Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 519/97 - Zlom ponvice desnega kolka, delni izpah glavice desne stegnenice, zlom desne sednice, razmik simfize in globoka odrgnina na čelu.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Obiskovanje travmatologa in ortopeda.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 519/97
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000691
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Hospitalno zdravljenje, operativni poseg.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Jemanje analgetikov in injekcij, RTG slikanja, neprijetnosti zaradi strogega mirovanja, uporaba bergel.
OPOMBA
II Ips 519/97. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, ob škodnem dogodku star okrog 50 let.
POŠKODBA
Zlom ponvice desnega kolka, delni izpah glavice desne stegnenice, zlom desne sednice, razmik simfize in globoka odrgnina na čelu.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
400000 SIT Tožnik je zaradi šepanja, ki je dobro opazno pri normalni hoji, rahlo skažen. Poleg tega mu je ostala približno 20 cm dolga postoperativna brazgotina, ki je dobro vidna in ga moti predvsem v poletnih mesecih, na kopališču ali na plaži. 
SKUPINA
poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
300000 SIT Intenziven primarni strah en dan. Intenziven sekundarni strah je trpel pred trajnimi posledicami poškodbe, ko je bil seznanjen s posledicami poškodbe, pred operativnim posegom in po njem zaradi resnih težav, ki so mu onemogočale večino fizičnih in športnih aktivnosti. Zmerni sekundarni strah, ki ga je trpel v času zdravljenja je trajal več mesecev, blagi sekundarni strah pa je bil prisoten ves preostali čas zdravljenja.
TELESNE BOLEČINE
1300000 SIT Hude telesne bolečine 7 dni, srednje hude občasne telesne bolečine tri do pet tednov, lahke telesne bolečine več mesecev, pri čemer je tožnik utrpel precej atipično poškodbo, saj je ostala glavica desne stegnenice v subluksiranem položaju in zagozdena na mestu zloma acetabuluma, kar povzroča pogoste telesne bolečine pri vsakem poskusu gibanja ali izredne obremenitve izredno dolgo. Tožnik je zato trpel pogoste lahke telesne bolečine vse do zaključka zdravljenja v septembru 1995 (eno leto in dva meseca po poškodbi). Občasne, pretežno lahke bolečine bo tožnik trpel trajno, predvsem pri hoji in drugih obremenitvah, lahko pa tudi spontano, pri čemer pa totalna endoproteza kolka ni trajna rešitev in lahko po določenem obdobju nakaj let, pa tudi do 20 let, pride do razmajanja proteze, kar povzroča intenzivnejše bolečine in je pogosto potrebna tudi zamenjava proteze, kar je povezano z operativnim posegom.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
5000000 SIT Posledice poškodbe so pri tožniku izražene v 45 odstotni invalidnosti. Tožnik se je moral invalidsko upokojiti, s čimer je prikrajšan za pridobitno delo v svojem poklicu. Opustiti je moral dotedanje športno udejstvovanje. Ponesrečil se je v petdesetem letu starosti, njegova prizadetost zaradi tega je velika.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window