Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 587/2008 - Lobanjsko – možganska poškodba (stanje po ob obtolčenini možganov v levem čelnem, slepoočnem in temenskem ter desnem slepoočnem in t...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
številni specialistični in kontrolni pregledi, EEG, RTG
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 587/2008
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001935
FISCHER
izjemno hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
2 leti, intenzivna nega, Reanimacijski center - SBM, operativni poseg, 5 dni respirator, infuzije, preiskave, terapije, v oskrbi travmatologa in nevrokirurga, hranjenje po sondi. 12.6.1990 je bil prestavljen v splošno bolnišnico, operativni poseg desnega kolka, operativni poseg stegnenice, antiepileptična terapija.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
Tožnik je s 30% soprispeval k nastanku škode. II Ips 587/2008 Revizija toženih strank je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Deček, star 7 let, poškodovan v prometni nesreči.
POŠKODBA
Lobanjsko – možganska poškodba (stanje po ob obtolčenini možganov v levem čelnem, slepoočnem in temenskem ter desnem slepoočnem in temenskem predelu, stanje po obtolčenini malih možganov in zgornjega dela možganskega debla), udarnina in raztrganina na glavi, spastična ohromelost vseh štirih udov – izraziteje desnih, z zatikajočo se govorico, malo možganski sindrom, ekstrapiramidni sindrom, epilepsija, intelektualna inferiornost, zlom leve stegnenice, izpah desnega kolka.
REHABILITACIJA
rehabilitacija v posebni šoli, številne fizioterapije. 
SKAŽENOST
3.000.000,00 SIT Tožnik je invalid, priklenjen na invalidski voziček z znaki spastične tetrapareze, nehotnimi gibi na zgornjih udih, s hudimi trofičnimi motnjami na vseh, zlasti spodnjih okončinah, z deformiranimi stopali, s škiljenjem ter prizadeto govorico. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
1.000.000,00 SIT Kratkotrajni, zelo intenzivni primarni strah, daljši sekundarni strah v času rehabilitacije, zaznaven v vprašanju „kaj ne bom nikoli zdrav“.
TELESNE BOLEČINE
20.000.000,00 SIT Hude trajne 10 dni, zmerno hude trajne 21 dni, hude občasne 8 tednov, lahke trajne 5 mesecev, lahke občasne 7 mesecev, zaradi kranocerebralne poškodbe lahke občasne bolečine trpi še sedaj.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
40.000.000,00 SIT Tožnikove splošne življenjske aktivnosti so zmanjšane za 95%. Tožnik je nesposoben skrbeti zase, ni pridobitno sposoben, je povsem odvisen od tuje pomoči, nesposoben vzdrževati osebno higieno, se samostojno prehranjevati. Izogibati se mora vsem situacijam, ki lahko izzovejo epileptične napade, ima omejeno verbalno in socialno komuniciranje z enostavnimi, preprostimi pojmi in zahtevami, odvisen je od materine pomoči, je nepokreten, stanje se mu je še poslabšalo, bere in piše ne več, v glavnem je samo doma in gleda televizijo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window