Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII Ips 19/2012 - Zastrupitev s svincem. Zdravstveno stanje se ji postopoma poslabšuje.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
številni specialistični in ambulantni pregledi.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII Ips 19/2012
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002489
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
več operativnih posegov – umetno izvedeno črevo, gastrostoma, nazogastična sonda, urinski kateter.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
CT, MR glave, in hrbtenice, EEG, EMG, testiranje avtonomnega živčevja. 4 leta ima stalno nazogastično sondo, ki jo menjajo na 3-6 mesecev, perkutano gastrostomo, ki je bila uvedena operativno. Več let ima kolostomo, občasno rabi urinski kateter. Skozi usta ni zmožna hranjenja, tekoče ne prenaša. 5-6x dnevno bruha, blato je tekoče, občasno bruha blato skozi usta, ob čemer jo duši. Ima jejuno stomo. Pri 158 cm tehta od 42 do 45 kg. Gnoji se ji ob izvodu gastrostome, ob odprtini ob kolostomi krvavi. Ima epileptične napade – v zadnjih 15 mesecih jih je imela kar 158; epileptični napadi sicer niso tipična psoledica zastrupitve s svincem. Ima težave z odvajanjem blata, ima krče v rokah.
OPOMBA
VIII Ips 19/2012. Reviziji tožeče in tožene stranke sta bili zavrnjeni.
OŠKODOVANEC
Ženska, po poklicu steklobrusilka, dolgoletna izpostavljenost svincu na delovnem mestu; leta 2004 stara 37 let.
POŠKODBA
Zastrupitev s svincem. Zdravstveno stanje se ji postopoma poslabšuje.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
8.432,32 EUR Huda in vidna skaženost, ki pušča trajne spremembe in ki je ni mogoče zakriti – nosi nazogastično cevko (cevko iz nosu), kar je zanjo kot žensko osebno težko sprejemljivo; navdaja jo z obupom, žalostjo in je rezultiralo v izolaciji od okolice. Ljudje, ki vidijo cevko in pogoste modrice strmijo vanjo, nekateri se norčujejo in hihitajo. Odrasli so se je začeli izogibati zaradi kolcanja in spahovanja. Boleče so tudi opazke nekaterih zdravnikov ob pogledu na njen trebuh in ostalo.
SKUPINA
sistemske bolezni
STRAH
9.000 EUR Hud primarni strah, ki je mejil na paniko, zaradi katerega je potrebovala psihiatrično pomoč; hud sekundarni strah – prisoten vseskozi od umiritve primarnega strahu; obeh sicer ni mogoče med seboj povsem razmejiti. Strah jo je poslabšanja zdravja, novih operacij, bolečin in smrti. Boji se, da jo bo mož zapustil.
TELESNE BOLEČINE
25.000 EUR Trpi hude kronične bolečine, katerih intenzivnost sicer niha, zaradi psihičnega stanja tožnice pa se še povečujejo; bolečin ni mogoče ublažiti z analgetiki. Posledica poklicne bolezni so tudi zmerni glavoboli in bolečine v udih v času zdravljenja od 2000 do 2005.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
36.000 EUR Opustiti je morala vse prostočasovne aktivnosti (kolesarjenje, smučanje, rolanje, ples v folklorni skupini). Izgubila je svoj način življenja, ekonomsko neodvisnost, vse bolj je odvisna od tuje pomoči. Telo ji ne dovoljuje, da bi še delala na vrtu, šivala, kuhala, hodila na izlete, na morje, na sprehode. Ne more več jesti, sedeti, zelo je utrujena in večino časa preleži. Posledica tega je tudi slabo psihično počutje, je depresivna. Je v zelo slabi fizični kondiciji in nesposobna za samostojno življenje. Njen kratkoročni in delovni spomin je hudo prizadet, kar je posledica kronične neprespanosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window