Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II DoR 247/2012 - Kompliciran zlom desne petnice.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
prevezovanje in pregledi pri osebnem zdravniku in kirurgu
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II DoR 247/2012
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002449
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
operacija v splošni anesteziji – osteosinteza petnice, odpuščen 8. dan po nesreči; nato še operacija zaradi odstranitve osteosintetskega materiala.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
V bolniškem staležu 6 mesecev. Več RTG slikanj, splošna anestezija, odstranitev šivov, jemanje antibiotikov, analgetikov, antikoagularna terapija, hoja z berglami, s strogo razbremenitvijo noge približno 6 mesecev.
OPOMBA
II DoR 247/2012. Predlog za dopustitev revizije tožene stranke je bil zavrnjen, ker ni izkazala odstopa od ustaljene sodne prakse.
OŠKODOVANEC
Moški, ob škodnem dogodku star 35 let.
POŠKODBA
Kompliciran zlom desne petnice.
REHABILITACIJA
/
SKAŽENOST
/
SKUPINA
poškodbe skočnega sklepa in stopala njihove posledice
STRAH
1.600 EUR Zelo hud primarni strah ob padcu – nekaj sekund; hud sekundaren strah s pojavom bolečin, ki se je začel umirjati šele po operativnem posegu in ponovno pred odstranitvijo osteosintetskega materiala; zmeren strah za izid zdravljenja do zaključka zdravljenja konec januarja 2000 in mesec dni po drugi operaciji, lažji sekundaren strah do zadnjega kontrolnega pregleda 11.1.2006.
TELESNE BOLEČINE
7.000 EUR Hude trajne bolečine – 2 dni, hude občasne – 5 dni, srednje hude trajne – 1 teden, občasne srednje hude – 2 meseca, pojemajoče lažje – do zaključka zdravljenja in bodo v določenih situacijah prisotne tudi v bodoče zaradi razvoja artroze med skočnico in petnico. Zaradi odstranitve osteosintetskega materiala je trpel hude trajne bolečine – 1 dan, hude občasne – 3 dni, srednje hude trajne – 4 dni, občasne srednje hude – 2 tedna, občasne pojemajoče lažje – 2 meseca.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
12 .000 EUR Anatomske posledice zaradi ne povsem ustreznem položaju zaraslosti petnice; brazgotinske spremembe v mehkih tkivih zadnjega dela stopala, popoškodbena artroza desnega subtalarnega sklepa. Funkcionalne in estetske posledice – omejena gibljivost v desnem in spodnjem skočnem sklepu (v smeri plantarne fleksije, inverzije in everzije za 10 st., v smeri dorzifleksije za 5 st. glede na nepoškodovano stopalo; patološka hoja, ko mu desno stopalo vleče navznoter, šepajoča hoja. Zaradi poškodbe je omejen v vsakdanjem življenju in delih, ki zahtevajo daljšo hojo (posebej po neravnem terenu, stopnicah in brežinah) in stojo in pri delu v globokem počepu. Lahko hodi v hribe, vendar s težavo, težko prenaša bremena. Zmore vožnjo s kolesom. Ortopedskega obuvala, ki mu je predpisano, ne uporablja. Vndar tudi to obuvalo težav in bolečin ne bi preprečilo. Zaradi prenašanja obremenitev na sosednje sklepe, ki so še gibljivi, se lahko pojavijo bolčeine, otekanje, zmanjšana gibljivost le-teh. Po nesrećči se je vrnil na delo, a je delovno razmerje sporazumno prenehalo, saj ga ni več zmogel. Zaposlil se je v invalidskem podjetju, bil je na preizkusu v Centru za rehabilitacijo invalidov (ugotovljena le manjša sposobnost za delo), delal je prek javnih del, od 2008 pa ni več zaposlen. 2001 je potreboval pomoč psihiatra, zaradi zavedanja da ne more več delati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window