Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 953/2008 - Prelom leve zgornje čeljustnice v predelu spodnjega očesnega roba, ki je imel za posledico ukleščenost levega podočesnega živca, ki ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
RTG, odstranitev šivov, odstranitev osteosintetskega materiala, 3x pregled pri ležečem zdravniku oziroma okulistu, ki je ugotovil dvojni vid.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 953/2008
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002012
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
naravnava zloma s fiksacijo v splošni anasteziji (ploščica s štirimi vijaki), protibolečinska terapija, 2x hospitalno zdravljenje.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 953/2008 Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Ženska, stara 67 let, upokojenka, toženec jo je s pestjo udaril v levo stran obraza in ji s tem povzročil prelom zgornje leve čeljustnice (toženec je bil spoznan za krivega storitve kaznivega dejanja hude telesne poškodbe).
POŠKODBA
Prelom leve zgornje čeljustnice v predelu spodnjega očesnega roba, ki je imel za posledico ukleščenost levega podočesnega živca, ki oživčuje levo lice in leve zgornje zobe ter levo nosno krilo.
REHABILITACIJA
oteklina, bolečine v glavi, mrtvičenje polovice obraza in solzenje očesa, pasirana hrana. 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe vida - poškodbe zob in čeljusti
STRAH
220.000,00 SIT Primarni strah je bil kratek in ne preveč močan (dogodek je bil nepričakovan), sekundarni strah vse od poškodbe do zaključka zdravljenja (do 4.3.1998), intenziven pred in med dvakratno hospitalizacijo.
TELESNE BOLEČINE
700.000,00 SIT 1 uro hude, 14 dni zmerne (do odpusta iz bolnišnice dne 12.8.1997 in v času druge hospitalizacije 25.2.1998 do 2.3.1998, ko so ji odstranili osteosintetski material), po končanem zdravljenju je brez bolečin, le ob slabem vremenu ima občasne blage bolečine, ki lahko sčasoma izginejo.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
500.000,00 SIT V sled poškodbe ima tožnica dvojni vid pri ekstremnem pogledu navzdol, ki pa se mu da izogniti, vendar omejenost vseeno ostaja (težave pri delu s pogledom navzdol: okopavanje, šivanje,...). Zato si ne upa si voziti vozila, kamorkoli gre jo spremlja mož, težje šiva, kar je zanjo del vsakdana, ne udeležuje se več izletov upokojencev, čeprav se jih je prej redno, srečanj s tožencem jo je strah - gre za tako izrazit strah, da je prerasel v omejitev vsakdanjih aktivnosti tožnice.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window