Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII Ips 170/2011 - Pretres možganov z daljšo nezavestjo, udarninski izliv krvi v možganovino obeh hemisfer in čelnem delu desno, oteklina v predelu u...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
ambulantno zdravljenje pri različnih specialistih; na rehabilitacijo so fa vozili z rešilnim vozilom
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII Ips 170/2011
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002435
FISCHER
/
HOSPITALIZACIJA
46 dni hospitalizacije, nato začetek ambulantne medicinske rehabilitacije
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
številni pregledi pri specialistih (tudi logopedu, psihologu in sociologu), in prekvalifikacija na Zavodu za rehabilitacijo invalidov; ponovno učenje hoje, govorjenja, pisanja, drugih aktivnosti, ki terjajo mukotrpno, neskončno ponavljanje določenih motoričnih in mentalnih funkcij, rezultati truda pa variirajo.
OPOMBA
VIII Ips 170/2011. Reviziji tožene stranke je bilo delno ugodeno tako, da je bila spremenjena sodba sodišča druge stopnje v zvezi s 1. točko izreka sodbe sodišča prve stopnje tako, da je bilo ugodeno tožbenemu zahtevku za plačilo odškodnine v višini 79.100 EUR (s pripadajočimi zamudnimi obrestmi), v presežku za 33.900 EUR pa je bil tožbeni zahtevek zavrnjen. V preostalem delu je bila revizija zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Mlad moški, ob nesreči pri delu star 34 let. Soodgovornost za nastalo škodo je bila ocenjena na 30%.
POŠKODBA
Pretres možganov z daljšo nezavestjo, udarninski izliv krvi v možganovino obeh hemisfer in čelnem delu desno, oteklina v predelu udarjenih možganov.
REHABILITACIJA
glej nevšečnosti med zdravljenjem
SKAŽENOST
/
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice
STRAH
10.000 EUR Sekundarni strah zaradi negotove bodočnosti, zaskrbljenosti zaradi omejenih kognitivnih sposobnosti, finomotornih in drugih sposobnosti; strah je bil intenziven med učenjem, rehabilitacijo in bo trajen.
TELESNE BOLEČINE
45.000 EUR 4 dni v nezavesti, nato 2 do 3 mesece v stanju zožene zavesti, zaradi česar ni mogel zaznavati bolečine; šele po 3. do 4. mesecih so nastopile srednje hude bolečine v obliki glavobolov; ti se pojavljajo še vedno, blaži jih s protibolečinskimi sredstvi.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine – zmanjšanje življenjske aktivnosti - strah
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
58.000 EUR ZŽA 30%; zaradi poškodbe možganov je upočasnjen, ima spremenjeno shemo hoje, ima glavobole; ni sposoben opravljati poklica, ne more opravljati dela, za katerega se je med rehabilitacijo usposabljal; emocionalni svet in odnosi v družini so prizadeti; stanja se popolnoma zaveda in zato zelo trpi; pri delu se hitro utrudi, pri daljši hoji ga zanaša, težko hodi po stopnicah, piše in rešuje lažje računske operacije deljenja in množenja, a počasi; osebnostno je spremenjen; iz veselega človeka se je spremenil v molčečega moškega, ki je najraje sam; spremenil se je odnos do otrok in zato tudi njihov do njega, pogosto je nervozen, slabe volje; tudi sam se ocenjuje kot tečnega in zlobnega; skrbi ga za svojo prihodnost in prihodnost družine; hiše, ki jo je začel graditi pred nesrečo, ni dokončal.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window