Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 106/2005 - Zlom velikega obrtca desne stegnenice, raztrganina na glavi ter obtolčenina in odrgnina levega komolca.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 106/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001479
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Hospitalizacija 4 dni. V tem času je moral nepremično ležati na hrbtu in je bil v celoti odvisen od pomoči drugih. Vsak dan je bil izpostavljen žarčenju zaradi slikanja poškodb. Prejemal je injekcije proti bolečinam ter jemal analgetike. Dobil je injekcije proti strjevanju krvi in tetanusu. Za zacelitev zloma ni bila potrebna operativna ali kakšna druga vrsta mobilizacije. Proces celjenja zloma je časovno opredeljen na 4 do 6 mesecev, zaradi česar je bil oškodovanec v bolniškem staležu skoraj 4 mesece. Zaradi počene medenice je imel težave pri odvajanju blata in je ob takih prilikah zaradi bolečin izgubil zavest. Rana na glavi se je zacelila v 2 tednih, zaradi obtolčenin in odrgnin na levem komolcu je imel 3 tedne izrazito omejeno gibljivost levega komolca, ki pa se je v nekaj tednih popravila. 12-krat izpostavljen rentgenskemu slikanju, 10-krat je bil pregledan pri zdravnikih ter 6 tednov je moral hoditi z berglami.
OPOMBA
II Ips 106/2005. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, elektroinstalater, poškodovan med vožnjo s kolesom, ko se je pes zapletel v sprednje kolo njegovega kolesa.
POŠKODBA
Zlom velikega obrtca desne stegnenice, raztrganina na glavi ter obtolčenina in odrgnina levega komolca.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe okolčja in stegnenice - poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
200.000,00 SIT Intenziven primarni strah ob samem dogodku, ki je trajal 2 dni, nato pa se je zmeren znosnejši strah izražal še 2 dni. Sekundarni strah, strah pred izidom zdravljenja, je bil srednje intenzivno izražen še 4 mesece, zaradi česar je oškodovanec še po tem iskal kirurško konzultacijo.
TELESNE BOLEČINE
1.000.000,00 SIT Hude bolečine 5 dni, srednje hude bolečine 15 dni, bolečine manjše intenzitete po srednje hudih bolečinah 10 dni, nato pa je tovrstne bolečine občasno (fizioterapija, napornejša hoja itd.) trpel še 60 dni po nekaj ur dnevno, te bolečine še vedno nastopijo ob spremembi vremena in fizičnem naporu.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
500.000,00 SIT Prikrajšanje pri športnem udejstvovanju, ker je prenehal igrati nogomet, zaradi bolečin v kolku čuti bolečine pri daljši hoji in pri opravljanju dela elektroinstalaterja, kjer je dnevno prisiljen dvigovati težja bremena ter se vzpenjati in sestopati z lestve. Svoj poklic zmore opravljati le s povečanimi napori, zaradi česar je pri delu manj uspešen.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window