Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-85/10 - Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list RS, št. 69/04 - uradno prečiščeno besedilo) (ZZZDR), 98. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-85/10
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US29603
GESLA
1.2.51.4.1 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Konkretna presoja norm - Sodišče. 1.5.51.1.17.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Razveljavitev - Zakona. 5.3.31.1 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravica do družinskega življenja (35, 36, 37, 53) - Izvor. 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava. 3.16 - Splošna načela - Sorazmernost. 2.1.1.4.3 - Viri ustavnega prava - Razredi - Pisani viri - Mednarodni dokumenti - Evropska konvencija o človekovih pravicah iz leta 1950.
NAPADENI AKT
Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list RS, št. 69/04 - uradno prečiščeno besedilo) (ZZZDR), 98. čl.
OBJAVA
Uradni list RS
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Višje sodišče v Ljubljani
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
V 98. členu Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list RS, št. 69/04 - uradno prečiščeno besedilo) se razveljavi besedilo "in sicer v petih letih od dneva, ko postane polnoleten".
EVIDENČNI STAVEK
Iz pravice do poznavanja svojega izvora, ki je varovana s 35. členom Ustave, izhaja za posameznika upravičenje, da pozna identiteto svojih naravnih staršev, pa tudi upravičenje, da s tožbo ustvari pravno vez med seboj in genetskimi starši. Iz te pravice izhaja tudi upravičenje ukiniti oziroma izpodbiti morebiti obstoječo pravno vez med otrokom in domnevnimi starši, ki ne ustreza realnosti. Ugotovitev in izpodbijanje očetovstva ali materinstva sta tako neločljivo prepletena dela ene in iste ustavno varovane celote. Prekluzivni rok za vložitev otrokove tožbe na izpodbijanje očetovstva je poseg v otrokovo osebnostno pravico do poznavanja svojega izvora iz 35. člena Ustave, saj po izteku zakonskega roka ne dopušča njenega uveljavljanja. Zakonodajalec je nesorazmerno omejil pravico otroka, da izpodbije pravno priznano starševsko razmerje, ki ni skladno z biološkimi dejstvi, s tem, ko je možnost sodnega uveljavljanja te pravice omejil na objektivni petletni rok po dopolnitvi polnoletnosti. Interes otroka, ki je po preteku petletnega roka po dopolnitvi polnoletnosti izvedel za okoliščine, ki so lahko pravno pomembne za izpodbijanje očetovstva, pretehta nad interesom po varovanju trajnosti in nespremenljivosti obstoječih družinskopravnih razmerij. Glede na to je izpodbijana zakonska ureditev v neskladju s 35. členom Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window