Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 53/2001 - Zlom leve stegnenice v podkolčnem delu, zlom velikega troharta levo, zdrobljeni zlom obeh kosti leve goleni.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 53/2001
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000945
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
25 dni; prvih 7 dni hospitalizacije povsem vezan na pomoč bolnišničnega osebja pri vzdrževanju osebne higiene, opravljanju fizioloških potreb in premikanju na postelji; 2 operaciji v splošni anesteziji;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 53/2001. Reviziji tožeče in tožene stranke sta bili zavrnjeni.
OŠKODOVANEC
Moški, poškodovan v prometni nesreči.
POŠKODBA
Zlom leve stegnenice v podkolčnem delu, zlom velikega troharta levo, zdrobljeni zlom obeh kosti leve goleni.
REHABILITACIJA
vezanost na dve bergli 4 mesece, nato še 2 meseca na eno; ob tem ves čas nošenja bergel 3 do 4 ure na dan vezan na tujo pomoč; 
SKAŽENOST
300000 SIT Toženčevo levo stegno je 2 cm tanjše od desnega, na levem stegnu je po zunanji strani 30 cm dolga operativna sorazmerno nežna brazgotina, vzdolž leve goleni pa je 25 cm dolga brazgotina. Toženec pri hoji še vedno šepa na levo nogo. Šepanje pri hoji je opazno, razlika v debelini nog in brazgotine pa so vidne predvsem v poletnem času. 
SKUPINA
poškodbe kolena in goleni - poškodbe okolčja in stegnenice
STRAH
250000 SIT 6 mesecev intenziven sekundarni strah za izid zdravljenja, saj je bil 2-krat operiran in mesece ni mogel stopiti na poškodovano nogo.
TELESNE BOLEČINE
1800000 SIT Hude 11 dni, srednje hude 3 tedne, lahke 3 mesece. Še vedno se pojavljajo občasne bolečine ob spremembah vremena in večjih obremenitvah, ki pa so le delno (do 50%) posledica poškodbe.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
2800000 SIT Zavrta gibljivost kolčnega sklepa na poškodovani levi strani lažje stopnje in lažja zavrtost desnega gležnja. Desni spodnji ud je v celoti manjvreden zaradi obsežnih brazgotin v tkivih, ki so posledica poškodbe same in potrebnih operacij. Zmanjšan je tudi radius gibanja (tožnik s težavo hodi več kot 2 km, zaradi zmanjšane moči spodnjih udov ne more dvigovati bremen nad 10 kg, zmanjšana je okretnost v kolkih, tako da se težko dviguje). Obravnavane poškodbe so tudi povzročile, da se je tožnikovo splošno zdravstveno stanje, ki je bilo že prej pod normalo, bistveno poslabšalo in so te poškodbe k tožnikovi invalidski upokojitvi prispevale približno 25 odstotkov.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window