Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 203/2011 - Prelom sedmega prsnega vretenca, kompleksna poškodba desne goleni z odprtim prelomom golenice, raztrganina sramničnega stika in prel...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
pregledi pri kirurgu, fiziatru, psihiatru, splošnem zdravniku
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 203/2011
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002507
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
3x hospitalizacija – skupno 36 dni, od tega 10 dni v intenzivni negi
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
7 dni priključen na respirator, prevoz s helikopterjem iz Celja v Ljubljano in nazaj zaradi slikanja aorte, številni odvzemi krvi, prejemanje infuzij in zdravil v obliki injekcij, CT slikanja, nošenje zunanjega fiksatorja goleni 5,5 meseca in nato nošenje mavca 3 tedne, nošenje zunanjega fiksatorja medenice 7 tednov, nošenje mavca na levi roki 6 tednov
OPOMBA
II Ips 203/2011 Reviziji tožeče stranke je bilo sicer delno ugodeno, vendar ne v delu, ki se nanaša na odmero odškodnine za nepremoženjsko škodo.
OŠKODOVANEC
Mlad moški, ob nesreči star 19 let.
POŠKODBA
Prelom sedmega prsnega vretenca, kompleksna poškodba desne goleni z odprtim prelomom golenice, raztrganina sramničnega stika in prelom sramne kosti desno, prelom spodnjega dela podlahtnice in koželjnice levo, udarnina desne ledvice s krvavim urinom, udarnina glave, spiralni zlom tretje dlančnice desno, odrgnina obeh ramen, desnega komolca, leve roke, levega boka in desnega gležnja, raztrganinske rane na obeh stegnih, maščobna embolija.
REHABILITACIJA
28 dni na Inštitutu za rehabilitacijo, 14 dni v zdravilišču, številne fizikalne terapije
SKAŽENOST
4.172,93 EUR Na desni nogi ima 2 brazgotini, eno med nogami – vse tri so dolge 10 cm in široke 1 cm in so dobro vidne; eno brazgotino ima pri kolenu, dolgo 2 cm in široko 0,5 cm. Temneje obarvane odrgnine ima na gležnju, modre zareze na desni roki, deset manjših brazgotin v obliki luknjic po odstranitvi vijakov. Hoja je šepava, uporabljati mora bergle, sicer izgubi ravnotežje. Prsna hrbtenica je močneje ukrivljena naprej. Med hojo stopalo malce obrača navzven. Malce šepa. V zatilnem delu je brazgotina 2 x 3,5 cm, ki je povsem brez las. Po mnenju izvedenca številne brazgotine predstavljajo estetsko prizadetost; ta pa ne vzbuja gnusa, odpora, pretiranega pomilovanja ali radovednosti in ni tak narave. da bi tožnika motilo pri socialnih kontaktih.
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice - poškodbe hrbtenice in reber in njihove posledice – poškodbe kolena in goleni in njihove posledice - poškodbe skočnega sklepa in stopala in njihove posledice – poškodbe kože in njihove posledice – poškodbe prsne in trebušne votline in njihove posledice
STRAH
6.000 EUR Zelo hud primaren strah – nekaj sekund pred nezgodo in ob sprejemu v bolnišnico; srednje hud sekundarni strah – 11 uro po nezgodi, med prevozom v bolnišnico in preiskavami, ko je prihajal v konflikte z okolico – skupaj 2 do 3 tedne; strah lažje intenzivnosti – 2 meseca.
TELESNE BOLEČINE
30.000 EUR Hude stalne telesne bolečine – 74 dni, srednje hude stalne telesne bolečine – 14 dni, srednje hude občasne telesne bolečine – 2 do 3 mesece, lahke trajne telesne bolečine – 6 tednov, lahke občasne prehodne telesne bolečine – 5 mesecev, lahke občasne prehodne telesne bolečine ob daljšem obremenjevanju pa je pričakovati tudi v bodoče.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine – zmanjšanje življenjske aktivnosti – skaženost - strah
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
62.000 EUR Ne zmore niti daljšega sprehoda, tudi v kad ne more stopiti brez pomoči. Za delo z obremenitvami težjimi od 15-20 kg ni sposoben, prav tako ne za dela, ki zahtevajo daljšo sklonjenost naprej, za stoječe delo, delo, ki zahteva občasno daljšo hojo. Je vzkipljiv, hodi k psihiatru in jemlje zdravila. Nivo spomina in koncentracije mu je upadel. Po nesreči je izgubil dekle in vse prijatelje, stabilnost cele družine pa je narušena. . Psihične funkcije so prizadete – gre za globalni upad višjih možganskih funkcij. Ugodnega poteka obnove kognitivnih sposobnosti ni mogoče napovedati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window