Navigacija
Portal TFL
 • PREDPIS
 • RAZVELJAVLJEN, a se še uporablja

Pravilnik o načinu izvajanja mature za kandidate s posebnimi potrebami

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 48-2493/2010, stran 7163 DATUM OBJAVE: 14.6.2010

VELJAVNOST: od 15.6.2010 do 21.11.2014 / UPORABA: od 15.6.2010

RS 48-2493/2010

Verzija 2 / 2

Čistopis se uporablja od 22.11.2014 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 18.10.2019: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 48/10, 82/14

Časovnica

Na današnji dan, 18.10.2019 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 22.11.2014
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 
 

2493. Pravilnik o načinu izvajanja mature za kandidate s posebnimi potrebami

 
 
Na podlagi tretjega odstavka 4. člena Zakona o maturi (Uradni list RS, št. 1/07 – uradno prečiščeno besedilo), minister za šolstvo in šport izdaja
 

P R A V I L N I K
o načinu izvajanja mature za kandidate s posebnimi potrebami

 

1. člen

(vsebina pravilnika)

 
Ta pravilnik določa način izvajanja splošne mature in poklicne mature (v nadaljnjem besedilu: matura) za kandidate s posebnimi potrebami, ki so upravičeni do prilagojenega načina izvajanja mature. Izvajanje mature je prilagojeno na tak način, da kandidati s posebnimi potrebami lahko izkažejo svoje znanje in sposobnosti.
 
Kandidati s posebnimi potrebami iz prejšnjega odstavka so kandidati z odločbami o usmeritvi iz 2. člena tega pravilnika in drugi kandidati iz 3. člena tega pravilnika.
 

2. člen

(kandidati z odločbami o usmeritvi)

 
Kandidati z odločbami o usmeritvi so tisti kandidati, ki so bili na podlagi Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo) z odločbo o usmeritvi usmerjeni v izobraževalne programe s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo oziroma v prilagojene izobraževalne programe z enakovrednim izobrazbenim standardom.
 
Kandidati z odločbami o usmeritvi uveljavljajo pravico do načina izvajanja mature v skladu s prilagoditvami, ki jih je na podlagi odločbe o usmeritvi in individualiziranega programa imel v času izobraževanja in ne presegajo možnih prilagoditev za posamezno skupino kandidatov s posebnimi potrebami kot so opredeljene v prilogi obrazca za uveljavljanje pravic kandidata s posebnimi potrebami pri opravljanju mature, ki je sestavni del tega pravilnika (v nadaljnjem besedilu: obrazec).
 
Med kandidate z odločbami o usmeritvi štejejo tudi kandidati, ki ob prijavi na maturo nimajo več statusa dijaka, so pa v času rednega izobraževanja bili z odločbo usmerjeni v izobraževalne programe s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo oziroma v prilagojene izobraževalne programe z enakovrednim izobrazbenim standardom.
 

3. člen

(drugi kandidati)

 
Drugi kandidati so tisti kandidati, ki v utemeljenih primerih potrebujejo prilagojen način izvajanja mature.
 
Med druge kandidate se štejejo:
 
-
kandidati, ki zaradi posledic poškodb, nesreče ali bolezni, ki se jim je zgodila neposredno pred opravljanjem mature, potrebujejo prilagoditve kot jih imajo slepi ali slabovidni, gluhi ali naglušni, gibalno ovirani in dolgotrajno bolni kandidati,
 
-
kandidati z barvno slepoto in
 
-
kandidati, ki v času rednega izobraževanja niso pridobili odločbe o usmeritvi, imajo pa posebne vzgojno izobraževalne potrebe in bi v skladu s Pravilnikom o organizaciji in načinu dela komisij za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami ter o kriterijih za opredelitev vrste in stopnje primanjkljajev, ovir oziroma motenj otrok s posebnimi potrebami (Uradni list RS, št. 54/03, 93/04, 97/05, 25/06, 118/06, 23/07, 8/08 in 14/10) bili opredeljeni kot slepi ali slabovidni, gluhi ali naglušni, gibalno ovirani ali dolgotrajno bolni.
 
Med druge kandidate iz tretje alineje prejšnjega odstavka štejejo le kandidati, ki nimajo status dijaka.
 
Drugi kandidati uveljavljajo pravico do prilagojenega načina izvajanja mature na podlagi dokumentacije pristojnih institucij oziroma mnenja zdravnikov specialistov.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window