Navigacija

Kodeks Banke Slovenije

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 53-2440/2019, stran 6656 DATUM OBJAVE: 30.8.2019

VELJAVNOST: od 1.9.2019 / UPORABA: od 1.9.2019

RS 53-2440/2019

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 1.9.2019 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 23.10.2019: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 53/19

Časovnica

Na današnji dan, 23.10.2019 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 1.9.2019
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

2440. Kodeks Banke Slovenije

 
Na podlagi 42. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 59/11 in 55/17), Svet Banke Slovenije sprejme
 

K O D E K S
Banke Slovenije 

 

1. SPLOŠNO

 

1. člen

(namen in cilji kodeksa)

 
Banka Slovenije pri izvajanju svojih nalog in pooblastil za uresničevanje ciljev na podlagi Zakona o Banki Slovenije ter Statuta Evropskega sistema centralnih bank in Evropske centralne banke (v nadaljevanju: Statuta ESCB in ECB) uresničuje najvišje standarde integritete in poklicne etike, ki predstavljajo temelj za zagotavljanje kredibilnosti Banke Slovenije in zaupanja javnosti.
 
Banka Slovenije s tem namenom uveljavlja okvir integritete in poklicne etike, ki temelji na neodvisnosti, transparentnosti in odgovornosti posameznikov, ki delujejo po pooblastilu Banke Slovenije.
 
S tem kodeksom se prenaša Smernica Evropske centralne banke (EU) 2015/855 z dne 12. marca 2015 o določitvi načel okvira za poklicno etiko v Evrosistemu in razveljavitvi smernice ECB/2002/6 o minimalnih standardih za Evropsko centralno banko in nacionalne centralne banke pri opravljanju poslov denarne politike, deviznih poslov z deviznimi rezervami ECB in pri upravljanju deviznih rezerv ECB (ECB/2015/11) in Smernica Evropske centralne banke (EU) 2015/856 z dne 12. marca 2015 o določitvi načel okvira za poklicno etiko v enotnem mehanizmu nadzora (ECB/2015/12).
 
Za guvernerja, kot člana Sveta Evropske centralne banke, za člana Sveta Banke Slovenije, ki je kot predstavnik Banke Slovenije imenovan za člana Nadzornega odbora Evropske centralne banke, ter za delavca, ki je imenovani kot namestnik člana Sveta Evropske centralne banke oziroma namestnik člana Nadzornega odbora, glede njihovega delovanja v vlogi člana ali namestnika člana velja tudi Kodeks ravnanja za visoke predstavnike Evropske centralne banke (Code of conduct for high level ECB officials).
 

2. člen

(uporaba kodeksa)

 
Ta kodeks ureja okvir poklicne etike in integritete v zvezi z ravnanji članov Sveta Banke Slovenije in drugih delavcev, ki delajo ali so delovali s pooblastili Banke Slovenije (v nadaljevanju: delavci) na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali druge podobne pogodbe (v nadaljevanju: pogodba).
 
Banka Slovenije uveljavlja okvir poklicne etike in integritete, ki ga določa ta kodeks, tudi v razmerju do tretjih oseb, kadar delujejo s pooblastili Banke Slovenije pri uresničevanju njenih ciljev in nalog ali z Banko Slovenije sklenejo pogodbo o dobavi blaga in storitev, da se prepeči nezakonito ali neetično delovanje Banke Slovenije, ki je posledica ravnanj tretje osebe.
 

3. člen

(načela poklicne etike in integritete)

 
Delavci pri izvajanju svojih nalog za Banko Slovenje uresničujejo okvir poklicne etike in integritete, ki temelji na načelu neodvisnosti in transparentnosti.
 
Delavci pri uresničevanju načel iz prejšnjega odstavka ravnajo pošteno, strokovno, nepristransko, transparentno, odgovorno, ter dajejo prednost ciljem, ki jih Banka Slovenije uresničuje v javnemu interesu pred osebnimi interesi.
 
Posameznik mora ob sklenitvi pogodbe z Banko Slovenije, podati izjavo, da je seznanjen z načeli tega kodeksa in jih bo dosledno spoštoval in izvajal glede na pomen njihovih nalog in odgovornosti ter naravo njegovega delovanja oziroma funkcije za uresničevanje nalog in ciljev Banke Slovenije na podlagi Zakona o Banki Slovenije ter Statuta ECB in ESCB.
 
Banka Slovenije preverja skladnost ravnanj posameznikov z načeli tega kodeksa ob sklepanju pogodbe, v času veljavnosti in tudi po prenehanju veljavnosti pogodbe.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window