Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 775/2005 - Zvin vratne hrbtenice in udarnina prsnega dela hrbtenice.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 775/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001594
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Zdravljenje oškodovanke je trajalo do 5.2.2000. Potekalo je ambulantno in hospitalno. Zaradi poškodb, ki jih je utrpela v obravnavani prometni nezgodi, je bila 9 dni hospitalizirana, 13-krat pregledana pri zdravniku specialistu, 3-krat pregledana pri osebnem zdravniku, 10-krat je bila izpostavljena nizkim dozam ionizirajočega sevanja, 1-krat, ob elektromiografiji, izpostavljena boleči medicinski preiskavi, 17-krat je opravljala občasno bolečo fizioterapijo, 2 meseca in pol nosila ovratnico za vrat ter prav toliko časa potrebovala tujo pomoč pri opravljanju zahtevnejše osebne higiene, oblačenju, obuvanju in pri vseh, tudi najlažjih, vsakodnevnih opravilih.
OPOMBA
II Ips 775/2005. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, in sicer je bila odškodnina za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti zvišana za 2.000,00 EUR, to je od 4.172,92 EUR (1.000.000,00 SIT) na 6.172,92 EUR.
OŠKODOVANEC
Ženska, stara 46 let, poškodovana v prometni nesreči.
POŠKODBA
Zvin vratne hrbtenice in udarnina prsnega dela hrbtenice.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber
STRAH
TELESNE BOLEČINE
2.503,76 EUR (600.000,00 SIT) Mesec dni je prestajala srednje hude telesne bolečine, ki jih je bilo treba pogosto blažiti z zdravili proti bolečinam. Po tem času so bolečine popustile in prešle v blage in stalne bolečine, ki so trajale najmanj 3 mesece. Po tem času so bolečine v stalni obliki prenehale, občasno pa je oškodovanka še vedno prestajala telesne bolečine blage oblike. Tovrstne bolečine bo imela tudi v bodoče ob sunkovitih gibih glave, ob dolgotrajnem sedenju, ob dolgotrajni drži glave v prisiljenem položaju, ob dolgotrajnih prevozih, ob delih z vibracijami in dvigovanju bremen težjih od 15 kg.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
6.172,92 EUR V funkcionalnem smislu se posledice utrpelih poškodb kažejo v zavrti gibljivosti vratne hrbtenice lažje stopnje. Zaradi tega je oškodovanka srednje zmanjšano sposobna za dela, ki zahtevajo ponavljajoče se sunkovite gibe glave, dvigovanje bremen težjih od 15 kg, za dolgotrajne vožnje s prevoznimi sredstvi, dela, ki so povezana z vibracijami, poskoki, dolgotrajnim sedenjem in prisilno držo glave. Opustila je vrtnarjenje in od rekreativnih dejavnosti kolesarjenje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window