Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 252/97 - Odprta in komplicirana zloma leve in desne goleni, raztrganine v predelih obeh kolen, udarec v trebuh in številne odrgnine in podplutb...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Številni kontrolni pregledi.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 252/97
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000752
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
3 operacije.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
8 mesecev je morala uporabljati bergle, jemanje analgetikov.
OPOMBA
II Ips 252/97. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Ženska, ob škodnem dogodku je bila stara 42 let, po poklicu laborantka.
POŠKODBA
Odprta in komplicirana zloma leve in desne goleni, raztrganine v predelih obeh kolen, udarec v trebuh in številne odrgnine in podplutbe po telesu.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
500000 SIT Poškodba je poleg rotacije levega stopala navznoter, povzročila grde brazgotine, zatrdelost skočnega sklepa v equinus položaju in racajočo oz. šepajočo hojo. 
SKUPINA
poškodbe kolena in goleni
STRAH
500000 SIT Hud primarni strah, glede na dolgotrajno zdravljenje pa je bila upravičeno v strahu glede izida zdravljenja. Zdravljenje je bilo končano šele 19 mesecev po poškodbi.
TELESNE BOLEČINE
1000000 SIT Hude telesne bolečine 4 tedne, dokaj hude telesne bolečine je imela še pozneje in so bile pogojene z njenimi fizioterapevtskimi vajami, kar je trajalo do približno enega leta po poškodbi. Zmerne in občasne telesne bolečine še ima in se bodo v blažji obliki pojavljale še dalj časa ali celo vedno.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
4000000 SIT Poškodba je povzročila znatno zmanjšanje življenjskih funkcij, ki so odvisne od normalnega funkcioniranja spodnjih okončin. Levo koleno je popolnoma nestabilno. Desni skočni sklep je v plantarni fleksiji zatrdel, kar pomeni, da je desno stopalo nekoliko iztegnjeno proti podplatu in v tem položaju fiksirano. Zatrdelost v tem položaju pomeni zelo slabo funkcijo zatrdelega sklepa. Gibljivosti desnega skočnega sklepa ni. Levi skočni sklep je dobro gibljiv, vendar je levo stopalo rotirano navznoter. Tožnica znatno težje hodi zaradi položaja v predelu desnega skočnega sklepa oziroma desnega stopala in rotacije levega stopala. Že hoja po stanovanju predstavlja za tožnico fizično obremenitev. Ni sposobna za daljšo hojo ali stojo. Ni sposobna dvigovanja bremen, ne počepanja in ne poklekovanja. Ne more opravljati težjih gospodinjskih opravil, daljše sedenje z nogami v določenem položaju ji povzroča težave in bolečine. Tožnica je iz tega razloga psihično prizadeta, razočarana, z občasnimi depresijami zaradi posledic invalidnosti, ki jih je povzročila poškodba. Zaradi trajnih posledic poškodbe tožnica ni več mogla opravljati svojega poklica - laborant in se je morala invalidsko upokojiti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window