Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 260/2004 - Zlom baze členka desnega prstanca, okvara sklepnega hrustanca v prvem sklepu med členki desnega prstanca po poškodbi ter prekinitev ...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
5-krat RTG; 16-krat pregledi pri kirurgu, 20-krat pri splošnem zdravniku;
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 260/2004
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001393
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
3 dni; 2 operaciji pod narkozo; 2-krat odstranjevanje šivov in 1-krat odstranjevanje igle;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 260/2004. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno glede odločitve o zamudnih obrestih in glede odškodnine za ZŽA (s 400.000 SIT je bila zvišana na 800.000 SIT). Sicer je bila revizija tožeče stranke zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, star 38 let, ključavničar, poškodoval se je na delovnem mestu.
POŠKODBA
Zlom baze členka desnega prstanca, okvara sklepnega hrustanca v prvem sklepu med členki desnega prstanca po poškodbi ter prekinitev nasadišča iztegovalnega aparata na desnem prstancu.
REHABILITACIJA
nošnja mavčne longete 2 meseca, nošnja mavca 2 tedna, nošnja mavčeve opornice 3 mesece; 25-krat fizioterapije; v bolniškem staležu 8 mesecev in 14 dni; 
SKAŽENOST
300000 SIT Prstanec je skrajšan v primerjavi s tistim na levici za 8 mm, je tudi okrivljen in povešen. Ima 5 cm dolgo brazgotino na hrbtni strani prstanca. Vse to je dobro vidno. 
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
100000 SIT Močan kratkotrajen primarni strah. 8 dni sekudarni strah za izid zdravljenja v zmerni intenziteti, ki je bil še posebej izražen takrat, ko je izvedel, da bo moral na operacijo.
TELESNE BOLEČINE
800000 SIT Hude 2 dni, občasne hude 3 dni, srednje hude 10 dni, občasne srednje hude 10 dni, občasne pojemajoče 3 tedne. Telesne bolečine bo trpel tudi v bodoče ob spremembah vremena in obremenjevanju.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
800000 SIT 5-odstotno ZŽA. Tožnikov prstanec je zatrjen v prvem sklepu pod kotom 45 stopinj, v končnem členku pa povešen in ga ne more aktivno iztegniti. Tudi mezinec je v prvem in končnem členku rahlo upognjen in ga prav tako ne more iztegniti. Pri formiranju pesti doseže dlan, vendar prijem ni čvrst. Pri stiskanju drobnih predmetov drobiž beži iz dlani, večjih predmetov s prstancem ne more čvrsto stisniti, pri drobnih predmetih pa mu je prstanec zaradi povešenega končnega členka v napoto. Več naporov mora vlagati pri poklicnem delu in pri igranju ljubiteljskih športov, še posebej pri streljanju s pištolo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window