Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDSS sodba in sklep Psp 658/2014 - začasna nezmožnost za delo - bolniški stalež - pravnomočna odločba - pritožba - sodno varstvo - zavrženje tožbe

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za socialne spore
DATUM ODLOČBE (*)
26.2.2015 0:00:00
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDSS sodba in sklep Psp 658/2014
INTERNA OZNAKA (*)
VDS0013880
SENAT, SODNIK
Elizabeta Šajn Dolenc (preds.), Nada Perić Vlaj (poroč.), Jože Cepec
INSTITUT VSRS
začasna nezmožnost za delo - bolniški stalež - pravnomočna odločba - pritožba - sodno varstvo - zavrženje tožbe
PODROČJE VSRS
ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE
IZREK
Pritožbi se delno ugodi, in se sodba sodišča prve stopnje v delu izreka, ki se nanaša na odpravo odločbe št. ... z dne 1. 4. 2014 ter ugotovitev, da še naprej ostane v veljavi odločba imenovanega zdravnika št. ... z dne 19. 3. 2014, s katero je bila ugotovljena začasna nezmožnost za delo do 24. 5. 2014, razveljavi ter tožba v tem obsegu zavrže. V preostalem se pritožba zavrne in v ne razveljavljenem delu potrdi sodba ter celoten sklep sodišča prve stopnje.
JEDRO
Prepozno uveljavljanje rednega pravnega sredstva zoper prvostopenjski posamični upravni akt ima za posledico, da ta v upravnem postopku postane dokončen in pravnomočen. Pravnomočna je odločba imenovanega zdravnika, po kateri je bil tožnik v spornem obdobju začasno nezmožen za delo zaradi bolezni, od določenega dne dalje pa zmožen za delo v skladu s preostalo delovno zmožnostjo po odločbi ZPIZ-a. Zoper pravnomočne posamične upravne akte sodno varstvo ni dopustno. Zato bi tožnikovo tožbo v delu zahtevka na odpravo te pravnomočne odločbe moralo zavreči že sodišče prve stopnje. Po 75. členu ZDSS-1 je namreč potrebno tožbo zavreči tudi tedaj, ko je izpodbojna tožba vložena proti posamičnemu upravnemu aktu, zoper katerega ni bilo izčrpano redno pravno sredstvo, ker je bilo vloženo prepozno.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window