Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 411/2005 - Odprt večdelni prelom leve stegnenice s 4 cm globoko rano na njeni zadnji strani, odrgnine na bradi, prsnem košu in obeh kolenih ter...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 411/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001543
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Zdravljenje oškodovanca je trajalo 11 mesecev. Od tega je bil hospitaliziran 12 dni ter pri tem prestal operativni poseg, pri katerem so mu vstavili ploščice in vijake na mestu zloma. Večkrat je bil podvržen rentgenskemu slikanju. 4 mesece je pri hoji uporabljal bergle, po tem času pa jih je občasno uporabljal še nadaljnjih 5 mesecev. Ob koncu zdravljenja je bil ponovno hospitaliziran še za 5 dni v zvezi z odstranitvijo ploščic in vijakov. Jemal je zdravila in opravljal terapijo za razgibavanje spodnjih okončin.
OPOMBA
II Ips 411/2005. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, poškodovan v prometni nesreči.
POŠKODBA
Odprt večdelni prelom leve stegnenice s 4 cm globoko rano na njeni zadnji strani, odrgnine na bradi, prsnem košu in obeh kolenih ter rana na levem uhlju.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
300.000,00 SIT Oškodovancu so ostale vidne brazgotine na levem ušesu in pod brado ter na levem stegnu. Te brazgotine, čeprav pri širši okolici ne vzbujajo posebne pozornosti, zgražanja ali pomilovanja, pa mu kljub temu predstavljajo nevšečnosti pri raznih aktivnostih, kot so kopanje, šport in podobno. 
SKUPINA
poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
400.000,00 SIT Utrpel je kratkotrajen, a hud primarni strah. Zatem je trpel sekundarni strah za izid zdravljenja, in sicer srednje hude intenzitete 3 mesece, zatem pa še lažje intenzitete do konca zdravljenja.
TELESNE BOLEČINE
1.000.000,00 SIT Oškodovanec je 6 dni trpel stalne hude bolečine, 7 dni stalne srednje hude bolečine in 3 mesece občasne srednje hude bolečine. Po tem času so bolečine prešle v lahke bolečine, ki jih oškodovanec še vedno občasno trpi.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1.500.000,00 SIT Življenjske aktivnosti oškodovanca so zmanjšane za 10%. Oškodovanec trpi bolečine zaradi zmanjšanja mišične mase v levi stegnenici in tudi funkcionalno pomembni skrajšavi le-te za 2 cm. Zaradi tega ima težave, ki se stopnjujejo pri večjih naporih, daljši hoji, pri športu in pri sunkovitih gibih. Še vedno lahko opravlja vsa dela in aktivnosti kot pred poškodbo. Tudi sicer dela v isti dejavnosti kot pred poškodbo, vendar dela drugačna dela, ki ne zahtevajo pogostega poklekanja, pogostih sklanjanj in počepanj. Zaradi pretežno stoječega dela mu noga, zaradi obremenitve, pogosto odrveni.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window