Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 4/2005 - Poklicna bolezen pod diagnozo začetna azbestoza - plevralni plaki s prisotnostjo azbesta. Gre za začetne spremembe na plevri, ko kakrš...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 4/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001536
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Oškodovanec je opravil več preiskav pri splošnem zdravniku, zdravniku medicine dela, pulmologu v osnovnem zdravstvenem varstvu in v Bolnišnici Golnik. Narejen mu je bil klinični pregled z anamnezo, rentgensko slikanje pljuč, računalniška tomografija prsnega koša z visoko ločljivostjo ter preiskave pljučne funkcije (spirometrija, pletizmografija in difuzijska kapaciteta za ogljikov monoksid). Tudi v bodoče bo potrebno rentgensko slikanje, CT preiskave in eventuelne druge preiskave pljučne funkcije, saj mora opravljati redne kontrolne preglede zaradi morebitnega razvoja katere od drugih z azbestom sproženih bolezni. Oškodovanec zaenkrat ne potrebuje drugega zdravljenja, saj je njegovo stanje zaenkrat stabilno.
OPOMBA
II Ips 4/2005. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, rojen 1959, zaradi večletnega dela (13 let), pri katerem je bil izpostavljen azbestnemu prahu, je zbolel za poklicno bolezen plaki parietalne plevre.
POŠKODBA
Poklicna bolezen pod diagnozo začetna azbestoza - plevralni plaki s prisotnostjo azbesta. Gre za začetne spremembe na plevri, ko kakršnokoli zdravljenje še ni potrebno.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe prsne in trebušne votline
STRAH
1.500.000,00 SIT Oškodovanec trpi strah, saj je zbolel za neozdravljivo boleznijo, ki je kronična in lahko le napreduje. Ta strah predstavlja poseg v njegovo duševno ravnovesje, ki je zaradi strahu porušeno in bo tako tudi v bodoče. Pri odmeri odškodnine za strah je sodišče upoštevalo še, da je njegovo stanje stabilno in da se že tri leta ne spreminja oziroma ne slabša.
TELESNE BOLEČINE
1.300.000,00 SIT Občasne bolečine v hrbtu med lopaticama, pri čemer pa ne gre za hude bolečine.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1.000.000,00 SIT Osnovne življenjske aktivnosti oškodovanca so minimalno zmanjšane. Izvedenec glede na normalen klinični pregled oškodovanca, minimalne spremembe na rtg slikah in na računalniški tomografiji prsnega koša, ob normalni pljučni funkciji ni ugotovil zmanjšanja splošnih življenjskih aktivnosti oškodovanca. Vendar pa se oškodovanec več ne ukvarja s športom in rekreacijo (igranje košarke, nogometa, kolesarjenje, smučanje, hoja v hribe) tako kot prej preden je zbolel, saj ga je strah, da ne bi prišlo do poslabšanja zdravja, kajti odsvetovani so mu bili večji telesni napori.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window