Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-228/99 - Pravilnik o lovskogospodarskih načrtih in letnih načrtih gospodarjenja z divjadjo (Uradni list RS, št. 27/99 in 109/01), 15. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-228/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21736
GESLA
Lov, lovskogospodarski načrt. Legalitetno načelo pri delovanju državne uprave (2. odst. 120 člena Ustave). Usklajenost pravnih aktov. Načelo demokratičnosti. Načela pravne države. Interpretacija zakona, lex posterior derogat legi priori.
NAPADENI AKT
Pravilnik o lovskogospodarskih načrtih in letnih načrtih gospodarjenja z divjadjo (Uradni list RS, št. 27/99 in 109/01), 15. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 91/2002 in OdlUS XI, 209
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Lovska zveza Slovenije
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
V 15. členu Pravilnika o lovskogospodarskih načrtih in letnih načrtih gospodarjenja z divjadjo (Uradni list RS, št. 27/99 in 109/01) se razveljavi del prvega odstavka, ki se glasi: "in strokovnih organizacij s področja varstva narave in kmetijstva". V preostalem delu Pravilnik o lovskogospodarskih načrtih in letnih načrtih gospodarjenja z divjadjo ni v neskladju z Ustavo in Zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
Izpodbijani pravilnik v delu, v katerem je za potrditev lovskogospodarskega načrta s strani upravne enote potrebno predhodno soglasje strokovnih organizacij s področja varstva narave in kmetijstva, nima zakonske podlage. Zato je Ustavno sodišče v tem delu izpodbijani pravilnik razveljavilo, ker je v neskladju z drugim odstavkom 120. člena Ustave, po katerem morajo upravni organi opravljati svoje delo v okviru in na podlagi Ustave in zakona.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window