Navigacija
AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-25/92 - Zakon o denacionalizaciji (Ur. list RS, št. 27/91-I), (ZDen), 1. odst. 3 čl., 2. odst. 3. čl., 13. čl. in 14. čl.

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom ustavnega sodišča z dne 10/12-1992 pridružena zadeva U-I-146/92 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja. Obravnavana zadeva je tudi vsebinsko povezana z zadevo U-I-2/92.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-25/92
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US16398
GESLA
Ustavno načelo enakosti. Upravičenci do denacionalizacije: le fizične osebe, ne pravne osebe. Cerkev in verske skupnosti kot upravičenci do denacionalizacije. Interpretativni izrek odločbe ustavnega sodišča.
NAPADENI AKT
Zakon o denacionalizaciji (Ur. list RS, št. 27/91-I), (ZDen), 1. odst. 3 čl., 2. odst. 3. čl., 13. čl. in 14. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 13/93
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Sindikat papirne, grafične in časopisno informativne, založniške ter novinar
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
1. V zakonu o denacionalizaciji (Uradni list RS, št. 27/91-) se razveljavijo: - beseda 'fizične' v prvem odstavku 3 člena in drugi odstavek istega člena, - beseda 'fizične' v 4. členu, - beseda 'fizična' v 5. členu, - beseda ''fizične' v drugem odstavku 10. člena in drugi odstavek 13. člena. Razveljavitev začne učinkovati po preteku dveh mesecev od dneva objave odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. 2. Glede na prvo točko izreka je treba 64. člen zakona razlagati tako, da za pravne osebe, ki so postale upravičenke do denacionalizacije po tej odločbi, prične teči rok za vložitev zahteve za denacionalizacijo z dnem, ko bo ta odločba začela učinkovati. 14. člen zakona o denacionalizaciji ni v neskladju z ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Različno obravnavanje fizičnih in pravnih oseb glede pravice do denacionalizacije podržavljenega premoženja pomeni kršitev ustavnega načela enakosti pred zakonom (14. člen ustave). Pravna osebnost cerkvene organizacije in ustanove se presoja po državnih predpisih. Zakonski rok za vložitev zahteve za denacionalizacijo mora biti za vse upravičence enak, zato za tiste pravne osebe, ki so postale upravičenke po odločbi ustavnega sodišča, prične ta rok teči z dnem, ko bo odločba pričela učinkovati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window