Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 496/2005 - Začetna plevropulmunalna azbestoza in prizadetost pljučnega intersticija. Zaenkrat zdravljenja ne potrebuje. Zdravstveno stanje zara...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 496/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001578
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Že doslej je opravil več pregledov pri splošnem zdravniku, zdravniku medicine dela in pulmologu. Opravil je klinični pregled z anamnezo, rentgensko slikanje pljuč in srca, računalniško tomografijo prsnega koša ter preiskavo pljučne funkcije. Rentgensko slikanje, CT preiskave in eventualne druge preiskave pljučne funkcije bodo potrebne tudi vnaprej, saj bo oškodovanec podvržen rednim kontrolnim pregledom zaradi morebitnega razvoja katere od drugih z azbestom sproženih bolezni, pri čemer ni izključena niti invazivna diagnostika (bronhoskopija, punkcija pljuč in medrebrnega prostora).
OPOMBA
II Ips 496/2005. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, star 53 let, na delovnem mestu je bil izpostavljen vdihavanju azbestnega prahu zaradi česar je zbolel za azbestozo.
POŠKODBA
Začetna plevropulmunalna azbestoza in prizadetost pljučnega intersticija. Zaenkrat zdravljenja ne potrebuje. Zdravstveno stanje zaradi azbestnega obolenja je stabilno. V pljučni funkciji ni odstopov od predvidene norme. Stanje se v dveh letih ni spremenilo. Zaradi izpostavljenosti azbestu pa je možno, da se bo stanje poslabšalo in da se bo razvila kakšna od drugih azbestnih bolezni.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe prsne in trebušne votline
STRAH
900.000,00 SIT Ob seznanitvi, da je zbolel za neozdravljivo boleznijo je doživel hud strah oziroma pretres. Strah je pri njem stalno prisoten in bo prisoten tudi v bodoče. Stalno se zaveda bolezni in odprte prognoze, saj živi v okolju, kjer ljudje zbolevajo in umirajo zaradi te bolezni. Ob tem da mora še naprej delati v istem okolju. Boji se, da se bo zdravstveno stanje poslabšalo, da se bodo pojavile druge azbestne bolezni, med njimi tudi bolezni, katerih prognoza je slaba ali so celo neozdravljive.
TELESNE BOLEČINE
900.000,00 SIT Pri oškodovancu so se bolečine v prsnem košu pojavile že leta 1999, vendar pri tem ne gre za bolečine hude intenzitete. Oškodovanec tudi ni potreboval intenzivnega protibolečinskega zdravljenja. Ob napredovanju bolezni pa bodo nastopile bolečine v hujši obliki.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
800.000,00 SIT Nima volje do življenja, brezvoljnost se je pojavila vzporedno z zdravstvenimi težavami. Težave ima pri hoji, dihanju, spanju, poti se, je nervozen. Na delu je pozabljiv. Doma fizično ne dela nič. Živi v 4. nadstropju stanovanjskega bloka, ki je brez dvigala. Po stopnicah hodi s težavo. Azbestni bolniki ne smejo biti izpostavljeni fibrogenemu prahu, oškodovanec pa še vedno dela v istem tovarniškem okolju kot čuvaj, saj zanj ni drugega dela. Zato je v strahu, kar vpliva na njegove manjše splošne življenjske aktivnosti, tako na fizičnem kot na psihičnem nivoju. Pri odmeri denarne odškodnine je sodišče upoštevalo tudi, da na njegovo splošno počutje vplivajo še druge bolezni (sladkorna bolezen, težave s pogostimi vnetji sečil, ortopedske težave, bolečine zaradi vnetij in razjede želodčne sluznice).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window