Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-112/99 - Zakon o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 10/93, 1/96 in 23/96 - popr) (ZSKZ), 4. odst. 17...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-112/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US22077
GESLA
1.5.51.1.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrnitev pobude - Ker je očitno neutemeljena. 1.5.51.1.14 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Interpretacijska odločba. 1.5.51.1.29 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Načelo samoomejitve (self-restraint). 4.10.8.1 - Ustanove - Javne finance - Državno premoženje - Privatizacija.
NAPADENI AKT
Zakon o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 10/93, 1/96 in 23/96 - popr) (ZSKZ), 4. odst. 17. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Kmetijsko gozdarska zadruga Ožbalt ob Dravi in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti četrtega odstavka 17. člena Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 10/93, 1/96 in 23/96-popr.) se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Kolikor gre za gozdove v družbeni lastnini, ki so jih nekdanje temeljne organizacije kooperantov pridobile neodplačno in so zato prešli v last države oz. občine se ureditev 17. člena Zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije nanaša tudi na zadruge, ki so nastale s preoblikovanjem nekdanjih temeljnih organizacij kooperantov. Če pobudnice niso uporabljale in upravljale z gozdovi v družbeni lastnini, ki so postali last države, pa svojega pravnega položaja ne morejo primerjati s pravnim položajem dosedanjih upravljavcev, ki zaradi izločitve zemljišč iz njihovih sredstev in prenosa v last države uživajo ustavnopravno varstvo. Stališče glede položaja družbene lastnine in družbenih pravnih oseb, ki so z njo upravljale, ter glede obsega ustavnega varstva pravnih interesov, položajev ali pravic teh oseb na podlagi Ustave pa je Ustavno sodišče že obrazložilo. Ali je obdobje 20 let ustrezno oziroma primerljivo z amortizacijsko dobo vlaganj v zemljišča oziroma trajne nasade, je stvar primernosti in ne ustavnopravne presoje. Presoja ustreznosti take odločitve zato ni v pristojnosti Ustavnega sodišča.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window