Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 591/2000 - Rahla udarnina skorje čelnotemenskega režnja leve možganske poloble, rahla desnostranska ohromitev, pretres možganov, postkomocional...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
8 kontrolnih pregledov pri nevrologu; zaradi težav postkomocionalnega sindroma je hodila k nevrologu še 5 let po nesreči.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 591/2000
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000931
FISCHER
srednje hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
5 dni; kirurška oskrba obsežne raztrganine na glavi v anesteziji z dvema dodatnima posegoma;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Antibiotiki in analgetiki; RTG preiskave; dodatne preiskave z elektroencefalogramom, kraniogramom in tomografijo možgan; zaradi znakov poskomocionalnega sindroma obisk pri nevrologu; zdravila proti epilepsiji. V prvem šolskem letu je bila odsotna od pouka 118 ur in v dugem šolskem letu 422 ur.
OPOMBA
II Ips 591/2000. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
spol: ženska, starostna skupina: od 15 do 20 let, Dijakinja (nato natakarica, sedaj dela v pisarni za računalnikom in ob delu študira srednjo ekonomsko šolo).
POŠKODBA
Rahla udarnina skorje čelnotemenskega režnja leve možganske poloble, rahla desnostranska ohromitev, pretres možganov, postkomocionalni sindrom, popoškodbeni glavoboli, raztrganina na levi ličnici in levem čelnosenčničnotemenskem predelu.
REHABILITACIJA
v prvem šolskem letu je bila odsotna od pouka 118 ur in v dugem šolskem letu 422 ur; zaradi težav postkomocionalnega sindroma je hodila k nevrologu še 5 let po nesreči. 
SKAŽENOST
800000 SIT Po obsežni raztrganinski rani na glavi je ostala brazgotina, ki je dolga, neenakomerne širine, rdeče barve in poteka preko leve ličnice, zunanjega kota levega očesa, veke, čela in se končuje v lasišču. Brazgotina je na področju ličnice vidno rdeče barve, opazna in prav pozornost vzbujajoča. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice
STRAH
200000 SIT Hud primarni strah ob samem trčenju in zaradi močnega krvavenja z glave takoj po njem; 3 tedne intenziven sekundarni strah za izgled obraza, nadaljnjih 6 mesecev se je intenzivnost te zaskrbljenosti manjšala.
TELESNE BOLEČINE
1500000 SIT Hude 20 dni, občasne hude 60 dni, srednje hude 30 dni, občasne srednje hude 90 dni, lahke 180 dni, občasne lahke v obliki glavobolov trpi še sedaj in jih bo tudi v bodoče ob psihofizičnih naporih.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1500000 SIT Tožničina intelektualna učinkovitost je zmanjšana zaradi blažje motnje koncentracije in zapomnjenja večjih količin svežih podatkov. Zato je morala v učenje v redni šoli vlagati večje napore, kar velja tudi za sedanji študij ob delu in težave s povečano koncentracijo pri sedanjem delu v pisarni ob računalniku ter delu, ki ga bo opravljala v bodoče kot ekonomski tehnik in ki je vezano na koncentracijo in pomnjenje. Zaradi popoškodbenih glavobolov je morala opustiti tenis in kolesarjenje, tako da se sedaj poleg službe le uči. Neprenašanje sonca, hrupa, pri gledanju televizije in večja občutljivost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window