Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII Ips 11/2012 - Opekline 45% telesa – obraza, glave, vratu, prsnega koša, zgornjih in spodnjih udov, dihalnih poti. Polovica vseh opeklin so bile g...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
54 pregledov in številni prevezi ran
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII Ips 11/2012
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002464
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
skupaj 88 dni (9x hospitaliziran); 12 operacij (večinoma v splošni anesteziji, le nekaj v lokalni anesteziji) zaradi zdravljenja opeklinskih ran (presaditev kože) in zaradi sprostitve keloidnih brazgotin po obrazu, kontraktur (1. do 5. prsta desne roke, leve dlani in prstov leve roke, desne dlani) in obsežnih keloidnih brazgotin rok in prstov.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
jemanje analgetikov in antibiotikov v obliki injekcij in rablet, jemanje pomirjeval, intubacija zaradi opeklin dihalnih poti, narejena je traheostoma, priklopljen je bil na umetna pljuča in bil 34 dni v umetni komi, številne preveze opeklinskih in kirurških ran, narejen je izrez granulacij pod levo ključnico, več RTG slikanj skeleta prsnega koša in prsnih organov, slikanje žil s kontrastom, anestezije, odstranjevanje Kirschinerjevih žic iz prstov, masaže brazgotin z različnimi kremami, odvisnost od negovalnega osebja, številne transfuzije, številni odvzemi krvi, infuzije, pregledi pri specialistih, kopeli desne in leve roke, masaža vek in zaščita oči med spanjem, odvzem kožnih presadkov in cepljenje odvzemnih mest, raztegovanje ustnic s pripomočkom. Zdravljenje je bilo zaključeno 23.2.2010.
OPOMBA
VIII Ips 11/2012. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, ob škodnem dogodku je bil star 53 let, po poklicu električar.
POŠKODBA
Opekline 45% telesa – obraza, glave, vratu, prsnega koša, zgornjih in spodnjih udov, dihalnih poti. Polovica vseh opeklin so bile globoke opekline, najbolj pa so bili prizadeti obraz in obe roki s prsti. Amputacija desnega mezinca v proksimalnem medčlenskem sklepu.
REHABILITACIJA
1x medicinska rehabilitacija v IRSR – 126 dni, 3x v zdravilišču – skupaj 56 dni.
SKAŽENOST
32.000 EUR Huda skaženost zaradi opeklin obraza in rok, zaradi česar duševno trpi; vidne brazgotine na obrazu, zlasti na peroralnem območju in segajo na vrat ter onemogočajo maksimalne gibe in odpiranje ust; uhlja sta spremenjena in neprimerne oblike, hrustančni del proseva skozi tanko kožo, zraščena sta s podlago na desni in levi strani; v lasišču je alopecia areata velikosti 6 oz. 4 cm; brazgotine tečejo prek ramenskih obročev, po celi nadlakti, podlakti in roki; na trebuhu so brazgotine zaradi odvzema kožnih presadkov, na prsnem košu pa brazgotine povezane z intenzivnim tekočinskim zdravljenjem, 20 cm je dolga brazgotina na ingvinalnem območju; brazgotine na obeh stegnih in golenih zavzamajo praktično njihovo celotno področje; na desni roki ima 3 tročlenske prste in palec, vidno je stanje po amputaciji mezinca; prsti so v fleksijski kontrakturi, prbl. 90°, s palcem se s težavo dotakne mezinca in kazalca (to omogoča pincetni prijem); tudi večjih predmetov ne more oprijeti – enako je na desni in levi roki. Zaradi obraza mu je nerodno, saj ljudje buljijo vanj, tudi ženi je zaradi tega nerodno; zoprno mu je pri rokovanju, družbe neznanih ljudi se izogiba, zahaja le v družbo prijateljev;
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe kože in njihove posledice
STRAH
12.000 EUR Intenziven primarni strah ob nezgodi in do prevoza v bolnišnico in umetne kome, ponovno pa ob prebuditvi iz nje in do konca prve hospitalizacije (88 dni) med katero je bil 6x operiran; hud strah – ob ponovni hospitalizaciji in pri dodatnih korektivnih posegih – 2 meseca; močnejši strah – 4 mesece; lažji strah – 4 do 6 mesecev
TELESNE BOLEČINE
65.000 EUR Hude bolečine – 6 tednov in vsakokrat ob operativnih posegih, občasne hude – 2 dni; občasne srednje hude bolečine do zmerne bolečine – 4 mesece, lažje bolečine – 1 leto in pol, trpi jih še vedno in jih bo ob spremembi vremena oz. ob neugodnih vremenskih razmerah (mraz, vročina) in ob večjih telesnih obremenitvah, trpel tudi v bodoče 8tudi v obliki srbenja).
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
55.000 EUR Utrpel je trajne posledice – zabrazgotinjenje kože po obrazu, stanjšanje kože, mimika obraza je spremenjena, odpiranje ust je nepopolno, defornirana sta uhlja, obraz je asimetričen, lasišče sprednjega čelnega dela je neporaščeno, brazgotine (opisane pri postavki skaženost), lažja zavrtost vratne hrbtenice zaradi brazgotin, na levi roki so ostali 3 prsti in del prstanca, prsti so deformirani, mali sklepi prstov so slabše gibljivi, deformacije rok. Utrpel je hude, zmerne in lažje duševne bolečine zaradi ZŽA. Poklica ne more več opravljati. Hitro se utrudi, zato se težje ukvarja s športom, ne more opravljati del na mrazu in v vročini, finih del s prsti (npr. držati šivanke, zapenjati gumbov) in del, ki zahtevajo močne prste, zato težko drži pisalo, jedilni pribor. Dvigne lahko bremena do 15 kg, a ne za dolgo. Zaradi omejene gibljivosti ustnic težje jé, poseben problem pa so zobozdravstveni posegi; težko opravlja vsakdanjo higieno. Težje vozi avto. Zaradi vidnih deformacij ne more opravljati del, ki so povezana z javnim nastopanjem, dela za pultom, itd. Težave ima v intimnih odnosih z ženo, ki ga odklanja, veliko se prepirata. Hitro postane nervozen, slabe volje, zaradi česar mu ni prijetno. ZŽA je trajno.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window