek 4 mesece po škodnem dogodku), ki ob izdaji prvostopenjske sodbe še vedno ni bilo zaključeno.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
lokalna anestezija, številni pregledi, včasih neprijetni, dajanje očesnih kapljic v oko. Preiskave - laboratorijske preiskave, preiskave krvi, internistični pregled, ultrazvok vratnih žil in očesa, CT glave, preiskava vidnega polja, MRI, elektronska refraktometrija. V bolniškem staležu 219 dni, s tem da je bilo zdravljenje same poškodbe zaključeno po 9 dneh. Zaradi zdravljenja posttravmatske stresne motnje številni obiski psihiatra.
OPOMBA
VIII Ips 76/2014 Reviziji tožeče stranke je bilo ugodeno, tako da je bila 100% odgovornost tožene stranke; temu ustrezno je bila sodba sodišča 2. stopnje glede višine odškodnine spremenjena
OŠKODOVANEC
Moški srednjih let - ob škodnem dogodku star 51 let.
POŠKODBA
udarnina desnega zrkla in udarno-raztrganinska rana desne veznice in roba desne trepalnice; ostrina vida desnega očesa se je zmanjšala na 20% ostrine normalnega vida. Posttravmatska stresna motnja.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe vida in njihove posledice
STRAH
3.000 EUR Primarni strah - ob dogodku se je močno prestrašil, zajela ga je panika, saj je imel že pred nesrečo močno slabovidno tudi levo oko (10% normalnega vida) - 3 dni. Ta je nato prešel v hud sekundarni strah in trajno nevrotično stanje (glede višine odškodnine upoštevano pri ZŽA).
TELESNE BOLEČINE
8.000 EUR Hude telesne bolečine - 3 dni, srednje hude telesne bolečine - 7 dni, lahke telesne bolečine - 14 dni.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
10.500 EUR Ostala je slabovidnost desnega očesa. Zaradi sicer slabega vida na levem očesu je praktično slep. Zaradi tega je izgubil službo, težje je zaposljiv. Motornega vozila ne more voziti. Posttravmatska stresna motnja se razvija v kronično osebnostno spremenjenost. Vedenjsko in emocionalno je spremenjen, depresiven počuti se nekoristnega in odvečnega. Splošna funkcionalnost je močno zmanjšana, zaradi česar duševno trpi.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window