Navigacija

Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 74-1101/2020, stran 2691 DATUM OBJAVE: 21.5.2020

VELJAVNOST: od 22.5.2020 / UPORABA: od 22.5.2020

RS 74-1101/2020

Verzija 2 / 2

Čistopis se uporablja od 9.7.2020 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 12.7.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 74/20, 96/20

Časovnica

Na današnji dan, 12.7.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 9.7.2020
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

1101. Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

 
 
Na podlagi točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, št. 49/20 in 61/20) Vlada Republike Slovenije izdaja
 

U R E D B O
o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

 

1. člen

(vsebina uredbe)

 
S to uredbo se določajo metodologija, po kateri se ocenjuje škoda, ki jo je podjetjem povzročila epidemija COVID-19, pogoji in postopek dodelitve sredstev proračuna Republike Slovenije na podlagi točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, št. 49/20 in 61/20; v nadaljnjem besedilu: ZIUZEOP).
 

2. člen

(opredelitev škode)

 
Škoda, ki je podjetjem nastala kot posledica epidemije COVID-19 (v nadaljnjem besedilu: škoda), se dokazuje kot škoda, ki nastane podjetjem zaradi zmanjšanja dobička iz poslovanja (v nadaljnjem besedilu: EBIT), ali kot škoda, ki nastane zaradi dodatnih stroškov podjetja.
 

3. člen

(metodologija določitve škode zaradi zmanjšanja dobička iz poslovanja)

 
(1)
Dobiček iz poslovanja se izračuna na podlagi podatkov iz izkaza poslovnega izida, katerega vsebina je opredeljena s Prilogo 2 Navodila o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov (Uradni list RS, št. 86/16 in 76/17), po naslednji formuli:
 
EBIT= KDP – PO,
pri čemer so:
 
EBIT= dobiček iz poslovanja (AOP 151),
 
KDP = kosmati donos iz poslovanja (AOP 126),
 
PO = poslovni odhodki (AOP 127).
 
(2)
Od vrednosti KDP iz prejšnjega odstavka se odštejejo prejeta javna sredstva za nadomestilo plač in oprostitev prispevkov iz 28. in 33. člena ZIUZEOP.
 
(3)
Škoda kot posledica zmanjšanja EBIT se izračuna tako, da se na podlagi podatkov iz izkaza poslovnega izida ali drugega dokazila za obdobje zadnjih dvanajstih mesecev pred epidemijo COVID-19 izračuna mesečno povprečje EBIT in nato od povprečne vrednosti odšteje znesek doseženega EBIT v posameznem mesecu za obdobje iz 20. člena ZIUZEOP.
 
(4)
Če je podjetje pred epidemijo COVID-19 na trgu poslovalo manj kot dvanajst mesecev, se škoda zaradi zmanjšanja EBIT izračuna tako, da se na podlagi podatkov iz izkaza poslovnega izida ali drugega dokazila za obdobje poslovanja podjetja izračuna mesečno povprečje EBIT in nato od povprečne vrednosti odšteje znesek doseženega EBIT v posameznem mesecu za obdobje iz 20. člena ZIUZEOP.
 
(5)
Podjetjem, ki imajo sezonsko naravo dela, se mesečno povprečje EBIT iz tretjega odstavka tega člena izračuna za enako obdobje preteklega leta glede na obdobje iz 20. člena ZIUZEOP. Šteje se, da ima podjetje sezonsko naravo dela, če je v vsakem od zadnjih treh zaporednih poslovnih let mesečni prihodek vsaj v enem mesecu za več kot 25 % odstopal od povprečnih mesečnih prihodkov v celem letu. O sezonski naravi dela poda izjavo zastopnik podjetja.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window