Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 175/98 - Izguba vida na levem očesu ter vrezne rane v čelnem predelu glave desnostransko, na korenu nosu, po obrazu in na zgornjih vekah.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 175/98
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000525
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
15 dni. Nadalje je bil še dvakrat po teden dni hospitaliziran, zdravniško pomoč je iskal tudi v bolnicah v drugih državah. Zdravljenje je bilo zapleteno in dolgotrajno in je terjalo več operativnih posegov.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 175/98. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, poškodovan v prometni nezgodi. Ob škodnem dogodku je bil star 20 let.
POŠKODBA
Izguba vida na levem očesu ter vrezne rane v čelnem predelu glave desnostransko, na korenu nosu, po obrazu in na zgornjih vekah.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
1200000 SIT Pri tožniku je podana skaženost na obrazu in sta tako brazgotina na tem, kot tudi slepota levega očesa dobro vidni. Potrebno je upoštevati še tožnikovo starost. Le ta je bil ob škodnem dogodku star šele 20 let. 
SKUPINA
poškodbe vida
STRAH
600000 SIT Tožnik je takoj po nezgodi občutil intenzivni primarni strah, ki je bil prisoten v trajanju dveh dni, nato pa je občutil zmerni sekundarni strah, ki se je kazal v bojazni in zaskrbljenosti nad operativnimi posegi, oziroma, ali mu bo možno z njimi povrniti vidna levem očesu. Bal se je trajne slepote, ta strah pa je bil pri tožniku prisoten mesec dni. Nedvomno se je strah trajnega začaja objektiviziral glede na to, da je tožnik postal trajno slep na levo oko.
TELESNE BOLEČINE
1500000 SIT Dva dni hude fizične bolečine, tri tedne zmerno močne fizične bolečine in pet tednov lažje občasne fizične bolečine.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
5000000 SIT Po ugotovitvah izvedenca je tožnikova sposobnost za življenjske aktivnosti zmanjšana za 30 odstotkov. Gre za hudo prikrajšanje, ki tožnika prizadene v poklicnem delu in v življenju nasploh. Tožnik je v škodnem dogodku izgubil oko, ki je zelo pomemben vitalen organ, katerega izguba je, predvsem še pri tako mladem človeku, kot je tožnik zelo huda in se izraža na vseh področjih življenjskih aktivnosti. Izguba pa je tudi dokončna.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window