Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 637/2007 - Zdrobljena desna senčnica, raztrganina trde možganske opne, pretres možganov, popoškodbena epilepsija, venska tromboza leve goleni (...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
večje število ambulantnih pregledov in terapij.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 637/2007
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002142
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
trikratna hospitalizacija, zdravljenje z antibiotiki, antidepresivi in protibolečinskimi sredstvi, zdravljenje zaradi flebotromboze in pojava vnetja po infuzijskem kanalu ter alergije na jod, protiepileptična terapija, odvisnost od negovalnega osebja.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 637/2007 Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, tako, da je bila odškodnina iz naslova duševnih bolečin zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti zvišana za 3000 EUR.
OŠKODOVANEC
Moški, v času škodnega dogodka star 35 let, rudar, poškodovan v delovni nesreči na gradbišču tunela.
POŠKODBA
Zdrobljena desna senčnica, raztrganina trde možganske opne, pretres možganov, popoškodbena epilepsija, venska tromboza leve goleni (zaplet med zdravljenjem).
REHABILITACIJA
v bolniškem staležu je bil eno leto, nato še dvakrat krajši čas, od 19.3.2001 redno jemlje zdravila v okviru protiepileptične terpije.
SKAŽENOST
360.000,00 SIT polkrožna brazgotina v predelu senc, ki teče od zunanjega roba desne obrvi do pričetka lasišča nad desnim ušesom; vidna brazgotina je nekoliko udrta.
SKUPINA
duševne motnje - poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe kolena in goleni in njihove posledice
STRAH
500.000,00 SIT Primarnega strahu ni bilo zaradi nezavesti, sekundarni strah stalen 5 dni, 8 mesecev stalen in srednje hud, nato še pol leta stalen lažji; strah se je ponovno stopnjeval po pojavu zapletov v obliki napadov slabosti z motnjami zavesti. Vsaj 6 mesecev je trajal eksistencialni strah glede profesionalne delazmožnosti (sedaj dela kot pomožni skladiščnik).
TELESNE BOLEČINE
2.500.000,00 SIT Neprestane hude 5 dni, stalne srednje hude in občasne hude 12 dni, stalne srednje hude 30 dni, stalne lažje in občasne srednje 30 dni, stalne lažje 45 dni, lahke do srednje hude trpi še sedaj in bo trpel tudi v bodoče, predvsem na soncu in ob spremembah vremena ter ob obremenitvah.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
3.718.920,00 SIT Trpi občasne glavobole. Glavoboli, trdovratna posttravmatska stresna motnja in epilepsija ga ovirajo na delovnem mestu in pri delu, pri raznih opravilih, v družabnem in družinskem življenju in prostočasovnih aktivnostih. Motita ga hrup, sonce, močnejša svetloba, postane prepirljiv in nervozen. Sposobnost koncentracije je zmanjšana, prav tako je oslabljen spomin. Pred nezgodo je bil športno aktiven; igranje košarke, nogometa in namiznega tenisa je moral opustiti, zaradi česar duševno trpi. Do družabnega življenja mu ni več, dopusta na morju ne more preživljati, težave ima pri vožnji avtomobila. Alkohola ne sme uživati. Posttravmatska stresna motnja zahteva psihiatrično in psihološko zdravljenje; zaradi okvare višjih živčnih dejavnosti je bila otežena prekvalifikacija in razporeditev na lažje delovno mesto, zaradi primarno preprostejše strukture osebnosti pa bi dodatno šolanje privedlo do stopnjevanja tesnobe in ostalih obstoječih reaktivnih psihonevrotičnih motenj. Dela na višini, z nevarnimi stroji, v nočnem času ne sme opravljati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window